Historický deň pre náš hokej: Slafkovský a Nemec boli draftovaní ako jednotka a dvojka do novej sezóny NHL

NHL Draft Hockey Juraj Slafkovský na dnešnom drafte. Foto: TASR/AP

Dnes je veľký deň pre slovenský hokej, dlho si ho budeme pamätať. Slovensko sa postaralo v Montreale o senzáciu a po dnešnej noci má svetovú jednotku a zároveň aj dvojku v drafte NHL. Dve prvé miesta pre nováčikov v najlepšej lige sveta.

Tohtoročný draft NHL sa tak stal historicky najúspešnejším v dejinách slovenského hokeja. Niekdajšia tretia priečka Mariána Gáboríka je už minulosťou. Po bronzovej olympijskej medaile sa fanúšikom hokeja ani nesnívalo, že naše talenty sa stanú pred kamerami absolútnymi celebritami na pôde NHL. Ich mená bude dnes skloňovať celý hokejový svet.

Dlho sa špekulovalo, či si Montreal Canadiens vyberie z prvého miesta kanadského centra Shanea Wrighta, alebo najtalentovanejšieho európskeho hokejistu v súčasnosti Juraja Slafkovského. Dnešné ráno bolo prelomové hlavne v tom, že Montreal prekvapil aj svojich fanúšikov a siahli po slovenskom talente z prvého miesta.

Juraj Slafkovský, nová hviezda Montrealu. Foto: TASR/AP

Ich krok má ale pragmatický význam, pretože získali hotového hráča, ktorý môže už vo svojej prvej sezóne atakovať hranicu sto bodov a mal by pomôcť pri prestavbe mužstva. Juraj Slafkovský sa vďaka  tomu v Montreale stane okamžite obrovskou hviezdou a zrejme aj miláčikom fanatického publika. Náš ľavý útočník sa rozhodnutím Canadiens stal prvým slovenským hokejistom v dejinách, ktorému sa podaril takýto kúsok, a má obrovskú šancu už v tejto sezóne pravidelne nastupovať v elitných formáciách mužstva a ukázať svoj obrovský potenciál.

Nie bezdôvodne ho odborníci prirovnávajú k Jaromírovi Jágrovi. Celý hokejový svet ho bude sledovať ako jedného z najtalentovanejších mladíkov v súčasnom hokeji.

Lenže tu sa úspech slovenského hokeja nekončí.

Je neuveriteľné, že z druhého miesta si vybrali „diabli“ z New Jersey Devils ofenzívneho obrancu Šimona Nemca, ktorý sa tak stal najvyššie draftovaným obrancom.

Podľa renomovaného odborníka Boba McKenzieho bude tento mladík jedným z hlavných tromfov budúceho zamestnávateľa na východnom pobreží. O jeho talente sa už popísalo veľa a Nemec nás o ňom presviedčal medzi dospelými na veľkých hokejových fórach už pred draftom. Devils evidentne siahli po istote.

Šimon Nemec ako dvojka draftu a nová posila New Jersey Devils. Foto: TASR/AP

Navyše, Nemec ide do tímu, kde by mal vynikajúco zapadnúť. Toto mužstvo disponuje obrovským talentom dvoch excelentných mladíkov Nica Hischiera a Jacka Hughesa a dlho sa špekulovalo, či nebudú obchodovať so svojím druhým draftovým miestom a nezískajú nejakého hotového hráča namiesto talentu. Tak získali napríklad pred dnešnou nocou do Ottawy Senators hviezdneho útočníka z Chicaga Falexa DeBricanta. Obetovali za neho svoje tri draftové kolá. V Devils sa rozhodli inak – pre slovenského obrancu, ktorý rovnako ako Juraj Slafkovský môže už budúcu sezónu pravidelne nastupovať v NHL. Uvidíme, ako sa nakoniec vedenie rozhodne a či si zahrá Šimon Nemec s Tomášom Tatarom už v tejto sezóne.

Slovensko sa po dnešnej noci právom stalo hokejovou veľmocou. Muselo to prekvapiť nielen u nás doma, ale aj nejedného fanúšika NHL vo svete. Obrovským úspechom je aj 26. výber „rýchlika“ Filipa Mešára, ktorý tiež ako Slafkovský smeruje do Montreal Canadiens. 

A ako dopadli dvaja predpokladaní favoriti?

Z tretieho miesta si Arizona Coyotes vybrala Američana Logana Cooleyho a až zo štvrtého miesta hlavného adepta na jednotku kanadského centra Shanea Wrighta, ktorý smeruje do Seattle Kraken.

Vonku síce môže byť horúco, ale po dnešnej noci budú slovenskí fanúšikovia hokeja už netrpezlivo očakávať úvod budúcej sezóny NHL a tešiť sa na hokejové parádičky od našich mladých nádejí.


Ďalšie články