Záhada stratených správ z Threemy. Aká je rola Výboha v kauze Carlton

Marian K. Foto: Jakub Kotian/TASR

Kočnerova Threema, ktorú súdy uznali ako vierohodný dôkaz, je jedinečným dokladom o previazanosti mafie a sudcov v slovenskom právnom prostredí. Stovky správ sa týkali aj sporu o slávny bratislavský hotel Carlton, ktorej sme sa venovali vo viacerých textoch. Počas výsluchov sudcov sa objavili aj nové Kočnerove správy, ktoré predtým súčasťou oficiálnej Threemy neboli. Týkali sa oligarchu Miroslava Výboha a jeho možného zapojenia do tejto kauzy.

Spolumajiteľ hotela Carlton Erik Mikurčík na jednej strane a spolumajitelia spoločnosti Eset Rudolf Hrubý s Marošom Grundom na strane druhej sa rozhádali v roku 2017. Agresívny obchodný konflikt prerástol do série súdnych sporov, súdy však začali rekordne rýchlo rozhodovať v prospech Grunda s Hrubým, vďaka čomu sa im podarilo hotel ovládnuť a Mikurčíka z firmy vyšachovať. Na neho samého podali trestné oznámenie pre údajný pokus predať hotel pod cenu. 

Hrubý s Grundom následne podávali trestné oznámenia voči Mikurčíkovi do rúk Bernarda Slobodníka z NAKA a bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorí mali na svojich úradoch podľa obžaloby v prípade „Očistec“ fungovať ako organizovaná zločinecká skupina.

Slobodník prípad pridelil vyšetrovateľovi z Nitry Ľubomírovi Kandrovi, ktorý mesiac nato vzniesol obvinenie voči Mikurčíkovi a jeho manželke. Inšpekcia začala 21. septembra 2020 trestné stíhanie pre podozrenie z prijímania úplatku v súbehu so zneužívaním právomocí verejného činiteľa.

Čo sa mohlo diať v zákulisí, naznačuje komunikácia v Threeme medzi podpredsedom Okresného súdu Bratislava I. Vladimírom Sklenkom a Marianom Kočnerom.

V januári 2018, teda tri dni na to, ako prokuratúra zamietla Mikurčíkovu sťažnosť voči vzneseniu obvinenia, napísal Sklenka Kočnerovi takúto správu: „Mikurčík zamestnáva. Zasiela elaboráty.“ Kočner reaguje, Mikurčíka označí vulgarizmom: „Ko..t.“ Sklenka od Kočnera následne požaduje, aby zapojil do prípadu elitné útvary: „Pomôžeš mi s NAKA a prokuratúrou?“ Kočner sa pýta: „Myslíš s ko..tom?“ Sklenka potvrdzuje: „Áno, s turbo ko..tom.“ Kočner odpovedá: „Tam nemám čo pomáhať, tam už pomáhajú tí, ktorí by pomáhali, keby som chcel pomáhať ja.“ A o chvíľu zvýraznene dodá: „NAKA IDE NAPLNO.“

Sudca Sklenka v Threeme píše, že Kočnera na stretnutie s Hrubým, ktoré sa udialo v golfovom areáli Welten, ohľadom Carltonu pripravoval. Hrubý toto stretnutie najprv zapieral, neskôr pre portál Aktuality priznal, že sa s Kočnerom stretol – dôvod stretnutia mal byť práve proces v kauze Carlton. 

Threema však ponúka aj zaujímavé svedectvo ohľadom sudkýň, ktoré v prípade rozhodovali, a o tom, ako sa Sklenka s Kočnerom koordinovali pri ich ovplyvňovaní v prospech spolumajiteľov firmy Eset. Ide napríklad o odpoveď Kočnera Sklenkovi zo 4. októbra 2017: „Mirka ok, Cigánku zvládneš, Denisu my a Ondrišku ty.“

Výsluchy sudcov a Kočnera

Ešte v roku 2020 viedol inšpekčný útvar ministerstva vnútra vyšetrovanie možného ovplyvňovania sudcov a policajtov ohľadom sporu o hotel Carlton. Inšpekcia začala stíhanie pre možné úplatky. Vyšetrovanie zatiaľ ukončené nebolo, zostalo však po ňom viacero výsluchov sudcov, policajtov aj podnikateľov.

