Ako by mohol vyzerať mier na Ukrajine? Taliansko navrhlo plán, Rusko ho vyhodnocuje

Mierové rusko-ukrajinské rozhovory v Istanbule v marci 2022. Foto: TASR/AP Mierové rusko-ukrajinské rozhovory v Istanbule v marci 2022. Foto: TASR/AP

Rusko potvrdilo, že dostalo taliansky návrh na riešenie vojny na Ukrajine. Rím zostavil štvorbodový plán, ktorý okrem iného počíta s odchodom ruských vojakov z Ukrajiny a autonómiou Krymu a Donbasu. Moskva návrh momentálne vyhodnocuje.

V utorok nadránom uplynú presne tri mesiace od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Napriek veľkému napätiu a rozsiahlym ruským cvičeniam pri ukrajinských hraniciach vo februári očakával veľký útok len málokto, prekvapil aj Ukrajincov.

Masívny útok po zemi, vo vzduchu aj z mora narazil na tvrdý ukrajinský odpor. Moskva sa napokon stiahla zo severu a severovýchodu Ukrajiny, koncom marca vzdala tiež obliehanie Kyjeva.

Pripravovali sa na krátku vojnu

Rusi 22. apríla sami vyhlásili, že spúšťajú „druhú fázu“ vojny. Pozornosť a palebnú silu presunuli na Donbas, kde pokračujú tvrdé boje a zomieranie civilistov. Podľa izraelského vojenského experta Davida Gendelmana sa tým zmenila taktika ruskej armády, ktorá sa neúspešne pokúšala o rýchle víťazstvo.

„Ruská armáda si po čečenských vojnách dala za cieľ pripraviť sa na krátke vojny. Také ako v roku 2008 v Gruzínsku. Za päť dní bol koniec. Tu na Ukrajine sa to nepodarilo a vojna sa naťahuje. Vidíme, že výcvik, organizačná štruktúra a všetkých 168 práporných skupín bolo pripravených na krátku kampaň,“ cituje portál ceskenoviny.cz Gendelmana, ktorý poukazuje na klasické logistické problémy ruskej armády. Tie sa pri krátkych operáciách neukazujú.

Rusi reagujú skrytou mobilizáciou a sústredením síl na Donbase. Podľa analytika Roba Leeho však čas hrá napriek ekonomickým problémom v prospech Ukrajiny, ktorá dostáva čoraz výraznejšiu vojenskú pomoc zo zahraničia.

Mierové riešenie

Doterajšie rusko-ukrajinské mierové rokovania zlyhali. Kyjev tvrdí, že rozhovory sú prerušené a Rusi aj tak pokračujú v útoku. Moskva zasa namieta, že Ukrajinci nechcú rokovať. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí o diplomatickom riešení, ale až po zastavení bojov a odchode ruských vojakov.

S novým návrhom mierového riešenia prišlo Taliansko. Poslalo ho OSN, Európskej únii aj Rusku. Podľa novín Wall Street Journal, ktoré sa odkazujú na taliansky denník La Repubblica, má návrh štyri body.

Prvým je zastavenie paľby a odsun vojakov z frontových línií. Druhý spočíva v bilaterálnej dohode o neutralite Ukrajiny, ktorú by garantovalo viacero štátov. Podobný návrh zaznel už v marci, jedným z nich malo byť Turecko.

Tretím bodom je bilaterálna dohoda medzi Ruskom a Ukrajinou o Kryme a Donbase, ktoré by získali autonómiu, ale zostali by súčasťou územia Ukrajiny. Posledný bod obsahuje návrh na mierovú dohodu medzi EÚ a Ruskom o odsune ruských vojsk a zrušení európskych sankcií.

Ruská reakcia

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok zareagovalo na návrh. „Dostali sme ho a posudzujeme ho,“ vyhlásil zástupca ruského ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko.

Slúbil, že po preštudovaní plánu k nemu Rusko zaujme stanovisko.


Ďalšie články