Demokrati odklepli Trumpov impeachment. Stopnú ho v Senáte

Donald Trump. Foto: TASR/AP Donald Trump. Foto: TASR/AP

Členovia Snemovne reprezentantov Kongresu USA v stredu schválili podanie ústavnej žaloby na dosluhujúceho amerického prezidenta za „podnecovanie povstania“ v súvislosti s minulotýždňovým útokom jeho podporovateľov na budovu Kapitolu. Trump impeachment nekomentoval, no opäť odsúdil násilie a dodal, že tí, ktorí sa do neho zapojili, budú postavení pred súd.

Pri hlasovaní podporilo takýto krok 232 členov Snemovne vrátane desiatich kongresmanov z Republikánskej strany. Uznať Trumpa za vinného a odvolať ho z úradu však môže až druhá komora Kongresu, Senát.

Tam však proces takmer dozaista úspešný nebude, nakoľko za zosadenie Trumpa by muselo hlasovať minimálne 67 jeho členov, čo je potrebná dvojtretinová väčšina. A keďže pomer kresiel medzi republikánmi a demokratmi bude po voľbách v Georgii 50 na 50, proti Trumpovi by muselo hlasovať aj 17 republikánov.

Krátko po hlasovaní demokratická predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová túto ústavnú žalobu podpísala. Pelosiová pred podpisom textu obžaloby uviedla, že „Snemovňa dnes ukázala, že nikto nie je nad zákonom, dokonca ani prezident USA“.

Vraj nie je šanca na spravodlivý proces

Líder republikánskej väčšiny v americkom Senáte Mitch McConnell v stredu vyhlásil, že neexistuje reálna „šanca“, že by v druhej komore Kongresu prebehol „spravodlivý a vážny“ proces.

„Vzhľadom na pravidlá, postupy a precedensy v Senáte, ktoré upravujú proces impeachmentu prezidenta, jednoducho neexistuje šanca, že by mohlo dôjsť k ukončeniu spravodlivého alebo vážneho procesu skôr, ako budúci týždeň zloží prísahu novozvolený prezident (Joe) Biden,“ uviedol McConnell vo vyhlásení.

Ale „aj keby sa proces v Senáte začal tento týždeň a postupoval rýchlo, konečný verdikt by padol až po odchode prezidenta Trumpa z funkcie,“ dodal McConnell.

Líder demokratov v Senáte Chuck Schumer prisľúbil, že proces s Trumpom sa uskutoční aj po jeho odchode a inaugurácii Joea Bidena. Uviedol, že proces sa môže začať okamžite, ak McConnell schváli konanie mimoriadneho zasadnutia Senátu. Ak tak McConnell neurobí, znamená to, že členovia Senátu sa znova nezídu skôr ako 19. januára, čo je deň pred slávnostnou inauguráciou nového demokratického prezidenta Bidena.

Donald Trump je v poradí štvrtým prezidentom USA, ktorý čelí impeachmentu – vrátane Richarda Nixona, ten však pred podaním žaloby rezignoval na svoju funkciu. Trump je tiež jediným prezidentom, na ktorého bola podaná ústavná žaloba dvakrát v priebehu funkčného obdobia.

Čo je impeachment?

Impeachment, uplatňovaný najmä v anglo-americkom ústavnom práve, je označenie špeciálnej žaloby, ktorú podáva na vysoko postavených štátnych predstaviteľov zákonodarné zhromaždenie (parlament) a môže ich týmto mechanizmom aj odvolať.

K impeachmentu možno pristúpiť v prípadoch, keď sú prezident, viceprezident alebo vyšší štátni úradníci dôvodne podozriví zo zrady, úplatkárstva, respektíve iných závažných trestných činov, alebo keď zneužili moc a hrubo sa previnili voči verejnému blahu.

Ústavná žaloba alebo impeachment má svoj pôvod v stredovekom Anglicku, kde sa vznikajúci parlament už v 14. storočí usiloval o to, aby boli kráľovi poradcovia za svoje činy zodpovední. Prvé zaznamenané prípady impeachmentu sa datujú do roku 1376. Inštitút impeachmentu nadobudol význam najmä v 17. storočí, keď sa anglický parlament potreboval brániť pred svojvôľou anglických kráľov.

