Satoshi Nakamoto neexistuje. A je to tak dobre

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Busta Satoshiho Nakamota v Budapešti. Foto: Wikimedia/Fekist

Bola to zaujímavá detektívka. Bitcoin navrhol v roku 2008 neznámy autor pod pseudonymom Satoshi Nakamoto a onedlho ho aj spustil. Netrvalo to dlho a navždy sa odmlčal. A také ticho vyvolávalo chuť po investigatívnom pátraní. Lenže taká honba za senzáciou je veľkou chybou. Zmierme sa s tým, že Satoshi Nakamoto neexistuje. Je to lepšie pre nás všetkých.

Na celom príbeh Bitcoinu je tak trochu tajomna. Nie je to len o rastúcej a padajúcej cene, ale utajený autor príbeh korení trochou neznáma. Bitcoin nie je len ekonomický, finančný a technologický projekt, ale spolu so svojím zaujímavým príbehom je z veľkej časti aj umeleckým projektom, na rozdiel od ostatných kryptomien, ktoré svojich autorov poznajú, a sú tak skôr firmami či ziskovými projektmi. Pri Bitcoine je to kvôli Satoshimu aj niečo viac.

Je to užitočné, pretože má veľa Bitcoinov a nikdy ich zrejme neutratí. Keby sme poznali jeho identitu, mohol by časť z nich ľahko predať. Takto by mu hrozilo odhalenie. Najmä jemu pomáha aj to, že neskončí na výsluchu či na súde, pretože vytvorenie neštátnych peňazí by minimálne v USA mohlo dopadnúť zle. V histórii už máme dostatok príkladov toho, keď tvorcovia podobných ale centralizovaných projektov skončili za mrežami.

Hlavným argumentom ale je, že bez Nakamota chýba Bitcoinu prorocká osoba, ktorá určuje jeho smer. Keď sa komunita v roku 2017 rozhádala, či riešiť škálovanie pomocou ďalších vrstiev alebo zvyšovaním veľkosti blokov v blockchaine, bez Satoshiho Nakamota muselo dôjsť k verejnej diskusii. Bola drsná a často až nepríjemná, ale v slobodnej súťaži myšlienok je väčšia šanca, že vyhrá tá lepšia, ako keď sa všetci zošikujeme za tvorcom.

V dobrých časoch to môže všetko uľahčiť, ale v zlých časoch nikto nemôže zaručiť, že sa prorok nemýli. Určite je to génius, ktorý v roku 2008 vymyslel poklad, ale čo keď je to morálne pochybný človek? Čo keď si teraz myslí niečo inak, než ako to pôvodne plánoval? Je extrémne pravdepodobné, že by sme s nejakým jeho názorom nesúhlasili. Kým ho ale nepoznáme, všetci si môžeme myslieť, že naše názory sú presne názormi Satoshiho Nakamota. A jediné, čo nám potom zostáva, je slobodná súťaž myšlienok. Určite by to tak Satoshi chcel. Alebo nie? Kto vie.

A aj keby vás všetky spomínané argumenty nepresvedčili, potom aspoň môžete rešpektovať rozhodnutie Satoshiho Nakamota zostať v utajení. Je to jeho dobrovoľná voľba a vzhľadom na to, čo dokázal, by si zaslúžil trochu rešpektu. Navyše takého rešpektu, ktorý celému bitcoinovému projektu pomáha.


Ďalšie články