Keď ušetríte tretinu zisku. Alebo čo spôsobí adopcia kryptomien štátmi

bitcoin-gfaa9003fb_1920 Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay.com

V júni 2021 Salvádor ako prvý štát prijal bitcoin ako zákonné platidlo. Bolo to veľmi kontroverzné rozhodnutie. Fanúšikovia bitcoinu začali do tejto relatívne nebezpečnej stredoamerickej krajiny cestovať, aby si mohli vyskúšať platbu pomocou siete Lightning network v každom obchode. Pred dvomi mesiacmi (23. apríla) sa pridala Stredoafrická republika. Panama prijala zákon, ktorý reguluje kryptomeny, päť dní nato. Čo tieto zákony znamenajú pre dané krajiny a pre bitcoin?

Salvádor a Stredoafrická republika efektívne zrušila daň z kapitálových výnosov z bitcoinu a prinútila obchodníkov prijímať bitcoin vďaka štatútu zákonného platidla (vynútený tender). V bitcoine je taktiež možné zaplatiť dane a poplatky štátu. bitcoin je v týchto krajinách rovnocenný americkému doláru ( Salvádor), resp. stredoafrickému franku (SAR). Salvádor okrem toho láka užívateľov Bitcoinu na rezidenciu za 3 bitcoiny a podporuje ťažbu bitcoinu.

Panama je z tohto pohľadu zaujímavejšia – ústava vláde zakazuje určovať, čo je povolené alebo vynútené platidlo. Dane z kapitálových výnosov neboli v Paname ani pred prijatím krypto zákona. V novom Panamskom zákone nemá bitcoin žiadne špeciálne postavenie, venuje sa kryptomenám celkovo a cieľom je skôr umožniť tokenizáciu majetku (napríklad veľkých developerských projektov). Tokenizácia znamená vytvorenie “kryptomeny”, ktorá reprezentuje podiel na nehnuteľnosti – niečo ako malá verejne obchodovaná akciová spoločnosť, ale bez toho, aby bolo nutné vytvárať zložité štruktúry a vstupovať na burzu. Salvádor a SAR naopak vytvorili pravidlá špecificky pre bitcoin a ostatné kryptomeny majú slabé postavenie.

Salvádor okrem toho nakupuje bitcoiny aj do štátnych rezerv a dokonca vydáva dlhopisy kryté bitcoinami. To im umožňuje si lacnejšie požičať. Je to dané tým, že mnohí inštitucionálni investori nemajú mandát nakupovať kryptomeny, ale môžu si kúpiť dlhopis vydaný štátom. Salvádor štruktúruje svoje bitcoinové dlhopisy tak, že časť z dlhopisu použije na okamžitý nákup bitcoinu a čas na spotrebu štátu, pričom splatenie garantuje ako suverénny štát (na základe budúceho výberu daní), ale umožňuje investorom čiastočne participovať na bitcoinových výnosoch.

Celkovo by pre kryptomeny bolo lepšie, aby do ich používania štáty nenútili. Nákup do rezerv, vytváranie štruktúrovaných investičných produktov a deregulácia sú však niečo, na čom sa zhodnú aj fanúšikovia bitcoinu, aj títo štátni skorí adoptéri Bitcoinu. Napriek tomu slovenský preklad regulácie Európskej únie MiCA, ktorá reguluje kryptomeny má 167 strán a výrazne obmedzuje použitie nových kryptoaktív na území Európskej únie. Je veľmi pravdepodobné, že investori pôjdu tam, kde ich lákajú týmito novými pravidlami, ktoré akoby hovorili “poďte minúť svoje krypto bohatstvo k nám”. Ak sa krypto investori presťahujú napríklad zo Slovenska do inej krajiny, môžu ušetriť až tretinu zisku, ktorú by na Slovensku museli odviesť ako daň.


Ďalšie články