Nicholsonová a ďalší liberáli žiadajú zamedziť pro-liferom vstup do europarlamentu

Európsky parlament, europarlament. Európsky parlament, Brusel. Foto: TASR/AP

Liberálni europoslanci predložili návrh, ktorý zakazuje pro-life organizáciám lobovať v Európskom parlamente. Zo Slovenska sa k výzve pripojila Lucia Ďuriš Nicholsonová. Predsedníčka Kresťanskej únie Anna Záborská hovorí o extrémistickej výzve, ktorá je pre demokratickú spoločnosť neprijateľná.

Debata o umelých potratoch sa spoza veľkej mláky presúva na starý kontinent. Niektorí europoslanci požadujú, aby skupiny proti potratom nemali prístup do rokovacích sál v Bruseli a Štrasburgu.

„Píšeme, aby sme vyzvali na okamžité odobratie akreditácie lobistov napojených na radikálne konzervatívne mimovládne organizácie proti potratom v priestoroch Európskeho parlamentu,“ začína list adresovaný predsedníčke europarlamentu holandská politička Samira Rafaelaová z progresívneho klubu Renew Europe. Pod výzvu sa pritom podpísala aj slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Niekdajšia politička SaS patrí spolu s tromi slovenskými europoslancami Progresívneho Slovenska práve do frakcie Renew Europe. Ide o štvrtú najväčšiu stranu v 750-člennom Európskom parlamente (EP), kde ju zastupuje 103 poslancov.

Z dielne Renew Europe je to pritom v krátkom čase už druhý útok na pro-life hnutie. Práve z iniciatívy tejto frakcie bude EP budúci týždeň hlasovať o zahrnutí práva na potrat do Charty základných práv EÚ.

Zákonodarný orgán EÚ by podľa holandskej europoslankyne nemal dávať priestor „šíreniu propagandy a falošných, toxických naratívov“. Pro-life ideológia vraj obmedzuje základné ľudské práva, a preto by sa mala v Európskom parlamente zakázať.

Po Amerike sme na rade my

Rafaelaová konštatuje, že minulotýždňové rozhodnutie Najvyššieho súdu Spojených štátov, ktorý zrušil rozhodnutie v prípade „Roeová verzus Wade“ o práve na umelý potrat, je nebezpečným precedensom.

„USA sa vracajú späť v čase a čo sa tam deje, už postupuje do Maďarska, Poľska a tiež Holandska. Európa má asi päťdesiat organizácií bojujúcich proti potratom, ktoré sú v úzkom kontakte s americkým hnutím. Lobby si vie nájsť cestu do Európskeho parlamentu,“ cituje europoslankyňu holandský denník De Telegraaf.

Zákonodarný orgán Únie má podľa článku 123 Rokovacieho poriadku Európskeho parlamentu právomoc rozhodnúť o zákaze niektorých lobistických skupín. Kódex správania totiž zaväzuje, že „správanie poslancov sa musí vyznačovať vzájomnou úctou a zakladať sa na hodnotách a princípoch stanovených v zmluvách, a najmä v Charte základných práv. Poslanci musia rešpektovať dôstojnosť Parlamentu a nesmú poškodzovať jeho dobré meno“.

Hlásajú toleranciu, ale druhý tábor chcú umlčať

Zatiaľ nevedno, či pro-life hnutia svojimi názormi o ochrane tých najzraniteľnejších porušujú vyššie zmienené kritériá.

Je tiež neisté, či predsedníčka EP Roberta Metsolová listu vyhovie. Pochádza z Malty, kde sú potraty zakázané. Navyše je matkou štyroch detí a netají sa pro-life názormi. Po zvolení sa však vyjadrila, že pri tejto téme bude rešpektovať názor väčšiny, ktorá je v prospech interrupcií.

List má však aj negatívne reakcie. Nesúhlasne sa vyjadril napríklad holandský kresťanský europoslanec Bert-Jan Ruissen, ktorý na Twitteri uviedol: „Typickí D66 [holandská sociálno-liberálna politická strana, pozn. red.]: majú plné ústa tolerancie, ale chcú umlčať tých, ktorí sa stavajú za ochranu života. Svet hore nohami.“

Návrh kritizovala aj predsedníčka Kresťanskej únie Anna Záborská. „Takéto výzvy sú v demokratickej spoločnosť neprijateľné a extrémistické. Pevne verím, že všetci slobodne cítiaci ľudia takéto konanie odmietnu,“ uviedla na margo iniciatívy Záborská.


Ďalšie články