Redaktor Pravdy urobil sebakritiku. Za rozhovor so Žitným sa ospravedlnil

Milan Lučanský 10. apríla 2019. Foto: Martin Baumann/TASR Milan Lučanský 10. apríla 2019. Foto: Martin Baumann/TASR

Novinár, ktorý publikoval neoverené informácie o smrti policajného exprezidenta Milana Lučanského, sa verejne ospravedlnil čitateľom.

Redaktor denníka Pravda Dominik Hutko urobil koncom minulého roka rozhovor s bezpečnostným analytikom a publicistom Milanom Žitným. V ňom zazneli obvinenia z toho, že ministerka spravodlivosti klame, keď tvrdí, že sa Lučanský zranil sám v cele. Žitný, ktorý bol blízkym priateľom Lučanského, doslova vraví: „Zabili ste mi kamaráta“.

Publicista, ktorý sa roky objavuje napríklad aj na TA3 a v ďalších mienkotvorných médiách pri témach bezpečnosti, novinárovi z Pravdy povedal, že každý, kto tvrdí, že sa Lučanský prvýkrát zranil pri cvičení vo svojej cele, klame.

Podľa Žitného vraj došlo medzi policajným exprezidentom a dozorcami k potýčke a fyzickej výmene názorov, pri ktorej mali Lučanského dokopať tak, že skončil v nemocnici na niekoľkohodinovej operácii oka. Navyše, Žitný tvrdil, že vo väzbe mal Lučanský čeliť aj zastrašovaniu, vydieraniu či vyhrážkam. Analytik spochybňuje aj to, že by bývalý šéf polície spáchal samovraždu.

Zásady novinárskej etiky

Za vyššie uvedené informácie, ktoré sú podľa vyjadrení zodpovedných nepravdivé, sa Hutko ospravedlnil v komentári na stránke denníka Pravda, kde priznáva, že pri rozhovore so Žitným porušil zásady novinárskej etiky.

„Žitného som oslovil ako bezpečnostného analytika. O jeho objektivite som však mal mať väčšie pochybnosti, pretože bol osobným priateľom zosnulého bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského a táto smrť sa ho teda osobne dotkla. Jasne som neupozornil, že oslovený vychádza len z informácií zo svojich zdrojov, ktoré – ako deklaroval – si želal ako publicista chrániť,“ píše novinár.

Na druhej strane Hutko pripomína, že Žitný upozornil, že je ochotný vo veci vypovedať. Napriek tomu sa redaktor ospravedlňuje za to, že niektorých čitateľov mohol uviesť do omylu, keďže mohli Žitného názory vnímať ako overené informácie.

Odsudzuje jeho ostrakizáciu

Napriek tomu, že Žitný za svoje slová po smrti Lučanského zožal kritiku niektorých médií, Hutko odmieta tvrdenia, ktoré bezpečnostného analytika označujú za konšpirátora a snažia sa ho vytlačiť z verejnej diskusie pre jeho často nekonformné názory.

Hutko priznáva, že so Žitným často nesúhlasí, ale dodáva, že jeho názory považuje „za podnetné a obohacujúce v mnohom jednostrannú produkciu slovenského mediálneho priestoru“. Hlas kritický voči vláde a štátu, bez ohľadu na jeho momentálnych predstaviteľov, považuje Hutko za potrebný. O to viac v prípade, keď človek príde v čase nedobrovoľného obmedzenia osobnej slobody štátnou mocou o život.


Ďalšie články