Rezort obrany poprel slová analytika Visingra. Dielce k migom sme Ukrajine neposlali

Schôdza vlády SR Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) počas brífingu po 76. rokovaní vlády SR v Bratislave v stredu 20. apríla 2022. Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ Podľa rešpektovaného českého vojenského analytika Lukáša Visingra všetko nasvedčuje tomu, že Slovensko poslalo na Ukrajinu časti svojich vojenských stíhačiek MiG-29. Rezort obrany túto informáciu v piatok dementoval. Už predtým počas tohto týždňa poprel, že by sme našim výchpdným susedom poslali celé lietadlá.

Americký rezort obrany tento týždeň v utorok slovami svojho hovorcu Johna Kirbyho oznámil, že spojenecké krajiny doručili na Ukrajinu bojové lietadlá, ako aj súčiastky na ich opravu. Cieľom operácie malo byť zmiernenie obrovskej vzdušnej prevahy Ruska.

Ukrajinské sily „majú práve teraz k dispozícii viac stíhacích lietadiel s pevnými krídlami ako pred dvoma týždňami“, povedal novinárom hovorca. Ako ďalej poznamenal, Spojené štáty „pomohli s prepravou niektorých dodatočných náhradných dielcov“, avšak „netransportovali celé lietadlo“.

Kirby zároveň naznačil, že dodané lietadlá sú ruskej výroby. „Iné krajiny, ktoré majú skúsenosti s takýmito typmi lietadiel, im [ukrajinským silám, pozn. red.] dokázali pomôcť uviesť do prevádzky viac lietadiel,“ povedal.

Poslali sme po S-300 aj stíhačky či ich časti?

Slová hovorcu Pentagónu krátko po oznámení podnietili špekulácie o tom, či zásielka pre brániaci sa susedný štát neobsahuje aj lietadlá zo Slovenska. Konkrétne malo ísť stíhačky typu MiG-29, prípadne ich rozobrané súčasti alebo príslušenstvo.

Kyjev už totiž niekoľko týždňov žiada západných spojencov, aby mu poskytli stíhačky tohto typu, ktoré ukrajinskí piloti vedia ovládať a viaceré východoeurópske krajiny ich majú k dispozícii v hangároch.

Koniec koncov, možnosť exportu našich bojových lietadiel do zóny konfliktu nevylúčili ani premiér Eduard Heger (OĽaNO), minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) a prezidentka Zuzana Čaputová, teda trio kľúčových predstaviteľov.

Štandard sa preto v utorok obrátil na slovenský rezort obrany s otázkami, či sa do dodávok lietadiel zapojilo aj Slovensko a ak áno, koľko strojov sme susedom poslali. Rovnako nás zaujímalo, či sme na Ukrajinu poslali príslušenstvo alebo náhradné dielce týchto lietadiel a ak áno, o aké dielce išlo.

Hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková v odpovedi pre Štandard v utorok uviedla, že naše stroje na Ukrajine nie sú. „Slovenská republika neposkytla žiadne lietadlá,“ odpovedala. Na otázku o prípadnom dodaní náhradných komponentov a príslušenstva však vtedy neodpovedala.

Ukrajina korigovala slová Američanov

Velenie ukrajinských vzdušných síl neskôr v rovnaký deň poprelo, že by dostalo akékoľvek celé stroje, ale hovorilo len o dielcoch. „Ukrajina nedostala nové letectvo od partnerov. Za asistencie vlády USA ukrajinské letecké sily dostali náhradné dielce a komponenty pre obnovu a opravu leteckej flotily ozbrojených síl, ktoré im umožnia do prevádzky uviesť viac vybavenia,“ napísalo na Twitteri. Neskôr informáciu uviedli na pravú mieru aj Američania.

Visingr: Všetko nasvedčuje tomu, že o Slovensko šlo

Špekulácie o dodaní súčastí slovenských bojových lietadiel Ukrajincom však vzhľadom na pôvodné mlčanie hovorkyne a nedávne zahmlievanie ministra Naďa pri presune systému protivzdušnej obrany S-300 neutíchali.

Najnovšie ich oživil aj český vojenský analytik Lukáš Visingr v rozhovore pre tamojší portál Echo 24. Odborník v ňom uviedol, že všetko nasvedčuje tomu, že časť svojej nepotrebnej techniky sme Kyjevu skutočne poskytli. „Podľa rôznych náznakov a indícií, ktoré sa objavujú na internete a v rôznych neoficiálnych zdrojoch, môže ísť o techniku zo Slovenska,“ uviedol.

Expert vysvetlil, že Slovensko má deväť jednomiestnych lietadiel tohto typu a dve dvojmiestne, pričom aktívne prevádzkuje asi polovicu z tohto počtu. Podľa vlastných slov si vie predstaviť, že by sme časť nevyužívaných migov demontovali a poslali ich za hranice.

„Slovensko oficiálne povedalo, že žiadne lietadlá nedodalo, Ukrajina povedala, že žiadne lietadlá nedostala, ale len súčasti. Je možné, že to boli súčasti, hoci v skutočnosti zodpovedali napríklad dvom alebo trom stíhačkám,“ pokračoval Visingr s tým, že takúto pomocnú ruku ale mohlo Ukrajine podať aj Bulharsko či Poľsko.

Štandard preto s odkazom na Visingrove tvrdenia opätovne oslovil rezort s otázkou, či naša krajina dodala Ukrajine časti takejto techniky a ak áno, o aké konkrétne časti išlo. V odpovedi v piatok napokon stálo, že Ukrajina od slovenskej strany nedostala ani náhradné dielce.


Ďalšie články