Pozoruhodný bol práve výsluch skorumpovaného exsudcu Vladimíra Sklenku, ktorý si s Marianom Kočnerom vymenil v Threeme stovky správ. Množstvo z nich sa týkalo práve sporu o hotel Carlton.

Vyšetrovateľ počas jeho výsluchu narábal aj so správami, ktoré sa predtým v Threeme neobjavili. Kočnerova Threema je datovaná od 26. septembra 2017 od približne deviatej hodiny ráno. Kočnerova komunikácia predtým sa považuje buď za stratenú, nezálohovanú v Kočnerovom mobile, alebo sa ju kriminalistom nepodarilo rozšifrovať. 

Foto: Matúš Zajac

No vyšetrovateľ inšpekcie Andrej Ábel počas výsluchu Vladimíra Sklenku 23. októbra 2020 operuje aj s Kočnerovými správami z Threemy, ktoré tesne predchádzajú tento časový horizont a ktoré doteraz neboli známe.

Ministerstvo nám nesprístupnilo informáciu, odkiaľ tie správy pochádzajú a či má inšpekcia alebo polícia k dispozícii rozšírené vydanie Threemy, respektíve nakoľko túto neverejnú časť považuje za rovnako relevantnú ako verejne známe pasáže z Threemy, ktoré boli súdmi uznané ako dôkaz. „Vzhľadom na stále prebiehajúce vyšetrovanie nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie o vykonaných dôkazných prostriedkoch z dôvodu možného narušenia, zmarenia alebo sťaženia ďalšieho priebehu vyšetrovania,“ odpovedal tlačový odbor ministerstva vnútra, ktorým zároveň potvrdil, že vyšetrovanie možného ovplyvňovania sudcov stále prebieha. 

Vyšetrovateľ však s týmito správami počas výsluchu narába rovnocenne ako so správami z verejne známej Threemy. Treba dodať, že samotný Sklenka na výsluchu existenciu týchto správ potvrdil.

Ide o správy, ktoré boli z Kočnerovho a Sklenkovho mobilu odoslané ešte 25. septembra 2017, respektíve 26. septembra 2017 v skorých ranných hodinách. Vo vzájomnej komunikácii diskutujú o kauze Carlton a podnikateľovi Erikovi Mikurčíkovi, ktorý sa v tom čase v médiách vyjadroval o role Kočnera v kauze Carlton. 

25. septembra 2017 o 14:10 Sklenka napísal Kočnerovi: „Čo ten ko.ot spomína teba!!!“ Následne v ďalšej správe doplní: „To čo si dovoľuje, … ho musíte tiež po.ebať do riti, asi!!!“

Skôr než Kočner stihne odpovedať sa ho Sklenka pýta: „To stretnutie si mal s Výbohom?“ Z kontextu vyplynie, že sa naďalej rozprávajú o Mikurčíkovi ohľadom jeho vyjadrenia v „pluske“ na margo Kočnera. Na otázku o oligarchovi mafián odpovie a Sklenkovi potvrdí osobu, s ktorou sa mal stretnúť: „S Výbohom bolo. Má dať ponuku.“

Na druhý deň o pol šiestej ráno posiela Sklenka Kočnerovi ďalšiu nadväzujúcu správu: „Dobré ránko, ale ko.ot menom Mikurčík nemôže do úst brať meno božie.“ (Z kontextu vyplýva, že pod „menom božím“ sa myslí Marian Kočner.) Sklenka pokračuje: „V piatok robil cirkus u nás na sekretariáte!!! Preto sa predsedníčka posrala a v piatok ho ide prijať aj s jeho delegáciou J.“

Mikurčík sa v tom čase sťažoval u predsedníčky súdu na postup obchodného registra, ktorý bleskurýchlo a mimo pravidiel prepísal podiely vo firme, ktorá vlastní hotel Carlton v prospech Rudolfa Hrubého a Maroša Grunda. Mikurčík v tejto chvíli prišiel o svoj podiel na hoteli, o ktorý sa stále vedú obchodné spory.  

