Scholz sľúbil Kremľu odvetu za rozpútanú vojnu a Kyjevu Marshallov plán pre Ukrajinu

Macron, Scholz, Draghi pricestovali do Kyjeva Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Lídri siedmich hospodársky najvyspelejších štátov sveta združených v skupine G7 v utorok odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu ako nezákonnú a neospravedlniteľnú a zhodli sa na tom, že Rusku za rozpútanie tejto vojny spôsobia „vážne a okamžité ekonomické škody“. Oznámil to hostiteľ samitu nemecký kancelár Olaf Scholz. Uviedol to na tlačovej konferencii po skončení stretnutia na zámku Elmau v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko.

„Rusko vedie vojnu na Ukrajine už 125 dní. Skupina G7 túto nemilosrdnú vojnu odsudzuje. Pondelkový raketový útok na nákupné stredisko v ukrajinskom meste Kremenčuk je ďalším dôkazom toho, že (ruský prezident) Putin pokračuje vo svojej brutálnej agresii voči civilnému obyvateľstvu,“ povedal na úvod tlačovej konferencie Olaf Scholz.

Nemecký kancelár zopakoval, že skupina siedmich hospodársky najvyspelejších štátov sveta stojí „tesne a neochvejne“ na strane Ukrajiny, ktorá čelí ruskej agresii.  

Poprora Ukrajiny v jej obrane

„Podporujeme Ukrajinu v jej obrane a ponúkame jej perspektívu do budúcnosti,“ dodal kancelár a zároveň vyhlásil, že je potrebný „Marshallov plán pre Ukrajinu“. Zároveň sľúbil odvetu Kremľu za vojnu, ktorú rozpútal.

„Budeme aj naďalej zvyšovať ekonomické a politické náklady tejto vojny pre prezidenta (Vladimira) Putina a jeho režim,“ uviedol Scholz.

Nemecký kancelár označil samit G7 za dôležitý. Stretnutie podľa agentúry DPA demonštrovalo jednotu a odhodlanie Západu postaviť sa na odpor voči Rusku. Scholz v tejto súvislosti doplnil, že G7 odmieta ruský naratív o tom, že iba Západ odsudzuje túto inváziu.

Macron: Rusko nemôže a nesmie vyhrať vojnu na Ukrajine

Francúzsky prezident Emmanuel Macron po skončení samitu siedmich hospodársky najvyspelejších štátov sveta (G7) vyhlásil, že Rusko „nemôže a nesmie vyhrať“ vojnu na Ukrajine. Informáciu publikovala agentúra AP.

Macron v utorok po skončení stretnutia lídrov na zámku Elmau v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko potvrdil, že skupina G7 bude naďalej podporovať Ukrajinu a nepoľaví v sankciách „tak dlho, ako to bude potrebné“. „Je to jasné, útok Ruska na územie Ukrajiny má len jeden cieľ, a tým je kapitulácia Ukrajiny,“ vyhlásil Macron.

Podľa francúzskeho prezidenta budú nasledujúce týždne kľúčové, pokiaľ ide o situáciu v oblasti exportu ukrajinského obilia, ktorý vážne narušilo ruské vojenské ťaženie. „Najbližších pár týždňov bude kľúčových,“ povedal Macron a dodal, že pred tohtoročnou žatvou je potrebné uvoľniť svetové zásoby surovín, aby sa predišlo potravinovej kríze v chudobných krajinách sveta.

Skupina siedmich hospodársky najvyspelejších štátov v spoločnom vyhlásení po skončení samitu uviedla, že Rusko musí povoliť vývoz dodávok obilia z vojnou zmietanej Ukrajiny, aby sa predišlo zhoršeniu globálnej potravinovej krízy.

Francúzsky prezident vyzval na zvýšenie produkcie ropy

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzýva krajiny produkujúce ropu, aby zvýšili produkciu, a tým znížili svetové ceny, ktoré stúpli v dôsledku ruskej agresie na Ukrajine. V utorok povedal, že ceny stavajú európske ekonomiky do „neudržateľnej“ situácie.

Macron v utorok na záver samitu G7 v Nemecku privítal diskusie skupiny o cenovom strope pre ropu ako „veľmi dobrý nápad“, ale dodal: „Problém je technický.“ Povedal, že do akejkoľvek dohody o strope je nevyhnutné zahrnúť všetky hlavné krajiny nakupujúce ropu, aby bola takáto dohoda účinná.

Macron povedal, že o zvýšení produkcie ropy diskutoval s prezidentom Spojených arabských emirátov a vyjadril nádej, že americký prezident Joe Biden dostane „pozitívnu odpoveď“ na rokovaniach o rope počas nadchádzajúcej návštevy Saudskej Arábie. Macron podotkol, že producenti ropy majú „nesmiernu zodpovednosť vzhľadom na našu kolektívnu závislosť od nich“.

