Pápež kritizuje Rusko: Je mi do plaču. Ozbrojené expanzie a imperializmus nemajú nič spoločné s kráľovstvom, ktoré hlásal Ježiš

Pápež František. Foto: AP/TASR Pápež František. Foto: AP/TASR

Hľadanie jednoty kresťanov nie je vnútorná cirkevná otázka, ale podmienka pre vytvorenie opravdivého univerzálneho bratstva. Povedal to pápež František na audiencii s pravoslávnymi z Konštantínopolu, pričom odsúdil vzájomné vraždenie kresťanov.

Pápež František mal vo štvrtok nepriamo obviniť Rusko z „ozbrojeného dobývania, expanzionizmu a imperializmu“ na Ukrajine, kde podľa neho rozpútalo krutú a nezmyselnú agresívnu vojnu.

„Zmierenie medzi rozdelenými kresťanmi ako príspevok k upokojeniu národov v konflikte je dnes aktuálnejšie ako kedykoľvek predtým, zatiaľ čo svet je zmätený krutou a nezmyselnou vojnovou agresiou, v ktorej mnohí kresťania bojujú medzi sebou,“ vyhlásil Svätý Otec František.

Vyjadril sa tak na audiencii s delegáciou zastupujúcou ekumenického patriarchu Bartolomeja z Konštantínopolu. Niekoľko zástupcov pravoslávneho patriarchu, ktorí do Ríma prišli na oslavy mestských patrónov svätých Petra a Pavla v stredu 29. júna, tunajší biskup prijal v Dome svätej Marty. Otvorene nespomenul, či má na mysli vojnu na Ukrajine, no pre komentátorov to bolo zjavné.

Pri pohľade na obete a príliš veľa preliatej krvi „je (mi) do plaču“, priznal František. Znepokojuje ho „smrť toľkých nevinných ľudí, traumy rodín, miest, celého ľudu“. Sťažoval sa taktiež na utrpenie ľudí, ktorí stratili svojich najdrahších a ktorí sú nútení opustiť svoje domovy:

„Ale tiež sa treba obrátiť, aby sme pochopili, že ozbrojené dobývanie, expanzie a imperializmus nemajú nič spoločné s kráľovstvom, ktoré hlásal Ježiš, s Pánom Veľkej noci, ktorý v Getsemane žiadal učeníkov, aby sa vzdali násilia, vsadili meč späť do pošvy, ‚lebo všetci, čo sa chytajú meča, mečom zahynú‘.“ (Evanjelium podľa Matúša 26, 52).

Hľadanie jednoty kresťanov nie je len vnútorná otázka pre cirkvi

Petrov nástupca vo svojom príhovore pre pravoslávnych vyslancov ďalej zdôraznil, že hľadanie jednoty kresťanov nie je len vnútorná otázka pre cirkvi:

„Je to nevyhnutná podmienka pre vytvorenie opravdivého univerzálneho bratstva, ktoré sa prejavuje v spravodlivosti a solidarite voči všetkým. Pre nás kresťanov si to vyžaduje vážnu úvahu: aký svet by sme chceli, aby sa vynoril po tejto hroznej udalosti stretov a konfliktov?“

Argentínsky pontifik Jorge Bergoglio ocenil pokračujúci katolícko-pravoslávny dialóg. Citoval pritom bývalého ekumenického patriarchu Athenagora, ktorý hovoril o sesterských cirkvách bratských národoch:

„Dúfam, že teologický dialóg bude napredovať a podporí novú mentalitu, ktorá si bude vedomá chýb minulosti, (a) povedie k tomu, aby sme sa čoraz viac spoločne pozerali na prítomnosť a do budúcnosti bez toho, aby sme upadli do predsudkov iných období. Neuspokojme sa s ,cirkevnou diplomaciou´, aby sme nezostali zdvorilo vo vlastných predstavách, ale kráčajme spolu ako bratia: modlime sa jeden za druhého, pracujme navzájom, podporujme sa s pohľadom na Ježiša a jeho evanjelium.“


Ďalšie články