Sklenka túto komunikáciu pri výsluchu 23. októbra 2020 potvrdil, no vo svojich odpovediach vyšetrovateľovi uhýbal. Buď nevedel potvrdiť, čoho sa tie slová týkali, alebo sa tváril, že daná komunikácia nesúvisela s Carltonom. Čo je vzhľadom na kontext veľmi nepravdepodobné, komunikačné vlákno svedčí o tom, že témou rozhovoru bol práve slávny hotel.

Foto: Matúš Zajac

„Neviem sa vyjadriť, čoho sa táto komunikácia týkala. Podľa mňa sa to Carltonu netýkalo. Muselo to byť niečo, čo sa týkalo civilnej veci,“ vykrúcal sa Sklenka pred vyšetrovateľom Ábelom.

Mafián so sudcom si následne k danej téme posielajú množstvo správ, medziiným sa bavia aj o Výbohovi či Zoroslavovi Kollárovi. 19. októbra 2017 Marian Kočner informuje Sklenku o tom, že „Zoro sa postavil na stranu eseťákov“ a o minútu na to: „Mladý Výboh im robí konzultanta.“ Sklenka si pred vyšetrovateľom, samozrejme, nespomenul, o čo išlo: „Neviem, čoho sa táto správa týkala,“ odpovedal Ábelovi.   

Prehra pri súboji o hotel

Miroslav Výboh sa momentálne ukrýva v zahraničí. Oslovili sme jeho aj jeho syna Matúša cez tlačové oddelenie ich firmy, na našu žiadosť o reakciu ani na telefonát nereagovali.

Miroslav Výboh mal o hotel Carlton záujem už dávnejšie. Ešte v roku 2016, keď predchádzajúci majiteľ spolu s bankou hotel predávali vo verejnej súťaži, sa do nej zapojil. Jeho ponuku však tromfol Mikurčík spolu s Grundom a Hrubým, vtedy ešte ako partneri.

Výboha musela táto prehra bolieť aj vzhľadom na to, že jeho firmy sídlia na šiestom poschodí hotela Carlton. Výboh sa však do manažmentu hotela napokon dostal, keď po odvolaní Mikurčíka a jeho manželky Zuzany Kalmanovej jeho firma Middlecap zabezpečovala pre hotel asset manažment, ktorý predtým riadila práve Kalmanová.

Bývalý šéf Finančnej správy SR František Imrecze nedávno počas svojej „kajúcnickej“ výpovede zaradil Miroslava Výboha medzi trojicu oligarchov Smeru. Imrecze vypovedal o zavedenom systéme zločineckého riadenia štátu, ktorý „bol v danej dobe štandardom“. Tento výsluch prispel aj k stíhaniu Roberta Fica. Výboh je aktuálne obžalovaný pre trestný čin korupcie, skrýva sa v zahraničí. 

Marian Kočner na výsluchu 24. novembra vyššie spomenuté správy nepotvrdil ani nevyvrátil. Keď sa ho vyšetrovateľ pýtal na Výboha, jeho rolu ale poprel: „Poznám (ho) osobne. Nemám vedomosť o žiadnych skutočnostiach, ktoré by sa v súvislosti s menovaným týkali hotela Carlton,“ reagoval Kočner na otázku vyšetrovateľa.

Kollár a Výboh

O role Výboha v celej kauze však svedčia aj ďalšie indície.

