Toxickí maximalisti

Ilustračný obrázok, Bitcoin. Foto: TASR/AP Ilustračný obrázok, Bitcoin. Foto: TASR/AP

Byť toxický, tým sa normálne nikto nechváli. V bitcoinovej komunite je to ale pozitívny termín. Ten, kto medzi kryptomenami fandí napríklad Bitcoinu, sám seba rád označuje za toxického maximalistu. Za maximalistu preto, že pre neho existuje iba Bitcoin a všetko ostatné nedáva zmysel. Za toxického preto, že sa tento názor snaží hlásať všade, kadiaľ chodí, aj keď je to názor nanajvýš nežiadaný.

Pochopiteľne to generuje celý rad konfliktov. Medzi desiatkami tisíc kryptomien, ktoré vznikli za posledné roky, nájdeme podvodné i nezmyselné projekty, ale aj také, ktoré sú zaujímavé. Len nie sú také zaujímavé a úspešné ako Bitcoin. Dáva teda zmysel ich všetky hádzať do jedného vreca a označovať za nezmysly? Áno aj nie.

Áno, pretože bitcoinoví toxickí maximalisti o sebe sami tvrdia, že chránia nováčikov pred podvodmi a nezmyslami. Keď všetko rovno označia za podvody, potom je väčšia šanca, že niekto so svojimi životnými úsporami nevkĺzne do rúk podvodníkov. Síce sa to zle meria, ale je dosť možné, že u nás je silná toxická komunita a naozaj sa tu podvodom nedarí tak dobre ako inde vo svete. Typicky vo východnej Ázii.

Tam sa organizuje jedna podvodná konferencia za druhou, zatiaľ čo v Česku či na Slovensku sme veľmi podozrievaví, akonáhle sa niekto zbytočne oháňa termínmi ako krypto alebo blockchain. Toxický maximalizmus nás naučil, že je dobré najskôr predpokladať, že všetko je podvod. Bitcoin nie je kryptomena, hovoria dnes maximalisti a v zásade majú pravdu. Tieto dve kategórie sú veľmi odlišné.

Na druhej strane nie, pretože to nie sú dve súrodé kategórie. Bitcoin teda áno, pretože je sám, ale medzi ostatnými kryptomenami sú lepšie a horšie a je ťažké hovoriť, že nie. Monero je lepší projekt, ako bol obrí podvod menom onecoin, na tom nie je nič šokujúce.

Na konci dňa sú to ale len a len fanúšikovia kryptomien a Bitcoinu, kto sa háda o tom, ako správne čo pomenovať a kto sa s kým smie a nesmie stretnúť na konferenciách. Pre nezasväteného pozorovateľa to môže vyzerať ako cirkus, kde sa mlátia po hlave klauni bez akéhokoľvek dôvodu. Len pre pobavenie publika.


Ďalšie články