Napadnutie Ukrajiny bolo nutné, povedal Putin pred prehliadkou. Prvýkrát bola bez lietadiel, chýbala technika a nové zbrane

Vojenská prehliadka pri príležitosti 77. výroèia víazstva nad nacistickým Nemeckom Prehliadka ruskej vojenskej techniky v máji 2022 v Moskve. Foto: TASR/AP

Žiadna zmena sa nekoná. Vladimir Putin pred vojenskou prehliadkou v Moskve hovoril o nevyhnutnosti napadnutia Ukrajiny v záujme zaistenia bezpečnosti Ruska. Neohlásil mobilizáciu ani koniec vojny, jeho prejav bol skôr všeobecný.

Putin pokračuje v argumentoch a slovách, ktoré od neho zaznievajú celé týždne. Hoci sa Rusko stiahlo z okolia Kyjeva, na juhu aj východe Ukrajiny pokračujú tuhé boje, ktoré spôsobujú tisíce strát na oboch stranách.

Na rétorike nič nezmenil ani 9. mája, v Deň víťazstva, keď Rusi oslavujú koniec druhej svetovej vojny. Pred začiatkom prejavu sa pozdravil s veteránmi v čestnej lóži.

https://twitter.com/middleeasttime/status/1523572474994368512

„Špeciálna operácia na Ukrajine bola nevyhnutná a načasovaná,“ vyhlásil Putin pri slávnostnom prejave. NATO označil za „jasnú hrozbu pre Rusko“, spomenul viaceré západné „nepriateľské štáty“.

Rusko podľa neho chcelo kompromis, ale „Západ ho nechcel počúvať“ a vraj plánoval protiútok v Donbase. Práve situáciou v Donbase a údajnou „genocídou“ tamojšieho ruskojazyčného obyvateľstva pôvodne ruská strana zdôvodňovala svoju inváziu. Tá sa však začala z viacerých smerov na východe, juhu aj severe na Kyjev, ruské rakety opakovane zasiahli ciele na západe Ukrajiny, len desiatky kilometrov od hraníc so Slovenskom. Rusko 24. februára spustilo plnohodnotnú inváziu, bojovalo sa takmer v každom regióne Ukrajiny.

„Bojujete za ciele vašich dedov a otcov. Oni tiež bojovali za bezpečnosť vlasti,“ pokračoval Putin. Opakoval, že útok na Ukrajinu bol krokom na uchovanie bezpečnosti Ruska.

Všeobecný prejav

Nepotvrdili sa rôzne zvesti, ktoré sa šírili pred prehliadkou, konkrétne o možnom vyhlásení všeobecnej mobilizácie či, naopak, ukončení vojny v tento sviatočný deň.

Ruský líder v prejave neprekvapil žiadnou vážnou správou, skôr opakoval doterajšie argumenty a prejav bol pomerne krátky. „Za Rusko, za víťazstvo, hurá,“ zneli posledné slová, na ktoré vojaci odpovedali skandovaním „hurá“ a slávnostnými salvami.

Putin následne zišiel z pódia a prihovoril sa viacerým vojakom na moskovskom Červenom námestí. Kráčal rezkým krokom, bez viditeľných problémov či bolestí, hoci sa už celé týždne objavujú správy o tom, že trpí neurologickým ochorením. Pokračoval k hrobom vojakov pri múroch Kremľa, na ktoré kládol kvety.

Skromnejšia prehliadka bez lietadiel

Tento rok bola ruská vojenská prehliadka skromnejšia. Bezpečnostný analytik Vladimír Bednár v TA3 vyčíslil, že na ňu prišlo o tretinu menej ťažkej techniky, dôvod vidí vo veľkých stratách ruskej armády na Ukrajine.

„Prvýkrát nebude na prehliadke premiéra novej zbrane, čo bývalo zvykom,“ dodal Bednár s tým, že zbrojárske novinky sú veľkou pýchou ruskej vojenskej prestíže.

Ruské jednotky v pondelok defilujú v 28 mestách a malo sa do nich zapojiť 65-tisíc ľudí, 2 400 kusov vojenskej techniky a vyše 400 lietadiel, pripomína BBC. Nad Červeným námestím malo symbolicky na 77. výročie konca druhej svetovej vojny preletieť 77 lietadiel a vrtuľníkov.

Napokon však chýbal tradičný prelet vojenského letectva nad centrom Moskvy. Kým minulé roky sme mali možnosť sledovať formácie stíhačiek a bombardérov, tentoraz z leteckého defilé nebolo nič. Napriek tomu, že si ruská armáda nacvičovala prelety vo formáciách v tvare písmena Z, ktoré sa stalo symbolom invázie na Ukrajinu.

Oficiálny dôvod zrušenia preletu znie: počasie. Pri pohľade na oblohu nad Moskvou počas prehliadky bolo polooblačno. Okamžite sa však vynorili špekulácie o tom, že Rusko nemalo dosť lietadiel na slávnostný prelet, ktorý k tamojším oslavám 9. mája neodmysliteľne patrí.

Chýbala technika, ale odchádzajú aj ľudia

Minulý týždeň sa na základe oficiálnych čísel zverejnených ruskou tajnou službou FSB ukázalo, že len počas prvých troch mesiacov odišli z Ruska štyri milióny občanov. Najviac do Kazachstanu, Arménska a ďalších bývalých sovietskych republík, ale aj do Estónska.

„Tieto straty sú pre Rusko najcitlivejšie, lebo ide o inteligenciu a šikovných. Toto asi nemá v ruskej histórii obdobu,“ povedal vojenský analytik Bednár.

Počet emigrujúcich Rusov je porovnateľný s počtom ukrajinských utečencov, keďže apríl v nej nie je započítaný. Z vlasti pred vojnou utieklo už takmer šesť miliónov Ukrajincov, vyše polovica z nich do Poľska a státisíce aj na Slovensko.


Ďalšie články