Ministerstvo pozastavilo platnosť Lengvarského usmernenia, ktoré umožňovalo zmenu pohlavia bez chirurgického zákroku

65. schôdza Národnej rady SR Vladimír Lengvarský. Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo zdravotníctva pozastavilo platnosť kontroverzného usmernenia, ktoré umožňovalo zmenu pohlavia bez chirurgického zákroku. Jeho platnosť sa má obnoviť uverejnením štandardných postupov pri diagnóze transsexualizmu, ktoré doteraz chýbali. Vyplýva to z vestníka zverejnenom na webe MZ SR.

“Pozastavenie platnosti a účinnosti uvedeného odborného usmernenia sa vykonáva z dôvodu zadefinovania štandardných postupov správneho poskytovania zdravotnej starostlivosti osobe s diagnózou F 64.0 v súlade s ustanovením o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších zákonov,“ vysvetlilo ministerstvo. Dodalo, že uverejnením štandardného postupu pre diagnostickú jednotku F 64.0 transsexualizmus sa jeho platnosť obnoví.

Usmernenie vyvolalo silnú vlnu odporu. Postavilo sa proti nemu viacero poslancov z hnutia OĽaNO ako aj zo strany Sme rodina. Usmernenie kritizovala aj časť odbornej obce. Psychiater Peter Šomšák, bývalý šéf odboru duševného zdravia na ministerstve zdravotníctva, tvrdí, že stanovuje príliš liberálny diagnostický postup a len legalizuje súčasnú svojvoľnosť psychiatrov na Slovensku. Podľa Antona Chromíka zas bolo v rozpore s platnou legislatívou.

Hlavným problémom usmernenia je, že prináša možnosť zmeny pohlavia bez akéhokoľvek chirurgického zákroku. Jeho dôsledkom by tak mohlo byť napríklad aj to, že by osoby úradne označené ako muži otehotneli a porodili.

Pripomeňme, že pokyn na pozastavenie účinnosti daného usmernenia vydal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský už 11. mája.

https://standard.sk/212953/v-amerike-natocili-film-ktory-dviha-trans-aktivistov-zo-stoliciek/

(tasr, mic)


Ďalšie články