Putin je mŕtvy, ale vzal to za neho dvojník

Putin je možno už mesiace po smrti a na verejnosti zaňho možno vystupuje dvojník. Ten je však ešte horší ako ten Putin, ktorého mal nahradiť. Podľa médií o tom "špekulujú zdroje z britskej tajnej služby MI6", čo je zaujímavé vyjadrenie, ktoré asi môže znamenať všeličo. Najskôr možno to, že zdroje majú zmysel pre humor a v skrini dobrú whisky. A potom tiež, že sa píšu rôzne veci, napríklad aby nestála reč.

Vladimir Putin Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Je pravda, že sa o tom už nejaký čas hovorí a sú indície, že Putin vyzerá nejako divne a že sa chová inak, než sa správal pred rokmi, keď bol ešte skoro sympatický a so západnými štátnikmi si poklepkával po ramenách a požičiaval si od nich chaty na dovolenku, kam jazdil s tou superohybnou gymnastkou, čo mu teraz utiekla do Švajčiarska alebo kam.

A keď teda nie úplne sympatický, tak bol aspoň taký, že to na Rusa celkom ušlo. Potom sa niečo stalo, už to nebol ten trápne neohrabaný, ale tak nejako prijateľný Putin. Zrazu to bola a je taká zákerná, potichu syčiaca zmija, z ktorej ide strach, a pritom najskôr aj nejaká hypnotická sila, ktorá núti prezidenta Francúzska a teraz aj spolkového kancelára, aby mu stále volali a počúvali v telefóne, ako na nich chrčí nadávky. Oni celí paf počúvajú a v úklone prikyvujú, potom dlho hľadia do steny a trasú sa po celom tele.

Takže sa hľadá vysvetlenie, čo sa to stalo, k čomu tam asi došlo, a, samozrejme, sa logicky ponúka riešenie, že to nie je on, ten starý Putin, ktorý bol síce kágébák, ale dlho hovoril, že hlavný je biznis. A že staré časy studenej vojny sa skončili, za čo on ručí, pretože predsa nie je blázon. Potom sa niečo zmenilo a hľadá sa vysvetlenie čo. Prirodzene sa ponúka vysvetlenie, že ho vymenili, lenže sa nevie kedy a kto.

Pre Západ by asi bolo najlepšie, keby ho vymenili už pred februárom 2022, čo by vysvetľovalo, že ten Putin, ktorý napadol Ukrajinu, je už iný Putin, a nie ten, s ktorým im bolo celkom fajn. Dobrácky, teda aspoň približne, na – opäť to treba zopakovať – na Rusa sa slušne chovajúci Putin zmizol niekedy na prelome roka a nahradil ho Putin zlý. Putin ťomnyj i groznyj, ktorý dokonca hrozí, že začne jadrovú vojnu a občas to dokonca vyzerá, že by to mohol urobiť.

Áno, je čoraz viditeľnejšie, že sa niekedy koncom minulého roka, možno už skôr, naozaj mohlo niečo také stať, lebo, ako je známe, Putin sa dosť prenikavo fyzicky zmenil. Celý sa nejako nafúkol, líca sa mu naduli, opuchol v tvári, akoby ho popichali včely. To sa síce vysvetľovalo botoxom a dávalo do súvislosti so zmiznutím Ally Pugačovovej, ktorá mu nechala zásoby, ale v každom prípade je fakt, že sa jednoducho objavil nový Putin.

Špeciálne oddelenie nielen MI6, vyhodnocujúce zmeny v Putinovej tvári, si tiež všimli zmeny farby, ktorá prešla z popolavej žlti do neprirodzene červenej, čo môže byť zmenou tlaku, zarazenými vetrami alebo aj špeciálnym kremeľským farbivom, takzvaným krasivym púdrom, ktorý sa v Rusku používa ako vojnové farbivo. Nejakú dobu pritom trvalo, kým sa zjav úplne upravil a fyzicky zrovnal. Preto tiež nejaký čas k sebe nikoho nepustil na päťdesiat metrov a do Kremľa sa navozili najdlhšie stoly na svete. Potom trochu predsa len plastiky spľasli a svet si zvykol na nového Putina, ktorý v tej chvíli prepadol susednú krajinu.

Zviedlo sa to na starého Putina, pritom ten možno ani za nič nemohol, a teraz je buď niekde zakopaný pri kremeľskom múre, alebo na ňom v nejakom laboratóriu skúšajú nepodmienené reflexy, čo je bežná prax sovietskej psychiatrie. Ak náhodou prežije, bude sa podobať Pavlovovým psom a v najlepšom prípade skončí niekde na prašnej ceste šírej Rusi, ako si líže guľky, ktoré mu rovnako kvôli vedeckým výskumom ušmykli. Taká je v tej krajine suďba čeloveka. Kak sabaki.

Text pôvodne vyšiel na portáli Echo 24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články