V poslednom období na seba pútajú pozornosť algoritmické stablecoiny

Obrázok 1 Ilustračný obrázok. Prameň: Zerocap

Kryptomeny ako nová trieda aktív so sebou vo virtuálnom prostredí priniesli vlnu technologických a monetárnych inovácií, ktoré zmenili vnímanie tradičných centralizovaných finančných systémov od základov.

Kryptomeny sú však neslávne známe aj vďaka svojej vysokej volatilite, ktorá spôsobuje cenové pohyby aktív v desiatkach percent nahor alebo nadol. Práve vysoká volatilita na trhu s kryptomenami je strašiakom pre mnoho investorov prahnúcich po maximalizácii svojich ziskov pri čo najnižšej možnej miere podstúpeného rizika.

Esenciálnym nástrojom v oblasti eliminácie volatility sa stali takzvané stablecoiny. Ide o špecifickú triedu aktív, ktorá poskytuje útočisko pre rizikovo averzných investorov, ktorí sa mienia zbaviť volatility, no zároveň chcú aj naďalej zostať súčasťou ekosystému kryptomien.

Tento druh aktív je však od ostatných kryptomien odlišný v tom, že ceny stablecoinov by mali byť naviazané na hodnoty peňazí a komodít pochádzajúcich z tradičných finančných trhov, akými sú napríklad americký dolár, euro či zlato. Vďaka tomu je možné stablecoiny používať v ekosystéme kryptomien na každodenné transakcie bez nutnosti obáv z vysokej volatility, ktorá je nepriateľom mnohých investorov.

Zdroj: Zerocap

Dva najpopulárnejšie stablecoiny

V praxi existuje obrovské množstvo stablecoinov, ktoré sa najčastejšie medzi sebou odlišujú na základe spôsobu udržiavania viazanosti. Napríklad dva najpopulárnejšie stablecoiny Tether USD (USDT) a USD Coin (USDC) sú kolateralizované prostredníctvom fiat rezerv, čo znamená, že spoločnosti zodpovedné za emitovanie týchto stablecoinov majú vo svojich rezervách peniaze a peňažné ekvivalenty v hodnote zodpovedajúcej množstvu stablecoinov v obehu.

Aj keď kolateralizácia prostredníctvom hotovosti je najbežnejším spôsobom krytia, konkurenčný boj a inovácie priniesli do priestoru aj ďalšie možnosti používané na krytie stablecoinov. Príkladom toho je napríklad krypto kolateralizovaný stablecoin DAI, ktorého podstata spočíva v nadmernej kolateralizácii prostredníctvom iného krypto aktíva, ktorá zabezpečuje, že stablecoin si udrží svoju hodnotu aj v čase vysokej volatility na trhu. Okrem toho existujú aj stablecoiny kryté komoditami, ako je napríklad PaxGold, ktorého hodnota je viazaná na tradičné zlato a stablecoin je priamo krytý zlatými tehličkami uloženými v úschove spoločnosti Paxos.

Algoritmické stablecoiny

V poslednom období na seba čoraz častejšie pútajú pozornosť takzvané algoritmické stablecoiny, ktorých spôsob operovania sa nespolieha na krytie inými aktívami, ale na správu prostredníctvom algoritmov. Tieto stablecoiny sa nazývajú algoritmickými z toho dôvodu, že to, čo zabezpečuje ich funkčnosť, je algoritmus, ktorý dynamicky upravuje vzťah ponuky a dopytu medzi stablecoinom a inou kryptomenou, ktorá slúži ako nástroj mechanizmu vyrovnávania.

Pojem „algoritmický“ môže byť však pre niekoho príliš mätúci a ťažko predstaviteľný. V podstate však ide o softvér (inteligentnú zmluvu) s otvoreným zdrojovým kódom, ktorá zabezpečuje všetky potrebné mechanizmy súvisiace s udržiavaním mechanizmu viazania, ako aj aktivity súvisiace s emitovaním a pálením stablecoinov.

Stablecoiny sú ako akékoľvek iné kryptoaktíva voľne obchodované naprieč širokým spektrom centralizovaných a decentralizovaných búrz, čo znamená, že zákon dopytu a ponuky na nich platí rovnako ako na akékoľvek iné aktíva. Algoritmické stablecoiny sa preto zväčša spoliehajú na kooperáciu s inou kryptomenou, ktorá slúži ako „opora“ stablecoinu. Prostredníctvom inteligentnej zmluvy uskutočňuje regulovanie vzájomných vzťahov medzi stablecoinom a jeho „opornou“ kryptomenou, aby sa zabránilo vychýleniu stablecoinu od jeho cielenej hodnoty.

U väčšiny algoritmických stablecoinov sú vzájomné vzťahy založené na dynamickom pálení a emitovaní stablecoinu, ako aj oporného aktíva. Vychýlenie stablecoinu od svojej cielenej hodnoty vytvára arbitrážnu príležitosť pre obchodníkov, ktorí dokážu z nerovnováhy nielen profitovať, ale zároveň aj zabezpečiť opätovné nastolenie rovnováhy.

