Ako môžu katolíci opäť začať tvoriť kultúru

DSC_0646 (1) Foto: archív BHD/Barbora Girmanová

Bratislava vo štvrtok opäť ožije mestským kultúrno-akademickým festivalom Bratislavské Hanusove dni. Festival sa začne o 17:30 diskusiou a dnešný deň ukončí svätá omša v anglickom jazyku.

V poradí už 11. ročník chce hlbšie preskúmať tému krehkosti identít, ako ujasňuje dramaturg festivalu, Juraj Šúst: „Dnes, keď mnohí zápasia so svojou identitou, budeme na tohtoročných BHD hľadať, už tradične na prieniku kresťanského a sekulárneho sveta, odpovede na otázky, či a ako je možné aj v „tekutej“ spoločnosti žiť v pevných a ukotvených identitách. A tiež, nakoľko naše hodnotové, kultúrne a (ne)náboženské východiská vplývajú na našu schopnosť vyjsť zo seba smerom k druhému.” Symbolicky pripadá začiatok festivalu práve na slávnosť Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi.

Festival začne o 17:30 diskusia k novému číslu časopisu Verbum, ktoré vychádza práve dnes. V troch výživných dueloch budú hostia Verbum talkshow polemizovať o Matrixe, Ukrajine a katolíckej kaviarni. V prvom dueli budú diskutovať politickí filozofi Marián Kuna a Juraj Šúst o postoji konzervatívcov k sekulárnemu štátu. Druhý duel bude prebiehať medzi redaktorom denníka Štandard Michalom Čopom a redaktorom denníka Postoj Christianom Heitmannom o vojne na Ukrajine a kultúrnych vojnách na Slovensku. V poslednej, nepolitickej diskusii to bude hľadanie katolíckej kaviarne, hosťami budú novinárka Ivana Šalgová a študent reštaurátorstva Samuel Horváth.

V prvý festivalový deň nebude chýbať ani duchovný program k dnešnej slávnosti, ktorý bude prebiehať v Kostole sv. Štefana (Kapucíni). Večerná adorácia BHD light so začiatkom o 20:00 ponúkne priestor na stíšenie v ruchu letného večera. Po nej nasleduje o 22:30 slávnostná sv. omša v anglickom jazyku. Hlavným celebrantom je hosť festivalu, americký dominikán Fr. Gregory Maria Pine, O.P., známy z podcastov Godsplaining a Pints with Aquinas.  

Festival BHD môžete navštíviť od 16. do 20. júna v záhrade Pálffyho paláca na Zámockej ulici v Bratislave. Celý program aj vstupenky nájdete na stránke.


Ďalšie články