Luna: najväčší kolaps v dejinách

FSjp_rUXIAMARSz Šéf platformy Terra Do Kwon. Foto: Twitter/Cryptotruth

V kryptosvete sa nejaká mena zrúti takmer každý deň. Hovorí sa tomu pump-and-dump. Niekto vytvorí novú kryptomenu, spraví okolo nej veľké haló, aká je úžasná, naláka peniaze naiviek a hazardérov. Cena novej meny vystrelí hore a v istom momente sa zrúti ako činka. Sú to všetko meny s kapitalizáciou desiatok miliónov dolárov a likviditou takou nízkou, že cenou pohnú aj úspory úspešného majiteľa lokálneho kovošrotu.

No máj 2022 bol výnimočný. Zrútila sa dvojička mien Luna/UST, čo urýchlilo prepad celého kryptotrhu a takmer položilo niektoré ďalšie veľké stablecoiny. Luna bola na konci apríla 2022 s kapitalizáciou zhruba 30 miliárd dolárov siedma najväčšia kryptomena sveta a jej sestra UST s kapitalizáciou 20 miliárd nebola ďaleko.

Obe fungovali v ekosystéme Terra. UST bol stablecoin, to znamená, že jeden UST mal vždy hodnotu jeden dolár. Stabilitu dosahoval vďaka algoritmickému mechanizmu, keď sa UST pri vzniku odchýlky od ceny 1 dolár automaticky menil na Lunu, ktorá mala plávajúci kurz, a naopak. Dôležitú úlohu hral aj Curve, decentralizovaný tvorca trhu (zásobník likvidity) pre stablecoiny a úverový protokol Anchor. Do neho ste si mohli „zaparkovať“ svoje UST a užívať si 20-ročný ročný úrok. Parkovali tam nielen jednotlivci, ale aj (krypto)inštitúcie. Napríklad sprostredkovateľ kryptoúverov Celsius tam mal kryptomeny v hodnote pol miliardy dolárov.

Pri 20-percentnom úroku ste asi spozorneli. Darilo sa ho udržiavať len vďaka tomu, že zakladateľ Terry bol schopný tvoriť protistranu veriteľom. Ponziho schéma z toho smrdela, aj keď možno neúmyselne. A možno nie, pretože stopy toho, čo sa následne stalo, smerujú aj k jej zakladateľom. Niekto s dostatkom peňazí si to všimol, tak ako George Soros v roku 1992 postrehol slabinu britskej libry. Na útok na Lunu/UST potreboval krátku pozíciu v bitcoinoch v hodnote 4,2 miliardy dolárov a UST za 1 miliardu dolárov.

Útočník počkal na moment, keď sa presúvala časť UST v hodnote 150 miliónov dolárov medzi dvoma zásobníkmi likvidity na Curve a likvidita UST oslabla. Vtedy začal na trh hádzať svoje vlastné UST a tlačiť cenu pod jednodolárovú kotvu. Tvorca Luny kontroval masívnym výpredajom bitcoinov, ktoré držal na tento účel. To však nestačilo a čoskoro sa po trhu rozšírila panika, keď investori prekotne vyťahovali svoje zaparkované UST z Anchoru a predávali svoje Luny. Vďaka prepadu ceny bitcoinu mohol „útočník“ uzavrieť svoju pozíciu so ziskom zhruba 800 miliónov dolárov.

Kryptomena Luna sa počas piatich dní prepadla na prakticky nulovú hodnotu. Kryptotrh sa otriasol v základoch. Tridsať miliárd trhovej kapitalizácie prestalo existovať. Stovkám tisícov investorov ostalo bezcenné krypto. A jedno poučenie. Pokiaľ sa hodnota vášho krypta odvíja od schopnosti nejakej autority intervenovať v jej prospech, treba rátať s tým, že to nezvládne. A že „beh na krypto“ s totálnou deštrukciou jej hodnoty je v tom prípade reálna možnosť.




Ďalšie články