Ako to funguje v praxi

Uveďme si príklad. Zvýšený dopyt po algoritmickom stablecoine je možné vnímať ako fázu expanzie, v ktorej systém emituje nové stablecoiny kvôli zvýšeniu obežnej zásoby, aby sa zabezpečilo, že cena nebude rásť a ostane zafixovaná na úrovni jedného dolára. Na druhej strane, keď dopyt po stablecoine klesá, je to možné vnímať ako fázu kontrakcie, v ktorej systém spáli časť obežnej zásoby, aby cena neklesla pod jeden dolár.

Azda najznámejším stablecoinom v tejto oblasti bol ešte donedávna terraUSD (UST), ktorý si držal svoju paritu 1:1 s americkým dolárom na základe vzťahu s podkladovou kryptomenou luna. Celý tento systém fungoval tak, že ak bola ponuka UST príliš malá a dopyt po UST vysoký, cena stablecoinu vzrástla nad jeden dolár. Aby sa zabezpečilo, že UST sa vráti na svoju pôvodnú hodnotu, systém Terra umožňoval používateľom zamieňať token luna v hodnote 1 doláru za 1 UST prostredníctvom aplikácie Terra Station.

Ak sa cena dostala nad 1 dolár, arbitrážny obchodník mohol spáliť token luna v hodnote jedného doláru výmenou za novoemitovaný 1 UST, ktorý mal v tom momente vyššiu hodnotu ako jeden dolár. Povedzme, že ak bola hodnota UST 1,02 dolára, obchodník vedel na každom novom UST zarobiť dva centy. Môže sa zdať, že ide o zanedbateľný výnos, ale podobné vyrovnávacie obchody sa robili takmer neustále vo veľkých množstvách. Tento systém funguje presne rovnako aj opačným smerom, keď pokles ceny UST pod jeden dolár predstavoval arbitrážnu príležitosť, v ktorej obchodník spálil 1 UST v hodnote napríklad 0,98 dolára a vyemitoval si token luna v hodnote 1 dolár.

Zdroj: Bybit

Čo sa stalo so systémom Terra

S týmto sofistikovaným mechanizmom sa však pred pár týždňami stalo niečo, čo by predpokladal asi len málokto. Útočníkom s kapitálom viac než štyri miliardy dolárov sa podarilo úplne spôsobiť kolaps tohto mechanizmu a úplné vychýlenie UST od svojej cieľovej hodnoty, ako aj spustenie takzvanej „smrtiacej špirály“, ktorá prakticky pochovala celý plán siete Terra na vytvorenie cenovo stabilného globálneho platobného systému a pripravila investorov o desiatky miliárd dolárov. V súčasnosti sieť Terra spustila novú sieť s názvom Terra bez algoritmického stablecoinu, zatiaľ čo pôvodná sieť sa premenovala na Terra Classic.

Zdroj: Cryptoslate

Frakčný algoritmus

Aj napriek tejto nepríjemnej udalosti na trhu existuje ešte množstvo ďalších algoritmických alternatív s oveľa sofistikovanejším mechanizmom. Príkladom toho je napríklad protokol Frax.

Frax je prvým stablecoinom s frakčným algoritmom, ktorý funguje na dvojtokenovom systéme, podobne ako TerraUSD. Celý systém pozostáva zo stablecoinu frax a z tokenu Frax Shares (FXS), pričom tento systém udržiava naviazanie na americký dolár tým, že je čiastočne zabezpečený kolaterálom vo forme USDC, a čiastočne funguje na základe algoritmov, ktoré dynamicky nakupujú a predávajú FXS. Pomer kolateralizovanej a algoritmickej časti krytia závisí od ceny stablecoinu frax. Ak sa frax obchoduje nad 1 dolár, dochádza k poklesu pomeru kolaterálu. Ak sa obchoduje pod jeden dolár, protokol zvyšuje pomer kolaterálu.

Zaujímavý prínos na trh priniesla aj lendingová platforma Abracadabra Money, ktorá vytvorila stablecoin MIM. MIM využíva takzvané úročené tokeny (interest-bearing tokens ibTKN), ako napríklad yvWETH, yvUSDC, yvYFI, yvUSDT či xSUSHI ako kolaterál na požičanie stablecoinu MIM (Magic Internet Money), ktorý je naviazaný na americký dolár.

Abracadabra umožňuje používateľom efektívne využiť úročené tokeny, ktoré predtým nemali prakticky žiadne využitie. Teraz je ich však možné používať ako kolaterál na požičanie stablecoinu, ktorý je následne možné používať napríklad na požičiavanie alebo na poskytovanie likvidity, za čo môže používateľ inkasovať úroky alebo podiel z transakčných poplatkov.

Zdroj: Coin98

Budúcnosť algoritmických stablecoinov

Algoritmické stablecoiny sa dosiaľ používali primárne na presun hodnoty, ako aj na arbitrážne obchodovanie súvisiace s vychýlením hodnoty aktív od svojej očakávanej hodnoty. S pádom stablecoinu UST sú však v súčasnosti algoritmické stablecoiny pod paľbou kritiky nielen zo strany investorov a kryptokomunity, ale aj zo strany regulačných orgánov. Aj keď vízia plne decentralizovaného a nekolateralizovaného stablecoinu je veľmi lákavá, zákonodarcovia budú určite robiť všetko pre to, aby dostali aj túto oblasť pod svoju kontrolu.


Ďalšie články