Visolajský: Ak niekoho uprednostniť v očkovaní, tak seniorov

ampulka vakcína Vakcína proti ochoreniu Covid-19. Foto: TASR/AP

Ak zaočkujeme ľudí nad 80 rokov, počet úmrtí klesne o vyše 40 percent. Zachránia sa tým životy a výrazne pomôžeme aj nemocniciam.

Slovenská vakcinačná stratégia napreduje veľmi pomaly, lebo vakcín je málo. Problémy nastávajú aj po logistickej stránke, keďže niektoré zdravotnícke strediská obdržali vakcíny s omeškaním. Napriek tomu by sa mali ujsť politikom. Čo na to lekárska obec?

Pandemická situácia sa každým dňom zhoršuje, pribúda premorených regiónov aj počet hospitalizácií. Východiskom sa zdá byť preočkovanie populácie proti Covid-19 a z neho vyplývajúca kolektívna imunita. Napriek tomu sú vakcíny proti koronavírusu na Slovensku nedostatkovým tovarom. A to aj pre ľudí pracujúcich v kritickej infraštruktúre.

Nie je však kritická infraštruktúra ako kritická infraštruktúra. Vznikla tak dilema, kedy na očkovanie čakajú zdravotníci pracujúci v prvej línii a poslanci Národnej rady SR. Tí prví zadržiavajú nápor a zachraňujú životy, zatiaľ čo tí druhí by im v tom mali pomáhať. Takmer rok trvajúca pandémia ukázala, že politici dokážu niektorými rozhodnutiami šírenie ochorenia ešte zhoršiť. Majú teda právo byť očkovaní medzi prvými?

Opozícia je zásadne proti

Podľa pravidiel poslanci toto právo majú a sú právoplatnou súčasťou kritickej infraštruktúry, keďže od nich do veľkej miery závisí chod štátu. Zaočkovaní by mali byť 25. januára napriek tomu, že ešte nebol zaočkovaný celý zdravotnícky personál, ktorý je v slovenských podmienkach značne prestarnutý, a teda mu hrozí ťažký až fatálny priebeh ochorenia.

Očkovanie poslancov sa stalo najmä vďačnou agendou pre opozíciu, ktorá ho označila za papalášizmus. „Organizované stádovité očkovanie poslancov parlamentu (25. januára) je súčasťou manipulatívnej a neobjektívnej propagandy, ktorú Smer rázne odmieta,“ napísal predseda strany Robert Fico. Zároveň dodal, že očkovanie samotné po 25. januári je dobrovoľným rozhodnutím poslancov strany.

Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) majú poslanci právo na očkovanie, ale je ich osobnou vecou, či sa dajú zaočkovať teraz alebo až po zaočkovaní zdravotníkov a rizikových skupín.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) si myslí, že mladí poslanci by sa nemali ísť dať prednostne očkovať. Nepredpokladá, že mladší poslanci za OĽaNO sa nechajú zaočkovať skôr než zdravotníci, pretože nie sú v ohrození života. Na druhej strane premiér povedal, že nevidí problém v tom, ak sa nechá zaočkovať mladší človek, ktorý je verejnosti známy, a urobí tak pred kamerami, aby ľudí presvedčil o prospešnosti vakcinácie.

Príčinou, prečo sa niektorí ministri a prezidentka Zuzana Čaputová dali zaočkovať ešte v decembri, hneď po príchode vakcín, bola snaha vyvrátiť konšpirácie o dopadoch vakcín. Daní politici dúfali, že tým vzbudia v laickej verejnosti dôveru.

Sú to zbytočne minuté vakcíny

Takto nevnímajú diskusiu okolo očkovania poslancov všetci. Mnohí zdravotníci zastávajú názor, že minutie vakcín na poslancov môže brániť tomu, aby ich dostal niekto v rizikovejšom veku a zdravotnom stave. Zhrnul to za nich lekár a člen Ústredného krízového štábu Peter Visolajský.

„Ak zaočkujeme ľudí nad 80 rokov, úmrtnosť klesne o 43 percent. Každá vakcína, ktorá sa dnes podá mladému človeku, ktorý nie je až tak ohrozený, mi príde ako zbytočne minutá. Takisto ako aj tie divadlá pred kamerami,“ povedal na adresu očkovania politikov v priamom prenose pre denník Pravda.

Oslovil ho aj denník Štandard, Peter Visolajský dodal, že „jedna dávka vakcíny človeku nad 80 rokov je až šesťkrát účinnejšia pri záchrane života, ako podanie dávky inému človeku. Keď takýmto spôsobom odľahčíme zdravotníctvo, efektívne tým pomôžeme aj iným.“ Navyše, zaočkovanie starších ľudí je podľa Petra Visolajského možné zorganizovať a vykonať rýchlo, starších ľudí je ťažké izolovať a tým chrániť, „ak zaočkujeme seniorov nad 80 rokov tak klesne počet úmrtí o vyše 40 percent, čo reálne zachráni životy a súčasne odľahčí nemocnice,“ doplnil lekár pre Štandard.

(est)


Ďalšie články