Dolár letí nahor. Panujú obavy, že sa euro môže stať inflačnou menou

Americký dolár dlhodobo silnie proti všetkým hlavným svetovým menám. Ekonómovia a investori sa predháňajú v odhadoch, kedy sa dostane na rovnakú hodnotu ako euro. Tie odhady sa pohybujú zhruba v horizonte štrnástich dní. Bolo by to prvýkrát v dvadsaťročnej histórii spoločnej európskej meny, kedy by nebola nad úrovňou dolára. Aktuálne sa obchoduje v kurze 1,05 dolára za euro. Vlani v júni to bolo 1,22 dolára. Euro už si minulý týždeň pripísalo dno s 1,03 dolára.

Ilustračné foto: Foto: TASR/APstaré sídlo Európska centrálna banka vo Frankfurte nad Mohanom ECB. Ilustračné foto: Foto: TASR/AP

Prečo investori utekajú z eura a kupujú doláre? V ťažkej dobe veria americkej mene, ktorá je stále kotvou globálnej ekonomiky, výrazne viac ako euru. Nie že by na tom Amerika práve v tejto chvíli bola ekonomicky o toľko lepšie ako Európa. Všetky globálne neduhy od pretrhaných obchodných väzieb po covide po rastúce ceny energií zasahujú Ameriku podobne ako Európu. Inflácia tam vystúpila v apríli na 8,3 percenta. Je to najväčšie zdražovanie za posledných štyridsať rokov. Priemer eurozóny je stále 7,4 percenta.


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami