Štátne nájomné byty hnutia Sme rodina budú

Boris Kollár. Foto: Jakub Kotian/TASR Boris Kollár. Foto: Jakub Kotian/TASR

Téma nájomného bývania sa pre naše hnutie Sme rodina stala jednou z kľúčových. Kvôli nárastu cien potravín, energií, pohonných hmôt, ale aj nehnuteľností sa téma vlastného bývania stáva pre mladé rodiny stále viac nedosiahnuteľnou.

Preto som rád, že aj vďaka novému zákonu o štátom podporovanom nájomnom bývaní sme na dobrej ceste, aby sme ľuďom zabezpečili kvalitné bývanie za nízke ceny.

Počas májovej schôdze parlamentu sa nám podarilo presadiť novelu zákona o štátom podporovanom nájomnom bývaní. Vďaka tejto novele sa nám podarí vytvoriť prostredie, ktoré umožní výstavbu štátom podporovaného nájomného bývania s regulovanou výškou nájomného a zárukou dlhodobého bývania, čím uľahčíme život tisíckam Slovákov. Tento návrh je riešením pre aktuálny problém v oblasti bývania na Slovensku. Ceny nehnuteľností a hypoték síce narastajú, avšak dopyt je stále vysoký, keďže hlavne mladí ľudia túžia po vlastných rodinách a tým pádom aj po zabezpečení vlastnej strechy nad hlavou. Je to riešenie hlavne pre tých, ktorí sa nechcú zadlžiť do konca svojho života, ale chcú mať garantovanú strechu nad hlavou s cenovo dostupným nájomným.

Na Slovensku aktuálne chýba približne 220 000 bytov. Môže za to hlavne zmena štruktúry obyvateľstva, rastúci dopyt po bývaní, ktorý brzdil zastaraný stavebný zákon, a dĺžka získania stavebného povolenia. To sa nám však už podarilo zmeniť a nedávno bol v parlamente schválený zákon o územnom plánovaní a úplne nový stavebný zákon, ktorý nielenže zrýchli získanie stavebného povolenia, ale aj odstráni také problémy, ako sú zbytočná byrokracia alebo čierne stavby.

Každý, kto si žiadal niekedy o hypotéku, vie, že podmienky na jej získanie sa čoraz viac sprísňujú, úroky narastajú, čo predstavuje pre väčšinu obrovské finančné zaťaženie a zároveň niečo nereálne. Vláda tu má byť pre svojich občanov a riešiť takéto problémy. A v rámci tejto koalície úloha pomoci ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú, pripadá hlavne na naše hnutie Sme rodina. Preto som rád, že sa nám to postupne aj darí a aj vďaka týmto novo prijatým novelám zákonov splníme ďalší sľub, ktorý sme dali občanom pred voľbami. A tým je výstavba štátnych nájomných bytov.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články