Trhy reagovali na útok na Kapitol pokojne, dôležitejšia bude politika demokratov

Hlavný index newyorskej burzy Dow Jones vzrástol na nové maximum Hlavný akciový Index Dow Jones ďalej láme rekordné hodnoty napriek politickým turbulenciám v USA. Foto: TAS/AP

Demokratická strana minulý týždeň uspela vo voľbách do Kongresu a očakáva sa, že ľahšie presadí ďalšie finančné injekcie do ekonomiky. To bola podstatná správa pre finančné trhy, ktoré sa o stabilitu demokracie v Spojených štátoch neobávajú.

Hlavnou politickou témou na globálnej úrovni boli v uplynulom týždni nepokoje v Spojených štátoch. Zaujímavé je, že zatiaľ čo z mediálneho pokrytia sa zdalo, že ide o závažný problém, reakcia finančných trhov bola nadmieru pokojná. Dôvera v robustnosť amerického politického systému zjavne nebola u investorov spochybnená a pre ďalší vývoj ekonomiky sú dôležitejšie iné faktory.

Z pohľadu americkej i svetovej ekonomiky neboli najpodstatnejšou politickou udalosťou nepokoje okolo Kapitolu, ale výsledky senátnych volieb v štáte Georgia. Pôvodné očakávania finančných trhov boli nastavené na výhru republikánskych senátorov. Rozdelený Kongres s väčšinou demokratov v Snemovni reprezentantov a prevahou republikánov v Senáte mal byť poistkou proti príliš ľavicovej politike novozvolenej administratívy.

Víťazom v oboch súbojoch o senátne kreslo sa napokon stali kandidáti Demokratickej strany. Nedá sa však povedať, že by šlo o veľké prekvapenie. Prieskumy naznačovali, že pomer síl sa oproti predošlému kolu volieb mení. Prispela k tomu zrejme rétorika prezidenta Donalda Trumpa a jeho spojencov, ktorí neustále spochybňovali výsledky prezidentských volieb.

Viac peňazí do ekonomiky

Pre investorov môže byť variant demokratickej, modrej vlny rovnako potešujúci, aspoň v krátkom období. Demokratická väčšina plánuje väčšiu fiškálnu stimuláciu ekonomiky, ktorá by nebola možná, ak by Senát naďalej ovládali republikáni. V kombinácii s masívnou stimuláciou, ktorú od minulého roka uskutočňuje americká centrálna banka, tak rastie nádej na skoré prekonanie krízy. Očakávanie vyšších rozpočtových deficitov sa už prejavuje na rastúcich výnosoch amerických štátnych dlhopisov a objavujú sa tiež obavy z budúcej inflácie.

Určitým prekvapením môže byť rast cien akcií v konkrétnych segmentoch. Všeobecne sa od novej administratívy očakáva väčšia regulácia konkrétnych odvetví, najmä technologického sektora, a podpora zelenej energie. Napriek tomu stúpali ceny akcií aj v týchto odvetviach. Energetickému sektoru pomohli rastúce ceny ropy a dobré vyhliadky do budúcnosti, ktoré kompenzovali obavy z možných obmedzení.

Kto príde po Trumpovi

Vráťme sa však ešte k nepokojom na Kapitole. Hoci nespôsobili negatívne pohyby na finančných trhoch, vyvolali mnohé reakcie od vedúcich osobností americkej ekonomiky. Väzba mnohých amerických korporácií na Republikánsku stranu je známa, preto neprekvapuje ich predchádzajúca zdržanlivosť v komentovaní vládnej politiky. No aj firmy, ktoré Trumpa nepodporovali, boli v posledných rokoch opatrné, azda z obavy pred odplatou z jeho strany.

No v uplynulom týždni sa odsúdenia dočkali nielen násilníci, ale aj tí, ktorí svojou činnosťou priviedli Spojené štáty do tejto situácie. Nie všetky spoločnosti vo svojich komentároch prezidenta priamo menovali, no je zrejmé, že odchádzajúci prezident už pre nikoho nepredstavuje nádej ani hrozbu. Napokon, po zablokovaní účtu na Twitteri prišiel aj o poslednú zbraň, ktorou mohol firmám škodiť.

Bude zaujímavé sledovať, ako si budú americké spoločnosti v budúcnosti formovať vzťah k jednotlivým politickým stranám. Obzvlášť schizofrenická môže byť pozícia niektorých veľkých technologických firiem, ktoré sa v progresivistickej kultúrnej agende zhodnú s novou administratívou, no regulácia ich podnikania im nemusí byť po chuti. Firmy tradične podporujúce republikánov zase budú musieť opatrne zvažovať, kto po odchode Trumpa predstavuje budúcnosť tejto strany.

Celkovo však uplynulý týždeň ukázal, že nie všetky politické búrky majú pre ekonomiku rovnaký význam. Hoci finančné trhy bývajú veľmi citlivým indikátorom meniaceho sa rizika v ekonomike, v tomto prípade ukázali, že pouličné incidenty nie sú v stabilnej demokracii podstatné.


Ďalšie články