Na Slovensku by sa malo v druhom polroku konať 26 vojenských cvičení

Návšteva cvièiacich jednotiek a vedenie obranných èinností poèas mediálneho dòa v rámci prebiehajúceho cvièenia Saber Strike vo Vojenskom výcvikovom priestore v Lešti Slovenskí vojaci počas prebiehajúceho cvičenia Saber Strike. Zdroj: Michal Svítok/TASR

Na Slovensku by sa malo v druhom polroku 2022 konať 26 vojenských cvičení. Slovenskí vojaci by sa zároveň mali zúčastniť na 47 výcvikových aktivitách v zahraničí. Vyplýva to z návrhu Ministerstva obrany (MO) SR, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Odsúhlasiť ho ešte musí vláda.

Na území SR sa uskutoční napríklad cvičenie Combined Effort so slovensko-poľskou účasťou. Mnohonárodné zastúpenie by malo mať cvičenie Toxic Valley. Slovenských vojakov čaká aj cvičenie s Ukrajincami zamerané na podporu budovania spôsobilostí špeciálnych síl Ukrajiny v rámci programu „NATO – Ukraine“. S českými vojakmi si tiež majú precvičiť taktické postupy síl na špeciálne operácie.

Príslušníci Ozbrojených síl SR alebo Vojenskej polície by mali byť vyslaní na cvičenia v Poľsku, Maďarsku, Nemecku, Turecku, USA, Rumunsku, Chorvátsku či Gruzínsku.

(tasr)


Ďalšie články