Niekoľko mesiacov pred inkriminovaným Silvestrom 2017 Kočner ešte len skúmal, na ktorú stranu sporu by bolo pre neho výhodné sa postaviť. V komunikácii na platforme WhatsApp 14. septembra 2017 posiela správu pretekárovi Miroslavovi Konôpkovi ako odkaz pre Rudolfa Hrubého, ktorý sa s Mikurčíkom sporí o hotel Carlton: „Môžeš Hrubému povedať, že už viem, kto stojí za ko.otom, čo ho oj.bal,“ píše Kočner. Hanlivým výrazom označujú Mikurčíka.

„CICKA,“ píše Kočner. „INFO JE 100 %.“

Kto sa skrýva pod menom „cicka“? Jeho identita bola odhalená samotným Konôpkom počas výsluchu na inšpekcii pred vyšetrovateľom Ábelom 22. októbra 2020. Ábel sa ho pýtal, koho označili týmto výrazom. „Je to jeden právnik JUDr. Kán,“ odpovedá Konôpka. Ide zrejme o Vladimíra Kána, právnika blízkeho Výbohovi.

„Citovanú komunikáciu si vykladáme ako konšpiračné úvahy pána Kočnera, pretože zastupovanie žiadnej strany v spore o Carlton naša advokátska kancelária neprevzala ani sa v ňom nijakým spôsobom neangažovala. Uvedené rovnako platí aj pre osobu Vladimíra Kána či ktoréhokoľvek z našich spolupracujúcich advokátov,“ reagoval pre Štandard Matej Kán z advokátskej kancelárie Ecker-Kán.

Konôpka sa s Kočnerom rozprával aj o zapojení muža, ktorého označujú menom „Mirík V.“ Z kontextu vyplýva, že mohlo ísť práve o Miroslava Výboha. Pri otázke vyšetrovateľa, koho označujú týmto výrazom, Konôpka popieral, že by vedel, o koho ide.

Kočner o „cicke“ posiela aj ďalšiu správu: „Cicka robil celú prípravu, z tej štvorky, čo už odtiaľ vytiahli, dostal 2. Dá sa to vidieť na tokoch peňazí.“ Zakrátko Kočner doplní: „Len tým pádom im aj NAKA je nako.ot. Lebo sa to celé pripravuje pre Miríka :-), Hajzli nenažraní,“ dodáva Kočner.  

Pretekár Miroslav Konôpka predtým „dohodil“ stretnutie medzi Rudolfom Hrubým a Marošom Kočnerom, ktoré Hrubý pôvodne zapieral a neskôr sa k nemu priznal.

Štandard oslovil aj Vladimíra Kána, ktorého sme telefonicky v jeho advokátskej kancelárii včera nezastihli, prisľúbili nám ale stanovisko mailom.

Je pravdepodobné, že Miroslav Výboh a jeho syn Matúš sa s Rudolfom Hrubým a Zoroslavom Kollárom poznajú z pretekárskej komunity. Zoroslav Kollár ovládal okruh v Orechovej Potôni, jeho podiel neskôr prevzal práve Rudolf Hrubý, ktorého syn je tiež pretekárom. Aktívnym pretekárom je aj Matúš Výboh. Spolu so svojím otcom sú známi zbierkou drahých pretekárskych áut. Pretekajú spolu v rámci súťaže Ferrari Challenge.  

Miroslav Výboh (úplne vpravo) na stretnutí s aktuálnym lídrom šampionátu F1 Charlesom Leclercom (druhý sprava) a jeho tímovým kolegom z Ferrari Carlosom Sainzom (úplne vľavo). Foto: Instagram Charlesa Leclerca

Výpoveď Petra Tótha

Ohľadom Kočnerovho pozadia v kauze Carlton je zaujímavé aj svedectvo bývalého Kočnerovho kumpána a exsiskára Petra Tótha, ktorý bol počas vyšetrovania inšpekcie tiež vypočutý: „V tejto súvislosti mi Kočner povedal, že Mikurčík je pod obrovským tlakom osôb, ktoré sú spoluvlastníkmi spoločnosti ESET a že tieto osoby majú údajne využívať svoje kontakty na prokuratúre, v Policajnom zbore a prípadne aj na súdoch, aby zabezpečili trestné stíhania Mikurčíka v súvislosti s obchodným sporom o hotel Carlton,“ povedal Tóth počas výsluchu.

