Cyklistická La Vuelta ide do finále

8. etapa cyklistických pretekov Vuelta a Espana Slovinský cyklista Primož Roglič z tímu Jumbo sa teší z triumfu v 8. etape pretekov. Foto: TASR/AP

No Sagan – no fun! Akoby platilo pre záujem o Vueltu na Slovensku. Posledná Grand Tour tohto roka však ponúka skvelú zápletku.

Skrátená cyklistická sezóna z pohľadu trojtýždňových „etapákov“ mala byť duelom dvoch top tímov – britského Ineos-Grenadiers a holandského Jumbo-Visma. Na Tour de France im však rybník vypálil mladík z UAE Emirates Tadej Pogačar. Ten senzačne vyzliekol svojho krajana Rogliča, už-už siahajúceho na trofej, v predposlednej etape. V cyklistickej férovke – časovke mladší zo Slovincov nadelil skúsenejšiemu vyše minúty.

Jumbo-Visma tak na legendárnej Tour bral len druhé miesto, líder Ineosu a obhajca z roku 2019 Egan Bernal preteky ani nedokončil. Odstúpil po 16. etape pre pretrvávajúce bolesti chrbta.

Súťaž plánov B

Na netradične októbrovom Giro d’Italia to vyzeralo na pokračujúcu smolu pre oba tímy. Ineos-Grenadiers prišiel o svojho lídra Gerainta Thomasa už v druhej etape. Ten mal hrôzostrašný pád spôsobený vyhodeným bidónom, ktorý sa skončil zlomenou panvou. Thomas napriek tomu ešte heroicky dokončil etapu s ťažkým cieľovým stúpaním na Etnu.

Počas prvého dňa voľna sa v štartovom poli testoval COVID-19. Objavil sa aj u favorita na ružový dres a lídra Jumbo Visma Stevena Kruijswijka. Celý tím následne z Gira odstúpil.

Ineos prekvapivo zachránil pôvodne Thomasov domestik Tao Geoghegan Hart. Ten vzhľadom na svoje tímové úlohy vypustil úvodnú časovku a jeho strata na lídra bola aj vyše troch minút. S výdatnou tímovou pomocou, najmä od Rohana Dennisa stratu zmazal a Giro nakoniec vyhral pred dvojicou zo Sunwebu Jaiom Hindleym a Wilcom Keldermanom.

Priamy súboj na Vuelte

Roglič a Jumbo-Visma prišli odhodlaní zmazať nepríjemné sklamania na španielsku LaVueltu. Pogačar v životnej forme si mohol spokojne dopriať voľno, a tak hlavným konkurentom mal byť znova Ineos-Grenadiers. Tí priviezli formálne ako lídra Chrisa Frooma, štvornásobného víťaza Tour de France, ktorý v roku 2017 dominoval aj na Vuelte. Pre Frooma však ide o prvé veľké preteky od pádu v júni 2019, keď pri tréningu v zjazde spadol a narazil do múra vedľa cesty. Zlomeninu stehennej kosti a ďalšie zranenia si liečil vyše roka, preto boli na mieste otázniky, či aj vzhľadom na svoj vek sa bude vôbec schopný vrátiť do svojej niekdajšej formy. Froome navyše po sezóne prestupuje do Israel Start-Up Nation. Popri Bernalovi, Carapazovi, Thomasovi a teraz už aj Geoghegan Hartovi sa v Ineos-Grenadiers nenašlo miesto ani pre takú legendu, akou už dnes Chris bezpochyby je.

Vuelta v stredu 28. októbra 2020. Foto: TASR/AP

U Frooma bolo od prvej etapy zrejmé, že na boj o celkové poradie to tento rok nebude. Preto sa musel preorientovať na úlohu domestika, ktorú plnil naposledy v 2012, keď doslova ťahal Bradley Wigginsa za prvým britským víťazstvom na Tour de France. Teraz pracuje pre Richarda Carapaza, 27-ročného Ekvádorčana, víťaza Gira z 2019 ešte v drese Movistaru. Ten je plánom B Ineosu pre Vueltu, aj keď „béčko“ je dané asi najmä úctou k sedemnásobnému šampiónovi z Grand Tours.  

Ako na hojdačke

Od prvej etapy teda Vuelta ponúka riadnu zápletku v dueli Roglič-Carapaz. Roglič si v utorňajšej časovke pripísal už štvrté etapové víťazstvo, kým Carapaz nemá žiadne. No o víťazovi nie je zďaleka rozhodnuté.

Carapaz predviedol etapy, v ktorých síce nevyhral, ale dokázal na Rogliča získať aj 40 sekúnd. Po trinástich etapách viezli červený dres pre lídra „maillot rojo“ len títo dvaja. Prvých päť etáp to bol Roglič, ktorý aj vďaka bonifikačným sekundám vyskladal 13-sekundový náskok. V šiestej horskej etape do Sallent de Gállego sa karta otočila a na štyri dni šiel do červeného Carapaz. V desiatej a jedenástej etape mali obaja cyklisti celkové časy dokonca zhodné. Následne dokázal Carapaz v šialenom stúpaní na Alto de l’Angliru (12-kilometrové stúpanie s priemerom 10 percent, respektíve až 24 percent v najťažších segmentoch) získať na Rogliča 10 sekúnd aj napriek výbornej tímovej pomoci Jumbo-Visma s výborným Seppom Kussom. O náskok však prišiel v časovke, ktorá viac sedí Rogličovi, a tak aktuálne na lídra stráca 39 sekúnd. Do dvoch minút sú aj Hugh Carthy z EF Pro Cycling a Daniel Martin z Israel Start-Up Nation. Na domácej tour sa trápi silný Movistar. Dlho mal v prvej desiatke troch borcov. Najlepší z nich Enric Mas na piatom mieste však už stráca vyše troch minút, pričom Valverde a Soler sú už zrejme mimo hry o pódium.

Až absurdne zatiaľ vyzerá na Slovensku pri štartoch Petra Sagana sledovaná bodovacia súťaž. Profil pretekov šprintérom veľmi nepraje, rovinatých etáp je minimum. Bora-Hansgrohe ani s Ackermannom zatiaľ nevie nájsť recept na svojho bývalého jazdca Sama Bennetta z Deceuninck-QuickStep, ktorý na Tour trápil práve Sagana. Ackermann si pripísal víťazstvo v deviatej šprintérskej etape, ale až po tom, čo bol penalizovaný za nečistú jazdu pôvodný víťaz Bennett. Horský profil Vuelty má teda za následok, že aj v bodovacej súťaži o zelený dres naháňa Carapaz Rogliča. Ackermann je pätnásty, Bennett devätnásty.

Čo nás ešte čaká

V itinerári Vuelty je ešte päť etáp. Včera, dnes a v piatok boli na programe ešte kopcovité etapy, stavané pre klasikárov. Pri vyrovnanosti a forme vedúcich pretekárov by boli zmeny v celkovom poradí skôr prekvapením. Rozhodovať sa bude zrejme v sobotu v horskej etape s cieľom v takmer dvoch tisícoch metroch na Alto de la Covatilla so šiestimi horskými prémiami. Nedeľňajší rovinatý dojazd do Madridu už priestor na ataky nedáva. Najlepšie karty tak má v rukách Primož Roglič. Je obhajcom víťazstva z 2019, má menší náskok a doteraz sa mohol oprieť o spoľahlivejšiu tímovú podporu, kde Dumoulina dokonale zastupuje Kuss. O tom, že ani toto všetko nemusí stačiť, sa nedávno zdrvujúco presvedčil na Tour de France.


Ďalšie články