Ruské úrady poslali kritickú novinárku do psychiatrickej liečebne

Marija Ponomarenková na súde dňa 27. 4. 2022. Zdroj: SOTAvision/YouTube Marija Ponomarenková na súde dňa 27. 4. 2022. Zdroj: SOTAvision/YouTube

Matka dvoch detí by v ústave mala stráviť približne mesiac. Okrem toho jej však stále hrozí desať rokov vo väzení za šírenie údajne „nepravdivých“ informácií o vojne na Ukrajine.

Korešpondentku spravodajského portálu RusNews Mariju Ponomarenkovú zadržali 27. apríla krátko pred tým, než sa s ňou malo začať pojednávanie vo veci „šírenia nepravdivých informácií“ o vojne na Ukrajine. Dopustiť sa ho mala na sociálnych sieťach.

Portál RusNews následne v sobotu informoval, že Pomomarenkovú previezli z cely predbežného zadržania v meste Barnaul v Altajskom kraji do Altajskej okresnej klinicko-psychiatrickej nemocnice. Ako uviedol Ponomarenkovej advokát, novinárka by mala v psychiatrickej nemocnici stráviť približne mesiac.

Podľa slov novosibírskej aktivistky Jany Drobnochodovej nemôže Ponomarensková písať listy svojej rodine ani prijímať návštevy, pričom má dovolené len stretnutia so svojím advokátom.

Novinárku zo sibírskeho Barnaulu zadržali ešte 24. apríla za príspevok, ktorý 17. marca zverejnila na sociálnej sieti Telegram. Ponomarenková v ňom napísala, že ruská armáda v ukrajinskom meste Mariupol bombardovala divadlo, v ktorom sa v tom čase schovávali civilisti. Ruské ministerstvo obrany však z tohto útoku obvinilo „ukrajinských nacionalistov“.

Marija Ponomarenko hovorí ruským médiám o svojom zadržaní v budove súdu.

Novinárkin advokát tvrdí, že nie je žiaden dôkaz o tom, že správu napísala jeho klientka, keďže správa bola uverejnená na opozičnom kanáli v sieti Telegram. Miestny informačný portál Bumaga na margo príspevku napísal, že obsahoval frázy ako „nemôžme ostať ticho, keď vieme, že umierajú tisíce nevinných ľudí“ a „príčetní ľudia sú za mier“.

Podľa dostupných informácií boli na políciu predvolané aj Ponomarenkovej deti, pričom jej 16-ročná dcéra mala údajne vypovedať proti svojej matke. Novinárkin advokát však toto tvrdenie odmietol. Ponomarenková ešte na konci apríla uviedla, že úrady ju chcú vyšetrovaním potrestať za jej občiansky aktivizmus.

Zákon proti šíreniu „nepravdivých informácií“ o armáde podpísal ruský prezident Vladimir Putin krátko po začatí ruskej invázie na Ukrajinu. Podľa predmetnej legislatívy môže za šírenie informácií o vojne, ktoré neschválil Kremeľ, hroziť trest odňatia slobody vo výške desať až 15 rokov.

Ešte 11. apríla, bola na základe tohto zákona zadržaná a obvinená aj petrohradská umelkyňa Alexandra Skočilenková. Tá podľa obžaloby zamieňala cenovky v miestnych obchodoch papierikmi, na ktorých bola napísaná informácia o útoku na budovu divadla v Mariupole.

Alexandra Skočilensková na súde 30. mája 2022. Foto: Wikimedia.org

Zatváranie disidentov a politických oponentov na psychiatrické liečebne bolo jedným z nástrojov, ktoré na potláčanie vnútorného odporu obyvateľstva využíval Sovietsky zväz. Dialo sa tak najmä v čase, keď na jeho čele stál Leonid Brežnev.


Ďalšie články