Vyzlečieme sa? Musíme ukázať, že sme tvrdší ako on. Lídri G7 žartovali o slávnej fotke Putina na koni

Ursula von der Leyenová Charles Michel Emmanuel Macron Justin Trudeau Olaf Scholz Boris Johnson Joe Biden Na snímke v smere hodinových ručičiek zľava japonský premiér Fumio Kishida (zakrytý), predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel, taliansky premiér Mario Draghi, kanadský premiér Justin Trudeau, francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz, americký prezident Joe Biden a britský premiér Boris Johnson na prvom pracovnom stretnutí v rámci summitu G7 s lídrami kľúčových spojencov USA na zámku Elmau v Bavorských Alpách v nedeľu 26. Júna 2022. Foto: TASR/AP

Aktuálny summit skupiny G7 sa nezaobišiel bez žartov na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina, na ktorého pokyn odštartovala vojna na Ukrajine. Najznámejší lídri západného sveta si pri spoločnom obede uťahovali z jeho staršej fotografie z jazdy na koni.

Lídri skupiny najvyspelejších ekonomík sveta G7 sa cez víkend posmievali ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Podnetom preto sa stala notoricky známa fotografia z roku 2009.

Na nej polonahý šéf Kremľa jazdí na koni v sibírskej oblasti. Ide o záber, ktorý sa stal v priebehu rokov terčom mnohých internetových vtipkárov a ktorý si vyslúžil viacero takzvaných meme prerábok.

Foto: TASR/AP

„Necháme si saká? Dáme si ich dolu? Vyzlečieme sa?“ spýtal sa britský premiér Boris Johnson svojich kolegov na stretnutí.

„Počkajme si na fotku,“ nadviazal kanadský predseda vlády Justin Trudeau v momente, keď mali prítomní fotografi zachytiť lídrov pri spoločnom obede.

„Musíme ukázať, že sme tvrdší ako Putin,“ odvetil Johnson. Trudeau následne dodal: „Ukážme im jazdu na koni s odhalenou hruďou.“ Johnson pokračoval: „Musíme ukázať naše prsia.“

„Och, áno,“ poznamenala dovtedy mlčiaca predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. „Jazda na koni je najlepšia,“ dodala politička.

Uvedená konverzácia lídrov G7 sa uskutočnila počas ich spoločného summitu, ktorý sa začal v nedeľu na zámku Elmau v bavorských Alpách. Vrcholná schôdzka potrvá do utorka budúceho týždňa.

Predstavitelia skupiny G7 – Británie, Spojených štátov, Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska na summite preberú vojnu na Ukrajine, klimatickú zmenu, energetické otázky a prehlbujúcu sa potravinovú krízu.

Pripomeňme, že do tejto formácie elitných ekonomík patrilo do roku 2014 aj Rusko a do toho času teda šlo o skupinu G8. K jeho vylúčeniu prišlo najmä v reakcii na anexiu Krymského polostrova.

V roku 2020 vtedajší americký prezident Donald Trump navrhol Rusov opätovne pozvať. Iniciatíva sa však nestretla s dostatočnou podporou.


Ďalšie články