Denník z Bratislavských Hanusových dní: Je pre kresťanov umenie dôležité?

titulna fotka Foto: archív BHD

Druhý deň festivalu Bratislavské Hanusove dni ponúka bohatý program. Predstaví sa Fr. Gregory Maria Pine, ktorý bude rozprávať o rozumnosti človeka a prečo je nevyhnutná pre šťastný život. Druhá diskusia je zameraná na mužskú sexualitu.

Prvý festivalový deň otvorila diskusia k novému číslu časopisu Verbum, ktoré nesie názov Dva svety. Skutočnosť sveta vnímame a interpretujeme rôznymi spôsobmi. Aký je teda ten katolícky pohľad na svet? Ako môžeme premýšľať o kultúre a politike ako kresťania a zároveň ostať v neustálom dialógu so sekulárnym svetom? Z myšlienok diskutujúcich vyberáme:

  • Vrcholom umenia je spojenie krásnej liturgie v krásnom chráme.
  • Z kresťanského pohľadu je problematické, ak chápeme našu historickú pamäť na základe sekulárnych kritérií.
  • Zdá sa, že pre mnohých kresťanov je umenie len akýmsi príveskom alebo kulisou, na pozadí ktorej riešime každodenné povinnosti.

Diskusiu hudobne sprevádzal pesničkár a dramatik Peter Janků.

Program na dnešný večer:

Všetci hľadáme odpovede, ako konať a žiť, aby sme boli naplnení a šťastní. Azda neexistuje dôležitejšia a praktickejšia otázka. Odpovede na ňu sa však líšia. Na dnešnom prvom podujatí festivalu bude Fr. Gregory Maria Pine, O.P. argumentovať v prospech cnosti rozumnosti (lat. prudentia) a prečo je nevyhnutná pre šťastný život. Iba rozumný človek dokáže tvorivo využívať slobodu a nelipnúť na falošných istotách. Cnosť rozumnosti je tiež liekom na krehkosť identity, keďže umožňuje odvážne žiť a sebavedomo sa rozhodovať. Headliner festivalu môže byť divákom známy z podcastov Godsplaining a Pints with Aquinas.

Vstupenky na prednášku sú v predaji online aj na mieste.

Gregory Pine. Foto: archív BHD

Aj v druhom podujatí dnešného dňa sa budú hostia diskusie zamýšľať nad šťastným životom – konkrétne nad mužskou sexualitou. Ako sa stať zrelým mužom? Muži zápasiaci so svojou sexualitou nie sú v dnešnej dobe raritou. Boria sa so závislosťou na pornografii, žiadostivosťou či frustráciou vo vzťahu. Niektorí už dlhoročne vedú boj, ktorý nevedia vyhrať sami. Ideál mužskej identity naráža na tvrdú realitu súčasného sveta. Muži sú zovšadiaľ vyzývaní k tomu, aby si brali, namiesto toho, aby boli pozvaní k sebadarovaniu. Toto je skutočný zápas, ktorý by mali viesť. V diskusii budú spolu hľadať odpovede brat kapucín Martin Borkovský, ktorý sa aktívne venuje sprevádzaniu mužov, Ján Balážia, ktorý realizuje projekt Otec & syn a Peter „Pete“ Lupton, zakladateľ portálu NePornu.

Vstupenky na diskusiu sú v predaji online aj na mieste.

Festival BHD môžete navštíviť od 16. – 20. júna v záhrade Pálffyho paláca na Zámockej ulici v Bratislave. Celý program aj lístky vstupenky na stránke.


Ďalšie články