Dobrovoľník roka: od závislosti k pomoci druhým. Pri zmene mu pomohla Gréckokatolícka rómska misia

Odovzdávanie ocenení Dobrovo¾ník roka 2021 Martin David. Foto: TASR/Jakub Kotian

Martin David sa tento rok stal Dobrovoľníkom roka pre jeho obetu a čas, ktorý venuje druhým. Jeho cesta za pomocou bola však tŕnistá. Štandard prináša jeho príbeh.

Martin David pochádza z Čičavy, z obce v okrese Vranov nad Topľou. Jeho spôsob života sa pred pár rokmi od základov zmenil. Teraz žije usporiadaný život, je manželom, otcom i dedkom a pomáha ďalším ľuďom, ktorí to potrebujú. No nebolo to vždy tak.

Martin bol v minulosti alkoholik a gambler. Mal síce rodinu, ale nezaujímal sa o ňu. Peniaze často prepil alebo ich prehral v automate. Rodina bola pre neho vtedy na poslednom mieste. V tom čase mal tri deti, o ktoré sa vôbec nestaral. Skončilo sa to tak, že deti nepokračovali v štúdiu a skončili už po povinnej školskej dochádzke. „S mojou ženou sme sa vtedy za deti nemodlili. Bolo nám to akoby jedno, až do roku 2010,“ približuje situáciu spred niekoľkých rokov Martin David.

Príchod Gréckokatolíckej rómskej misie bol zlomový

Všetko sa zmenilo, keď do ich dediny prišla Gréckokatolícka rómska misia (GRM). Ako sa píše na jej stránke, jej poslaním je prinášať posolstvo evanjelia najmä ľuďom žijúcim v rómskych komunitách na území Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie, a to prostredníctvom rôznorodej pastoračnej, formačnej, duchovnej, kultúrnej a sociálnej činnosti.

David bol síce na stretnutia, ktoré sa konali u nich v obci, pozvaný, no spočiatku tam ísť nechcel. Mal pocit, že čas by radšej strávil niekde pri automate alebo v krčme. No napokon sa v ňom niečo zlomilo a prišiel.

Foto: archív Martina Davida

Videl tam chvály a rôzne svedectvá ľudí, ktorým Boh zmenil život. „Povedal som si, že niečo také by som chcel zažiť aj ja a viesť podobný život ako oni, a nie taký, ako som žil doteraz,“ spomína si David.

Napriek tomu, že jeho túžba zmeniť sa bola veľká, neprišlo to hneď. Hazard zanechal ako prvý a nemal ani potrebu ísť znovu hrať, nemusel ísť ani na liečenie. David hovorí, že sa mu to hneď podarilo vďaka Bohu. Ak mal dovtedy nejaké peniaze, všetky ich minul v herni. Odo dňa, ako uveril v Boha, túto potrebu nemal. I keď priznáva, že pokušenie prišlo, no, našťastie, odolal mu. S alkoholom to však bolo horšie a lúčili sa dlhšie. Napokon sa podarilo aj to a Martin už po alkohole nesiahol.

Zmena nastala v celej rodine

Postupne sa menil, čím sa menil aj jeho vzťah s partnerkou a deťmi. Dovtedy so ženou žili ako druh a družka, po jeho premene sa rozhodli zosobášiť v kostole. Napriek predchádzajúcemu životu deti na svojho otca nezanevreli a podporili ho, začali s ním chodiť na liturgie. Zmena nastala aj u nich, keď sa opäť vrátili do školských lavíc.

Martin má talent na spievanie, ten využil aj v Gréckokatolíckej rómskej misii. Začal s nimi spievať na liturgiách. Po čase sa pridala ďalšia služba a Martin začal s GRM chodiť po okolitých dedinách, tak ako prišli do tej jeho.

Foto: archív Martina Davida

Martin veľmi rád pomáha. Medzi jeho ďalšie aktivity patrí navštevovanie väznice, kde sa zveruje so svojím príbehom. „Keď som rozprával svoj príbeh väzňom, bolo ich tam približne 150, vravel som im, že takto sa môžu zmeniť aj oni. Aj napriek tomu, že urobili niečo zlé, ale Boh nikoho neodsúdi. Veľa z nich začalo aj plakať, ako sa ich ten príbeh dotkol,“ hovorí o situácii vo väzení David. Zároveň verí, že sa to pri väzňoch neskončilo svedectvom a niečo si z toho odniesli a zmení im to život.

Počas festivalu, ktorý sa konal u nich v dedine, si Davida všimla pani z Hlohovca. Martin ju veľmi zaujal a chcela mu pomôcť. Jedného dňa mu volala a povedala, že na ceste je veľké auto s oblečením pre neho a jeho rodinu. No Martin si tieto veci nenechal len pre seba. Oblečenie, ktoré dostal, rozdával ľuďom v okolí, ktorí to potrebovali. Oblečenie stále chodí zhruba trikrát ročne a Martin sa oň vždy rád podelí.

Ako dobrovoľník pomáha aj folklórnemu súboru Čiriklore. Choreografovi Dušanovi Plichtovi je pravou rukou a deti sprevádza na vystúpeniach, kde im neraz nahrádza rodičov. Naposledy boli spolu v Bratislave na Európskych sociálnych dňoch.

Foto: archív Martina Davida

Z Davida sa stal Dobrovoľník roka

Svoju pomoc robí Martin nezištne a nechce za ňu nič. No odmena predsa len prišla, a to v podobe ocenenia Dobrovoľník roka. Na celoštátnej úrovni ho každoročne udeľuje CARDO – Národné dobrovoľnícke centrum. V tomto roku sa prihlásilo 315 dobrovoľníkov a projektov. Do celorepublikového finále sa dostalo 46 najsilnejších príbehov. Martin David získal cenu v kategórii Dobrovoľník roka za pomoc na Slovensku.

Davida nominovala Ivana Németová, ktorá tiež spolupracuje s GRM: „Pána Davida som vybrala na základe odporúčania otca Mekela, riaditeľa Gréckokatolíckej rómskej misie, ktorý už dlhoročne spolupracuje s pánom Davidom. Martin David je tak zástupcom všetkých Rómov, ktorí sa angažujú ako dobrovoľníci v práci s mládežou a s tými, ktorí to potrebujú. O to viac si vážime toto ocenenie – je ocenením zásluh mnohých Rómov, ktorí pomáhajú bez nároku na odmenu,“ povedala pre Štandard Németová.

Martin ocenenie nečakal. Na udeľovaní si myslel, že ho získa niekto iný, ale vôbec by mu to neprekážalo, pretože sa stal pokorným. Svoju prácu dobrovoľníka robí rád a nemyslel si, že raz môže byť takto vysoko ohodnotená.


Ďalšie články