Fínsky prezident a premiérka oficiálne oznámili podporu vstupu do NATO

Fínska armáda Fínski vojaci. Foto: Fínska armáda

AKTUALIZOVANÉ Fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová v spoločnom vyhlásení vo štvrtok oficiálne oznámili, že podporujú vstup svojej krajiny do NATO. Informuje o tom agentúra AP.

„Členstvo v NATO by posilnilo bezpečnosť Fínska. Ako člen NATO by Fínsko posilnilo celú túto obrannú alianciu. Fínsko musí bezodkladne požiadať o členstvo v NATO. Veríme, že potrebné kroky na štátnej úrovni, aby k tomuto rozhodnutiu došlo, budú vykonané v najbližších dňoch,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení prezidenta a premiérky zverejnenom na internetovej stránke prezidenta.

Ako vysvetľuje AP, toto oznámenie znamená, že Fínsko prakticky s určitosťou požiada o vstup do NATO, i keď si to bude vyžadovať ešte niektoré konkrétne kroky.

Švédsko má svoje rozhodnutie o prípadnom vstupe do Aliancie oznámiť v najbližších dňoch.

Stoltenberg: Aliancia plne rešpektuje rozhodnutie Fínska v prospech vstupu

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok privítal rozhodnutie vedúcich predstaviteľov Fínska v prospech vstupu ich krajiny do Aliancie. Podľa agentúry AFP Stoltenberg rozhodnutie Fínska označil za „plne zvrchované“ a dodal, že NATO ho plne rešpektuje“.

„Ak sa Fínsko rozhodne o členstvo požiadať, vrúcne ho v NATO privítame,“ povedal. Možný prístupový proces Fínska by podľa jeho slov bol „hladký a rýchly“.

Švédsko fínsky postoj pri rozhodovaní sa zohľadní

Švédsko bude brať do úvahy štvrtkové rozhodnutie najvyšších predstaviteľov susedného Fínska o podpore vstupu do NATO aj pri svojom vlastnom rozhodovaní sa o prípadnom podaní žiadosti o členstvo v Aliancii. Vyhlásila to švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

„Je to dôležitý odkaz prezidenta Fínska Sauliho Niinistöa a prezidentky Sanny Marinovej. Fínsko je najbližším brannobezpečnostným partnerom Švédska, a tak musíme brať fínske hodnotenie situácie do úvahy. Švédsko sa rozhodne po predložení správy z konzultácií týkajúcich sa bezpečnostnej politiky,“ napísala Lindeová.

Fínsky minister obrany Antti Kaikkonen taktiež na Twitteri napísal, že členstvo v NATO urobí Fínsko menej zraniteľným voči prípadnému vojenskému útoku.

Agentúra AFP cituje z jeho blogu, v ktorom píše o tomto rozhodnutí prezidenta a premiérky ako o „obrannom riešení, ktoré nikoho neohrozuje“. Podľa vlastných slov dúfa, že Švédsko príde k rovnakému záveru a o členstvo v Aliancii požiada spoločne s Fínskom.

Scholz vyjadril plnú podporu vstupu Fínska do Aliancie

Nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil vo štvrtok „plnú podporu“ Berlína pre Fínsko pri jeho úsilí stať sa členskou krajinou Severoatlantickej aliancie (NATO). Informovala o tom agentúra AFP.

„Vítam rozhodnutie Fínska vysloviť sa v prospech okamžitého vstupu krajiny do NATO. V telefonickom rozhovore s prezidentom (Saulim) Niinistöom som Fínsko uistil o plnej podpore nemeckej vlády,“ napísal Scholz na sociálnej sieti Twitter.

Heger podporil vstup Fínska do NATO

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) vyjadril podporu vstupu Fínska do Severoatlantickej aliancie (NATO). Urobil tak na sociálnej sieti.

Tento vstup podľa neho posilní nielen bezpečnosť Fínska, ale aj celej demokratickej Európy. „Len silná Severoatlantická aliancia dokáže udržiavať ruský imperializmus v bezpečnej vzdialenosti od slobodného demokratického sveta,“ uviedol predseda vlády.

Ruský prezident Vladimír Putin dokázal niečo, čo po dlhé roky vyzeralo veľmi nepravdepodobné. Je tým fakt, že fínska spoločnosť spojí svoju bezpečnosť s NATO, skonštatoval premiér. „Tomu sa hovorí politika nezamýšľaných dôsledkov. Putin je v nej majstrom,“ poznamenal.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) vo štvrtok privítal spoločné vyhlásenie fínskeho prezidenta a premiérky o historickom rozhodnutí o vstupe tejto krajiny do NATO. TASR o tom informuje na základe Korčokovho vyjadrenia na sociálnej sieti Twitter.

„V prípade, že sa Fínsko rozhodne (o členstvo) požiadať, bude v NATO vítané. Slovensko podporuje rýchly proces vstupu,“ napísal.

Moskva bude nútená reagovať na rozhodnutie Fínska vstúpiť do NATO

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok oznámilo, že Rusko bude nútené reagovať na rozhodnutie Fínska vstúpiť do organizácie NATO. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vo vyhlásení ruského zahraničnopolitického rezortu sa zámer fínskeho vedenia vstúpiť do Severoatlantickej aliancie označuje za „radikálnu zmenu zahraničnopolitického kurzu krajiny“.

Ministerstvo pripomenulo, že Rusko opakovane deklarovalo, že výber spôsobov zaistenia bezpečnosti závisí od rozhodnutí vedenia a ľudu Fínska. Helsinki by si však mali uvedomiť dôsledky takéhoto kroku, píše sa vo vyhlásení na margo rozhodnutia Fínska v prospech vstupu do Severoatlantickej aliancie.

Moskva ďalej upozornila, že vstup Fínska do NATO spôsobí vážne škody na bilaterálnych rusko-fínskych vzťahoch i na stabilite a bezpečnosti v regióne severnej Európy.

Ruská diplomacia avizuje, že Rusko bude nútené podniknúť odvetné kroky „vojensko-technického aj iného charakteru“, aby zastavilo hrozby pre svoju národnú bezpečnosť.

„Budeme reagovať podľa situácie,“ vyhlásilo ruské ministerstvo.

Ruská diplomacia tiež tvrdí, že vstup Fínska do NATO bude porušením medzinárodných právnych záväzkov Fínska – predovšetkým Parížskej mierovej zmluvy z roku 1947 i zmluvy medzi Ruskom a Fínskom z roku 1992.

(tasr)


Ďalšie články