Grund s Hrubým odmietajú, že by sa v spore takýmto spôsobom angažovali. „Kategoricky odmietame, že by naši klienti alebo či už súčasní, alebo bývalí právni zástupcovia iniciovali akékoľvek ovplyvňovanie súdnych rozhodnutí,“ reagovala na naše otázky advokátska kancelária Relevans, ktorá spolumajiteľov Esetu zastupuje.

Tóth bol zjavne presvedčený, že Kočner chcel pomôcť práve Mikurčíkovi. Nie je vylúčené, že taký bol aj jeho pôvodný plán. Mikurčík sa s Kočnerom naozaj stretol na Silvestra 2017 na Donovaloch, kde od Kočnera čerpal informácie o pozadí sporu na súdoch, pre Štandard Mikurčík toto stretnutie označil za informačne veľmi užitočné, keďže ho Kočner zorientoval v rôznych zákulisných prepojeniach.

Mikurčík však odmieta, že by Kočnera požiadal o nekalú pomoc. Z Threemy vyplýva, že Kočner naoko sľúbil Mikurčíkovi, že mu na právne zastupovanie dohodí advokáta Mareka Paru. Podľa Kočnerovej komunikácie v Threeme je však vysoko pravdepodobné, že na prelome rokov 2017 už Kočner stál na opačnej strane a stretnutie s Mikurčíkom bolo pre neho len divadlom. Peter Tóth na výsluchu povedal, že sa Mikurčík s Kočnerom stretol aj v jednom bratislavskom bare, Mikurčík to však popiera. Aj z Threemy vyplýva, že stretnutie tejto dvojice bolo len jedno – na Silvestra na Donovaloch.

Je teda možné, že Kočner pôvodne chcel Mikurčíkovi pomôcť, hoci sa s ním predtým nepoznal. Podľa Tótha ho k tomu viedli dva dôvody: „Prvý bol politický, pretože o predstaviteľoch spoločnosti ESET bolo známe, že podporujú vtedajšie opozičné subjekty, vtedajšiu hlavu štátu Andreja Kisku,“ analyzuje Tóth pred vyšetrovateľom. 

Druhý dôvod mal byť obchodný, Kočner sa chcel stať podľa Tótha Mikurčíkovým partnerom za to, že mu v spore pomôže: „Neviem uviesť, či k takým dohodám došlo, ale môžem potvrdiť, že prinajmenšom taký bol Kočnerov zámer.“ Tóth následne spomína, že na ovplyvňovanie súdnych sporov a polície používal Kočner sieť právnikov a blízky kontakt na Norberta Bödöra.

Práve cez neho však Kočner neskôr organizoval stíhanie NAKA, ktorú však spolu so Sklenkom posielali práve na Mikurčíka. Tóth počas výsluchu spomenul aj to, že ak Kočner vybavoval trestné konania cez Bödöra, „nemuselo ísť nevyhnutne o korupciu, pretože po tejto linke sa veci riešili aj na základe dobrých vzťahov“. Ako príklad spomínal známych vyšetrovateľov stredoslovenskej NAKA Jombíka a Barochovského, ktorí podľa Tótha mali vychádzať Kočnerovi v ústrety len na základe dobrých vzťahov Kočnera s Bödörom. Dvojica medzičasom už bývalých vyšetrovateľov Kočnerovi výdatne pomáhala najmä pri daňových podvodoch s hotelmi na Donovaloch.


Ďalšie články