Šéf Elyzejského paláca zároveň vyzval na rozšírenie európskych kapacít, čo sa týka spracovania skvapalneného zemného plynu. Taktiež skritizoval špekulácie obchodníkov s energiami, ktorých nazval „vojnovými profitérmi“.

Lídri G7 sa zaviazali ekonomicky poškodiť Rusko za inváziu na Ukrajinu

Lídri siedmich hospodársky najvyspelejších štátov sveta združených v skupine G7 sa v spoločnom vyhlásení zaviazali, že budú pokračovať v podpore Ukrajiny „tak dlho, ako to bude potrebné“ a že zároveň budú naďalej ekonomicky trestať Rusko za vojenskú inváziu. V hre je aj ďalšie rozšírenie sankcií voči Moskve. Cieľom je zníženie príjmov Ruskej federácie z predaja energetických surovín či zlata. Informovala o tom agentúra AP.

„Budeme pokračovať v uvaľovaní tvrdých a dlhodobých sankcií voči Rusku, aby sme túto vojnu pomohli ukončiť,“ píše sa v záverečnom komuniké.

Spojené štáty chcú napríklad zaviesť cenový strop na ruskú ropu, aby znemožnili Rusku zarábať na vysokých cenách surovín. V záverečnom komuniké sa krajiny G7 zaviazali, že preveria možnosti takýchto „dodatočných opatrení“. Británia, Japonsko, Kanada a Spojené štáty počas samitu oznámili, že zakážu dovoz ruského zlata. Lídri ďalších európskych krajín sú tomu tiež naklonené. Pred konečným rozhodnutí však musí padnúť rozhodnutie na celoeurópskej úrovni.

Lídri sa tiež dohodli na zintenzívnení pomoci krajinám postihnutým nedostatkom potravín v súvislosti s ruskou blokádou vývozu ukrajinského obilia.

Na riešenie problémov potravinovej bezpečnosti vo svete vynaložia štáty G7 4,5 miliardy dolárov

Lídri krajín združených v organizácii G7 sa dohodli na vynaložení 4,5 miliardy dolárov na riešenie problémov potravinovej bezpečnosti vo svete, ktoré prehĺbili rastúce ceny obilia v dôsledku ruskej vojny na Ukrajine. Informoval o tom v utorok Biely dom, ktorý oznámil, že USA na toto úsilie poskytnú 2,76 miliardy dolárov. Dohodnuté financie sa použijú na pomoc 47 krajinám a regionálnym organizáciám, ktoré sa zaoberajú problematikou potravinovej bezpečnosti a podvýživy.

Biely dom uviedol, že bezprostrednú pomoc potrebujú predovšetkým krajiny Afrického rohu. Už skôr zúfalú situáciu v tomto regióne ešte viac zhoršila ruská blokáda exportu ukrajinského obilia. Africký roh zažíva už štvrté sucho v rade, pričom hrozí, že do konca roka tam bude hladovať až 20 miliónov ľudí, konštatoval Biely dom. Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena vo vyhlásení dodala, že činy ruského prezidenta Vladimira Putina „obmedzili poľnohospodársku produkciu“.

Lídri G7 vytvoria klimatický klub na boj s globálnym otepľovaním

Lídri siedmich hospodársky najvyspelejších štátov sveta združených v skupine G7 založia do konca tohto roka tzv. klimatický klub, ktorého cieľom je umožniť krajinám koordinovať a urýchliť snahy o zvládnutie globálneho otepľovania. Ako uvádza AFP, vyplýva to z ich spoločného vyhlásenia zverejneného v utorok.

Zmienený klub bude otvorený pre všetky krajiny, ktoré sa zaviazali k cieľu Parížskej dohody obmedziť globálne otepľovanie na úroveň 1,5 stupňa Celzia a tiež k dosiahnutiu takzvanej uhlíkovej neutrality do roku 2050. Na založení tohto klubu sa lídri skupiny G7 dohodli počas posledného dňa trojdňového samitu v Bavorských Alpách v Nemecku.

Nemecký spolkový kancelár a usporiadateľ samitu Olaf Scholz uviedol, že klub umožní krajinám zrýchliť prijímanie klimatických opatrení a zároveň sa vyhnúť konkurenčnej nevýhode. „Zhodli sme sa na tom, že dosiahnutie našich klimatických cieľov potrebuje väčšiu ctižiadostivosť,“ uviedol Scholz. Podľa Scholza chce skupina G7 zaistiť, že krajiny si nebudú navzájom rivalmi a zároveň sa ani jedna od druhej neizolujú pri vypracúvaní svojich národných stratégií zameraných na dekarbonizáciu svojich ekonomík.

(tasr)


Ďalšie články