Kde je moja červená čiara

40. schôdza NR SR v Bratislave Milan Krajniak. Foto: Martin Baumann/TASR

Každá politická strana zastupuje záujmy svojich voličov. Rešpektujem, že voliči SaS sú väčšinovo zdravší a bohatší obyvatelia Slovenska žijúci v mestách. Ale nerozumiem, ako môže pri rokovaní o pomoci najviac ohrozeným skupinám obyvateľov a o pomoci pre rodiny s deťmi SaS uprednostňovať záujmy 100 najziskovejších firiem na Slovensku pred záujmami státisícov rodín s deťmi, ktoré potrebujú pomôcť.

V našich návrhoch myslíme na jednorazové riešenia a aj dlhodobú systémovú podporu rodín s deťmi.

Z jednorazovej pomoci pre rodiny s deťmi navrhujeme mimoriadny detský prídavok 100 eur, domácnostiam v hmotnej núdzi príspevok 100 eur, 100 eur pre seniorov bez príjmu z akéhokoľvek dôchodku, 100 eur pre opatrovateľov a osobných asistentov a rovnako 100 eur pre profesionálnych náhradných rodičov. Dôchodcom vyplatí štát vyše 300 miliónov eur v júli tohto roka. V budúcom roku to bude ďalších 900 miliónov eur cez 13. dôchodok a zvýšení dôchodkov zhruba o 50 eur za mesiac podľa aktuálneho odhadu výšky budúcoročnej inflácie. 

Dlhodobými systémovými riešeniami potvrdzujeme, že presadzovanie pomoci rodinám s deťmi vo vláde je pre hnutie Sme rodina principiálnou zásadou. Jednak vo forme zvýšeného prídavku na dieťa až o 55 percent. Ten sa budúci rok zvýši z 25,88 na 40 eur. A tiež vo forme zvýšeného daňového bonusu, ktorý sa má zvýšiť  až na 100 eur. Pre pracujúcich sme navyše zvýšili príspevok na stravné, vďaka čomu si zamestnanec ročne prilepší o 85 eur. V rámci sociálnej starostlivosti o seniorov a ŤZP od júla zvyšujeme príspevky na opatrovanie a na osobnú asistenciu, a to o vyše 20 percent v porovnaní s výškou príspevkov v roku 2020. Životné minimum zvýšime tiež od júla na 233 eur, čo je v porovnaní napríklad s Českou republikou o 60 eur viac.

Samozrejme, že ako rozpočtovo zodpovedná strana chceme tieto zvýšené výdavky v sume viac ako jednu miliardu eur ročne nahradiť predpokladanými zvýšenými daňovými príjmami Slovenskej republiky. Ako sa dlhodobo ukazuje, vďaka dobrej politike vlády štát získava oveľa viac na DPH, na dani z príjmov a aj na poistnom v Sociálnej poisťovni. A, samozrejme, tieto zdroje chceme doplniť aj dodatočnými príjmami.

Koho chceme zdaniť?

Iba najziskovejšie firmy, ktoré podnikajú v regulovaných odvetviach, napríklad hazard, energetické monopoly a oligopoly, prípadne finančné inštitúcie.

Považujem za absolútne fér, aby sme zdanili zisky online hazardu, ktoré sa počas pandémie neuveriteľne zvýšili. A považujem za absolútne fér, aby sme takto získané finančné prostriedky prerozdelili rodinám s deťmi. My nenavrhujeme zvýšenie daňovo-odvodového zaťaženia. Naopak, navrhujeme výrazné zníženie daňovo-odvodového zaťaženia rodín s deťmi. A to prostredníctvom zvýšených daňových bonusov na úkor vyššieho zdanenia nadmerného zisku spomínaných monopolov a oligopolov.

Je pre mňa červenou čiarou, ktorú neprekročím, ak by sa vláda vzdala pomoci a podpory pre rodiny s deťmi iba preto, že niekto chce chrániť záujmy sto najziskovejších firiem v regulovaných odvetviach. Pretože najmä tie počas krízy bohatnú na občanoch Slovenskej republiky.

Vysoko si vážim každého podnikateľa, či už malého, alebo veľkého, ktorý dáva prácu slovenským občanom. A preto, aby ju mohol dávať, musí v súťaži s konkurenciou umiestniť na trhu svoje výrobky alebo služby častokrát nielen doma na Slovensku, ale aj v EÚ a po celom svete. Ale každý z nás má doma iba jednu trúbku na plyn, iba jeden elektrický drôt, ktorými do našej domácnosti prúdi plyn a elektrická energia.

Regulované subjekty, ktoré distribúciu energií zabezpečujú, nepôsobia na konkurenčnom voľnom trhu. Konkurenciu nemajú takmer žiadnu alebo žiadnu. Nikto z nás si nemôže vybrať spomedzi troch plynových rúrok alebo troch elektrických káblov a podľa najlacnejšej ponuky sa rozhodnúť, ktorou rúrkou a ktorým káblom dopraví do svojej domácnosti plyn alebo elektrinu. Majiteľ kábla a majiteľ rúrky má preto garantovaný biznis. A preto musí, podľa môjho názoru, zniesť oveľa prísnejšie pravidlá obchodovania na Slovensku spojené s daňovými podmienkami.

Aby som to zhrnul, v Sme rodina sme pripravení debatovať o rôznych formách pomoci ľuďom. Aj o tom, ako túto pomoc financovať. Ak ale má byť pomoc rodinám s deťmi blokovaná iba preto, že majú byť zisky sto najziskovejších regulovaných subjektov posvätnejšie ako indická krava, tak takýto prístup v politike je pre mňa neakceptovateľný.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články