Projekt Godzone vydal hudobný album To, na čom záleží

Dasa_Opinova Z nakrúcania filmu To, na čom záleží. Foto: Anna Opinová

Projekt Godzone po niekoľkých ročníkoch novembrovej Godzone tour prišiel s filmom To, na čom záleží, ktorý plánované tohtoročné turné plnohodnotne zastúpil. Nedávno vydali rovnomenný hudobný album, ktorý poslucháčom prináša hudobnú časť zážitku. 

Máloktorý slovenský (hudobný) projekt je takým príkladom toho, „ako sa to má robiť“, ako projekt Godzone. A keďže novembrové evanjelizačné turné každý rok priláka viac a viac ľudí, tento rok visela vo vzduchu otázka, ako zapôsobí celovečerný koncertný film, ktorý sa stal náhradou tradičnej Godzone tour. Dnes už vieme, že urobil dobrý dojem a počas premietacieho víkendu ho v live premiére sledovalo takmer 40 tisíc ľudí. Deväť skladieb z tohto filmu teraz vychádza ako hudobný album s názvom To, na čom záleží a stojí za vašu pozornosť, či ste spomínaný film v decembri videli, alebo nie. 

Nahrávka sa začína kúzelnou verziou skladby Jar z Vivaldiho Štyroch ročných období v rekompozícii Maxa Richtera. Keď sa zrazu ozve hlas rozprávača, máte pocit, že ste sa ocitli na začiatku veľkého príbehu. Nasledujúca Nebudem sa báť je plnotučnou skladbou, ktorá v priestore niekoľkých minút s muzikálnou zručnosťou vystrieda niekoľko polôh a atmosfér. Hoci sa rovnaká skladba nachádza aj na minuloročnom zázname z Godzone tour, dočkáme sa nových nápadov. 

Aj ďalšia skladba, Pre teba áno, je spracovaná výnimočne – úprava pre sláky a klavír spolu s hlasom Dávida Lipovského (syn Mariána Lipovského, lídra kapely Timothy, pozn. aut.) a aj klasické intermezzo sú svieže a hudobne príťažlivé. V tejto chvíli si uvedomíte, že každá pieseň na albume je do detailov premysleným a kompaktným dielom. Zároveň sa však trochu vytratí súvis a rozprávač z úvodu, ktorý by jednotlivé časti spájal a lepil do veľkého celku, začne trochu chýbať. 

Foto: facebook/Godzone

Uvedomenie, že album je „iba“ zvukovým prepisom decembrového evanjelizačného filmu, ale nie je negatívne. Nie sme ukrátení o takmer žiadne piesne z filmu, album svojím tracklistom kopíruje jeho dramaturgiu. Skladby, ktoré sú na albume zachytené vo svojej živej podobe, boli tiež nahrávané v rovnakom čase, počas týždňa, kedy sa natáčal aj samotný snímok. Zvukovo aj pocitovo teda dostaneme plnohodnotnú audioprodukciu a zapojenie zraku ako ďalšieho zmyslu nie je nevyhnutné. Túžbu po tomto type zážitku si nakoniec môžeme napraviť klipmi, ktoré sa už začínajú objavovať na youtube. Autori sľubujú, že v priebehu roka sa dočkáme vizuálov ku všetkým skladbám. 

Väčšinu piesní na cédečku sme už mohli niekde počuť, no mnohé z nich dostali nový šat.

„Vydaním CD sme chceli zachytiť tú špecifickú atmosféru a špeciálne prevedenie, ktoré sa často líši od toho, ako piesne hrajú ich autori,” priznáva Dávid Slavkovský, gitarista kapely ESPÉ a Godzone.

Platí, že v tomto ohľade je kreatívnejšia prvá polovica albumu, z druhej potešila osviežená verzia piesne Čakám teba, Kráľ, z ktorej, žiaľ, vypadlo masívne organové intro. Radosť nám robí aj množstvo interpretov zapojených do projektu: v rámci ôsmich regulárnych piesní sa predstaví až osem samostatne fungujúcich umelcov.

„Ide celkovo o dlhoročnú spoluprácu,” približuje Slavkovský. „Nejde len o to, kto má aký hlas alebo piesne, sme skôr zameraní na vzťahy, ktoré sa tvoria a budujú počas celého roka pri rôznych príležitostiach,“ dodáva.

To, na čom záleží ponúka na priestore 45 minút prvú ligu slovenskej kresťanskej hudby, remeselne aj kreatívne ide o vrchné poschodie toho, čo u nás vychádza. Ak ste zmeškali film, určite si priblížte atmosféru cédečkom. Ak ste ho videli, tak váš zážitok bude ešte o trochu lepší.   


Ďalšie články