Celoplošné testovanie prebieha v Púchove, Nitre aj v Košiciach

Prvý deò plošného testovania v Nitre Zdravotník odoberá mužovi vzorku na odbernom mieste v Synagóge počas plošného antigénového testovania na ochorenie COVID-19 v Nitre. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Obyvateľov Púchova a ďalších deviatich obcí okresu čaká v sobotu a v nedeľu (10. 1.) celoplošné antigénové testovanie na nový koronavírus. Je to dobrovoľné a bezplatné. Plošné testovanie prebieha aj v Nitre a Košiciach.

Celý víkend sa v Púchovskom okrese testuje na 26 odberových miestach od 8.00 h do 20.00 h s vyhradenými prestávkami na obed a večeru. Jedenásť odberových miest je priamo v Púchove, ďalších 15 v obciach Beluša, Lednické Rovne, Dohňany, Zubák, Lednica, Dolná Breznica, Streženice, Lysá pod Makytou a Nimnica.

Púchovská radnica ako organizátor testovania dostala od ministerstva zdravotníctva 30-tisíc antigénových testov. Po víkendovom testovaní chce podľa vzoru Trenčína urobiť aj testovanie pozitívnych PCR testami. Tie mestu daroval vedec Pavol Čekan. Podľa primátorky Púchova Kataríny Henekovej testovanie súvisí aj s očakávaným otváraním škôl a škôlok.

Do celoplošného testovania sa v sobotu zapojí aj obec Pruské v Ilavskom okrese takmer s 2 300 obyvateľmi. Starosta obce Viliam Cíbik informoval, že v obci vytvorili štyri odberové miesta. Testuje sa iba v sobotu, a to od 8.00 h do 16.00 h.

Testujú aj v Nitre a Košiciach


Pre kritickú pandemickú situáciu pristúpili k testovaniu aj mestá a dediny v Nitrianskom okrese. Fakultná nemocnica Nitra i Špecializovaná nemocnica sv. Svorada v Nitre na Zobore sú na hranici svojich kapacít.

Od pondelka 11. januára preto začne na území celého okresu platiť sprísnený zákaz vychádzania. Bez negatívneho testu na nový koronavírus, ktorý nesmie byť starší ako sedem dní, nebude možné chodiť do zamestnania ani do prírody, iba do najbližšej predajne potravín, drogérie či lekárne. Polícia už v týchto dňoch sprísnila kontroly, ktoré dozerajú na dodržiavanie zákazu vychádzania.

Bezplatné celoplošné testovanie od piatka organizuje aj mesto Košice. Na tento účel objednalo celkovo 100-tisíc antigénových testov, ktoré poskytne štát prostredníctvom Okresného úradu Košice a Správy štátnych hmotných rezerv.

(TASR, ste)


Ďalšie články