V Mexiku sú kňazi terčom kartelov

Mexico killing 2 priests Ilustračné foto: Spoločnosť Ježišova, Mexiko

Koncom júna svet obletela správa o dvoch zavraždených jezuitoch v Mexiku, v pohorí Tarahumara. Pátrov Joaquína Mora (78) a Javiera Camposa (80) zabili 20. júna ozbrojení muži priamo v kostole v dedine Cerocahui v štáte Chihuaha po tom, ako poskytli útočisko 60-ročnému sprievodcovi Pedrovi Palmovi. Ten utekal pred pašerákmi drog a bol tiež zavraždený. Správu o týchto vraždách zverejnili až nasledujúci deň z obavy pred odvetou. Počet zabitých kňazov v Mexiku sa tak za posledné tri roky zvýšil na sedem.

Ďalší jezuitský kňaz, ktorého zločinci ušetrili, ich prosil, aby telá obetí nechali, no oni ich naložili na nákladné auto a odviezli, aby spomalili vyšetrovanie. Úrady ich našli až 22. júna. Jezuiti v Mexiku vydali vyhlásenie, v ktorom odsúdili vraždu svojich bratov, ktorá je ďalším zo série násilných incidentov, a vyzvali miestnu a federálnu vládu, aby zaručili ochranu a bezpečnosť kňazov, rehoľníkov, laikov a celej komunity Cerocahui.

„Podobne ako mnohé iné regióny krajiny, aj pohorie Tarahumara čelí pretrvávajúcej miere násilia. Každý deň sú tu bezhlavo zabíjaní muži a ženy, podobne ako naši kňazi. Zostaneme však a budeme naďalej pracovať pre spravodlivosť, zmierenie a pokoj cez našu pastoráciu, vzdelávanie a sociálnu službu,“ uvádza rád.

Vo väčšine prípadov nedochádza k smrti kňaza náhodou alebo pre nešťastné stretnutie s obyčajnými zločincami. Kňazi, ktorí odsudzujú obchodovanie s drogami, ako aj korupciu vládnych orgánov a polície, sa dostali do hľadáčika takzvaných sicarios, nájomných vrahov, ktorí pracujú pre drogových dílerov a ich komplicov. Od roku 2019 bolo zavraždených už sedem kňazov. Podľa organizácie Centro Católico Multimedial (CCM), ktorá monitoruje tieto zločiny, je Mexiko pre kňazov jednou z najnebezpečnejších krajín na svete.

V máji tohto roku bol zavraždený páter José Guadalupe Rivas Saldaña. 30. augusta 2021 bol zavraždený páter José Guadalupe Popoca Soto, farár z kostola San Nicolás de Bari v meste Zacatepec v štáte Morelos. 12. júna 2021 sa františkán Juan Antonio Orozco Alvarado ocitol v krížovej paľbe dvoch súperiacich gangov v komunite Mezquital v Durangu a 28. marca 2021 bolo nájdené telo pátra Gumersinda Cortésa Gonzáleza, ktorý pôsobil v diecéze Celaya v Guanajuate. Prvá z týchto siedmich obetí, páter José Martín Guzmán Vega z komunity Cristo Rey de la Paz v diecéze Matamoros v Tamaulipas, bol zavraždený 23. augusta 2019.

Medzi rokmi 2013 až 2017 tu bolo zavraždených 19 kňazov a dvaja laici. V krajine, kde 80 percent obyvateľstva tvoria katolíci, reagovali úrady na väčšinu vrážd s úplnou ľahostajnosťou. Tieto prípady sa pridávajú k stovkám vyhrážok a prípadov vydierania namierených proti kňazom a biskupom v krajine. Ročne ide o viac ako 800 prípadov. Drogové kartely si takto upevňujú svoju pozíciu v miestnych komunitách.

Pápežská nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi odsudzuje tieto vraždy, ktoré opäť zarmútili katolícku komunitu v Mexiku, a pripomína zistenia zo Správy o stave náboženskej slobody vo svete z roku 2021. Tie poukazujú na to, že k najhoršiemu porušovaniu náboženskej slobody v Latinskej Amerike naďalej dochádza v krajinách s dlhodobou históriou porušovania ľudských práv zo strany úradov. V Mexiku je téma násilia výrazná aj v tomto ohľade, ide najmä o neriešené prípady násilného vypočúvania a mučenia, mimosúdne popravy, zneužívanie vojenskej moci či útoky na novinárov a aktivistov.


Ďalšie články