Štartuje vypočúvanie adeptov na špeciálneho prokurátora, favorit je Lipšic

Verejné zasadnutie v kauze televíznych zmeniek na Najvyššom súde v Bratislave Daniel Lipšic prichádza na Najvyšší súd SR, ktorý rozhoduje v kauze televíznych zmeniek v Bratislave 12. januára 2021. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Verejné vypočúvanie kandidátov na pozíciu špeciálneho prokurátora sa začína už dnes, v pondelok. Záujem avizovali štyria uchádzači. Advokát a exminister Daniel Lipšic a prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta, Vasiľ Špirko a Peter Kysel. Favoritom je bývalý expolitik, ktorý sa môže oprieť o podporu silných mužov koalície.

Lipšica navrhol do funkcie dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eduard Burda, Šantu Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy, a tiež poslanci za OĽaNO Juraj Gyimesi a Peter Kremský. Špirku nominoval poslanec Dominik Drdul (OĽaNO) a Kysela Rada prokurátorov SR. Kandidáti budú musieť prejsť verejným vypočutím v ústavnoprávnom výbore, ktoré bude začiatkom februára. Podľa predsedu výboru Milana Vetráka (OĽaNO) sú všetci kandidáti na rovnakej štartovacej čiare.

Šanta a Kočner

Ján Šanta je prokurátorom ekonomického odboru. Vlani sa uchádzal o post generálneho prokurátora, za ktorého však bol zvolený Maroš Žilinka. Zviditeľnil sa, keď dozoroval viacero káuz. Šlo napríklad o podvod na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia, za ktorý bol odsúdený aj podnikateľ Jozef Majský.

Dozoroval aj kauzu Zmenky, v rámci ktorej boli na 19 rokov odsúdení bývalý riaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko a podnikateľ Marian Kočner. O ich odvolaní bude ďalší týždeň rozhodovať súd.

Špirko a smeráci

Prokurátor Vasiľ Špirko v minulosti podal trestné oznámenie na niekdajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka a exministra financií či dopravy Jána Počiatka. Šlo o kauzu neoprávnených vratiek DPH za desiatky miliónov eur na východe Slovenska. Dozoroval aj vyšetrovanie exministra Kaliňáka vo veci kúpy podielu vo firme B. A. Haus od Ladislava Bašternáka.

Začiatkom marca 2018 pred novinármi povedal, že Počiatek a Kaliňák mali počas ich pôsobenia v politike prostredníctvom podozrivých aktivít pri rôznych zákazkách v ich pôsobnosti nadobudnúť prostriedky vo výške 200 miliónov eur, ktoré sa snažili zlegalizovať. Informoval tiež, že na Kaliňáka podáva trestné oznámenie za pokus o diskreditáciu jeho osoby.

Kysel a podsvetie

Peter Kysel dozoroval známe kauzy spojené s podsvetím, napríklad vysokopostavených členov bratislavského gangu sýkorovcov, keď boli viac ráz na doživotný trest odňatia slobody odsúdení bos Róbert Lališ, prezývaný Kýbel a ďalší obžalovaní. Členovia skupiny boli právoplatne odsúdení za viacero mafiánskych vrážd – napríklad za vraždy Eduarda a Róberta Diničovcov či Romana Deáka. 

Kysel v súčasnosti dozoruje aj kauzu Judáš, v rámci ktorej boli obvinení viacerí bývalí vysokí funkcionári polície. Medzi nimi aj bývalý policajný prezident Milan Lučanský.

Lipšic a politici

Favoritom štvorice uchádzačov je však advokát a expolitik Daniel Lipšic, ktorý bol ministrom vnútra aj spravodlivosti za KDH.

Lipšic aj po odchode z politiky zostal na očiach verejnosti ako advokát či právny zástupca vo viacerých známych kauzách. Bol napríklad advokátom rodiny zavraždeného Jána Kuciaka. V kauze Očistec, v ktorej je Lipšic sám poškodený, zastupuje bývalého námestníka SIS Borisa Beňu.

Advokát pôvodne prejavil záujem o funkciu generálneho prokurátora. Do súboja o tento post však nešiel po tom, ako prezidentka Zuzana Čaputová dala najavo, že ho ako expolitika do funkcie nevymenuje.

Lipšic má blízko k Igorovi Matovičovi (OĽaNO), Gáborovi Grendelovi (OĽaNO) aj Milanovi Krajniakovi (Sme rodina). S Krajniakom sa pozná ešte z čias ich členstva v KDH. Spoločne s Grendelom boli všetci členmi strany NOVA, ktorej predsedom bol Lipšic. Ako blízky spojenec Igora Matoviča sa Lipšic na zjednotenej kandidátke OĽaNO-NOVA v roku 2016 prebojoval do parlamentu. Dokonca aj predseda SaS Richard Sulík ho v minulosti volal do svojej strany. Lipšic sa tak môže pri voľbe špeciálneho prokurátora spoľahnúť na podporu troch najsilnejších koaličných strán.

Poslaneckého mandátu a predsedníctva v strane NOVA sa Lipšic vzdal v roku 2016 po tom, ako pri tragickej autonehode zabil chodca. Odsúdený bol na tri roky podmienečne.

Voľno po obvinenom Kováčikovi

Špeciálneho prokurátora volí a odvoláva parlament. Jeho funkčné obdobie je sedem rokov. O funkciu sa môže uchádzať občan SR, ktorý je voliteľný do parlamentu a dosiahol vek aspoň 40 rokov. Musí mať aspoň 15-ročnú prax v právnickom povolaní a odbornú justičnú skúšku. Posledné dva roky pred vymenovaním nesmie byť vo funkcii prezidenta, člena vlády, poslanca národnej rady, europoslanca či primátora.

Národná rada bude voliť nového šéfa špeciálnej prokuratúry po tom, ako sa obvinený Dušan Kováčik vzdal tejto funkcie.

(Peter Števkov, TASR)


Ďalšie články