Poslednými dvoma prípadmi boli proces impeachmentu proti Warrenovi Hastingsovi, koloniálnemu správcovi a prvému generálnemu guvernérovi v Indii obžalovanému z úplatkárstva, útlaku a podvodov (1787) a proti lordovi Melvillovi (1805). V čase, keď sa éra impeachmentu v Anglicku chýlila ku koncu, bol tento inštitút zakomponovaný do amerického ústavného poriadku.

V USA obžalovala Snemovňa reprezentantov doteraz len dve desiatky ľudí, z toho väčšinou federálnych sudcov. Senát vyslovil súhlasné stanovisko iba v necelej polovici prípadov — zástupcovia štátu totiž často opustili funkciu sami, ešte pred samotným začatím impeachmentu.

Trump zďaleka nie je jediný

Proces, ktorý vedie k impeachmentu, spustili v USA dosiaľ proti trom prezidentom. Prvým bol Andrew Johnson. V roku 1868 bol obvinený z pokusu o odvolanie svojho odporcu, ministra vojny Edwina M. Stantona, na čo nemal podľa novely zákona bez súhlasu Kongresu právo. Pri hlasovaní v Senáte ho zachránil jediný hlas.

V roku 1974 hrozila žaloba Richardovi Nixonovi v súvislosti s aférou Watergate. Nixon však z úradu prezidenta odstúpil skôr, ako sa samotný proces obžaloby začal.

V roku 1998 obvinili prezidenta Billa Clintona z krivej prísahy a marenia spravodlivosti v sexuálnej afére s bývalou stážistkou v Bielom dome Monikou Lewinskou. Clinton hlasovanie napokon prežil.

Dohady so Zelenským?

V spojitosti so 45. prezidentom USA Donaldom Trumpom sa skloňoval impeachment viac ráz už od jeho nástupu do funkcie. Reálne sa tento proces začal po obvinení, že Trump zneužil svoje právomoci, keď 25. júla 2019 v telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským žiadal, aby sa obnovilo vyšetrovanie syna demokratického kandidáta na prezidenta Joea Bidena.

Zverejnený prepis telefonátu potvrdil, že Trump opakovane nabádal Zelenského, aby spolupracoval pri vyšetrovaní namierenom voči Joeovi Bidenovi, resp. voči jeho synovi Hunterovi, ktorý pôsobil vo vedení ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Burisma. Trump tiež Zelenskému potvrdil, že niekoľko dní predtým nariadil zmraziť pomoc Ukrajine v hodnote takmer 400 miliónov dolárov.

Nancy Pelosiová oznámila 24. septembra 2019 začiatok procesu prípravy ústavnej žaloby. Za podanie žaloby hlasovali členovia Snemovne reprezentantov Kongresu Spojených štátov 18. decembra 2019. Na schválenie impeachmentu bolo potrebných minimálne 216 hlasov kongresmanov. Žalobu podporilo 230 členov Snemovne.

Napokon však 5. februára 2020 americký Senát oslobodil Donalda Trumpa spod obvinenia zo zneužitia právomocí aj spod obvinenia z pohŕdania Kongresom.

Demokrati 11. januára 2021 v americkej Snemovni reprezentantov opäť oficiálne predložili ústavnú žalobu voči prezidentovi Donaldovi Trumpovi. V predloženej rezolúcií žalujú Trumpa za „podnecovanie povstania“ v súvislosti s útokom jeho podporovateľov 6. januára 2021 na budovu Kapitolu.

Prezident opäť odsúdil násilie

Dosluhujúci americký prezident Donald Trump v krátkom videu, ktoré vydal ako prvé po impeachmente, vyzval Američanov, aby boli „jednotní“ a vyhli sa násiliu.

„Jednoznačne odsudzujem násilie, ktorého sme minulý týždeň boli svedkami… Násilie a vandalizmus u nás nemajú absolútne žiadne miesto, ani v našom hnutí. Davové násilie ide proti všetkému, v čo verím, a proti všetkému, za čím stojí naše hnutie,“ povedal Trump vo svojom videopríspevku. Vyzval „všetkých Američanov“, aby sa upokojili a boli jednotní.  

Dodal, že tí, ktorí sa minulý týždeň zapojili do útokov, budú postavení pred súd. O samotnom impeachmente sa nezmienil.

(tasr/ste)


Ďalšie články