Už od jedinej sliepky: EÚ chce evidovať každého chovateľa

Sliepka na poli na hriòovských lazoch Na snímke sliepka na poli na lazoch v meste Hriňová, okres Detva. Foto: TASR/Karin Ošvárthová

Podľa právneho predpisu Európskej komisie majú mať v budúcnosti chovatelia povinnosť zaregistrovať na úrade všetky svoje zvieratá. Týkať sa to má napríklad aj hydiny na domácich dvoroch.

Európska komisia pripravuje nové nariadenie, ktoré by malo vstúpiť do platnosti na jeseň. Ak by sa prijalo, musel by sa registrovať každý chovateľ, ktorý má možnosť produkovať domáce vajcia, a za takúto registráciu by si aj platil. A to aj v prípade, že chová len jednu sliepku. Informuje o tom česká TV Nova.

Cieľom nariadenia je, aby sa o zvieratá lepšie staralo a boli zdravšie. Pravidelné veterinárne a iné služby by si však majitelia sliepok museli zaplatiť sami, čo by si mnohí z nich nemohli dovoliť. Náklady by boli pravdepodobne vyššie než úžitok zo samotnej sliepky, čo podľa kritikov väčšinu vlastníkov hydiny od chovu odradí.

Ani vedenie registrácie nemusí byť jednoduché, lebo farmárom sa kurčatá liahnu a inokedy zas ubúdajú napríklad preto, že ich uloví divá zver. Podľa nariadenia by si vraj každý gazda mal doplniť aj vzdelanie, ale chov kurčiat na domácich dvoroch sa na vidieku traduje z generácie na generáciu.

Zachovávame biodiverzitu a kultúrne hodnoty, zlikvidujete nás, bránia sa drobní chovatelia

Čo z vyššie opísaného bude aj platiť, zatiaľ nevedno. K schválenému právnemu predpisu nemajú štáty vykonávaciu vyhlášku. Zatiaľ sa neurčilo, či bude mať legislatíva aj výnimky a aké pravidlá budú platiť. Ministerstvá viacerých štátov predpokladajú, že chovatelia pre vlastnú domácu spotrebu nebudú mať registračnú povinnosť. Nedáva totiž zmysel monitorovať dve-tri sliepky.

Ak by Únia predsa len uvalila byrokraciu bez rozdielu na všetkých, dôsledky by boli podľa farmárov vážne.

Občania vzniesli k nariadeniu takmer dvetisíc pripomienok. Nariadeniu vyčítajú najmä negatívny vplyv na sebestačnosť a produkciu potravín v členských štátoch. „Pod zámienkou zdanlivo dobrého úmyslu nariadenie obmedzuje, znepríjemňuje a prakticky likviduje poctivú prácu celých generácií chovateľov, ktorí za svoje peniaze, vo svojom voľnom čase, s vynaložením svojej práce a lásky k zvieratám udržujú a rozvíjajú genofond celého radu plemien domácich zvierat. Pričom mnohé sú veľmi vzácne a existenčne ohrozené,“ píše v pripomienke Český zväz chovateľov – okresná organizácia Příbram.

„Dva roky pandémie, takmer žiadne výstavy v chove hydiny, nedostatok odchovov či zdvojnásobenie cien krmiva už vedú k obmedzeniu a zanechaniu chovu. Ďalšie obmedzenia zo strany Komisie nie sú pre naše hobby priaznivé,“ myslí si Hajo Gerber z Nemecka.

„Zabezpečte, prosím, aby napriek všetkým zmenám a nariadeniam zostal súkromný chov a chov malých zvierat s výstavami a výmenou – aj medzinárodne – možný a cenovo dostupný pre každého. Tieto farmy zabezpečujú zachovanie biodiverzity a kultúrnych hodnôt,“ odkazuje európskej inštitúcii ďalší nemecký občan.

Chovy na samozásobovanie majú v čase krízy význam, hovorí ministerstvo

Ministerstvo pôdohospodárstva na otázku, či vôbec môže takéto nariadenie efektívne vykonávať, odpovedalo, že vlastníci zvierat sa u nás zapisujú do registra už teraz. „V súčasnosti je v zmysle platných právnych predpisov v Slovenskej republike povinnosť registrácie chovov hydiny s počtom kusov viac ako tristo kúr, moriek, husí, kačíc, bažantov, prepelíc alebo viac ako 1 500 kusov hydiny určenej na výkrm,“ uvádza pre Štandard odbor komunikácie.

Agrorezort tvrdí, že monitorovanie chovov hydiny a zabezpečenia ich biologickej ochrany má veľký význam v prípade nákaz ako vtáčia chrípka. Vtedy treba aj na celoeurópskej úrovni prijať opatrenia, aby sa zabránilo šíreniu nákazy do ďalších chovov a neohrozovalo sa zdravie ľudí.

Zároveň však konštatuje, že klásť drobným farmárom polená pod nohy počas potravinovej krízy je nelogické. „Aj keď je hlavným cieľom ministerstva pôdohospodárstva zabezpečiť dostatok kvalitných potravín pre obyvateľov, pri stúpajúcej inflácii, rastúcich cenách potravín, palív a energií nespochybňujeme význam chovov na samozásobenie,“ konštatuje rezort.

Zelenina, kuracie mäso a vajíčka sú najčastejšie potraviny, ktoré si dokážu domácnosti a malé farmy zabezpečiť. Slepačí trus sa tiež využíva ako hnojivo. Agrorezort preto avizuje, že k tvorbe právnych predpisov EÚ bude naďalej pristupovať pragmaticky s dôrazom na čo najnižšiu administratívnu a finančnú záťaž chovateľov a rozpočet verejnej správy.


Ďalšie články