Bitcoin padá, ale nikdy na tom nebol lepšie

Bitcoin, ilustračné foto: TASR/AP Bitcoin, ilustračné foto: TASR/AP

Prepad ceny o dve tretiny z vrcholu spravidla nie je nič, čo by vlastníka danej veci tešilo. Pri bitcoine je to ale inak a je na to dobrý dôvod. Dokonca je tých dôvodov hneď viac. Dá sa dokonca tvrdiť, že na tom bitcoin nikdy nebol lepšie.

Bez ohľadu na to, čo robí cena, sieť rastie. Rastie počet ľudí, ktorí o bitcoine niečo vedia a niečo si dokonca vyskúšali. A to je pre túto kryptomenu veľmi dobrá správa. Nie je to výnimka, bitcoinu sa v histórii nedarilo niekoľkokrát a na počte používateľov sa to príliš nepodpísalo. Iste, odpadáva rad špekulantov, ktorí v ňom nevideli nič iné ako výťah na rýchle zbohatnutie a sklamali sa. Tých, ktorí ho využívajú, síce môže byť menšina, ale je ich čoraz viac.

Celá sieť ďalej beží a trhá rekordy. Nebyť dvoch krátkych problémov v rokoch 2010 a 2013, potom by uptime bitcoinu, teda čas, počas ktorého bola celá sieť dostupná, bol 100 percent. Takto je len na 99,9 percentách, ale aj tak je to nevídaný výkon, pretože žiadna iná sieť toto nevie. Všetky sa občas vypnú. Ani toto by nás ale nemalo prekvapovať, pretože presne to je pointa decentralizovaného bitcoinu, ktorá z neho robí to, čím je.

Prichádza tiež obdobie regulácie, keď Európska komisia prišla s návrhom na zásadné obmedzenie kryptomien. Regulácia je natoľko prísna, že by niekto mohol podľahnúť veľkej skepse. Opak je ale pravdou, pre bitcoin je to dobrá správa. Nie azda preto, že by sme museli veriť slovám európskych regulátorov, ako dané opatrenie podporí inovácie. Je to hlavne preto, že čoraz viac ľudí bude používať bitcoin tak, ako bol navrhnutý, teda ako P2P súkromné peniaze.

Pre burzy, zmenárne a ďalšie tretie strany je to zlá správa, ale pre bitcoin ako taký je dobrá, obmedzí sa vplyv často podvodných aj nezmyselných tretích strán, ľudia budú viac používať hardvérové peňaženky a meniť svoje bitcoiny priamo s druhými bez nutnosti dôvery tretej strane.

A dalo by sa pokračovať ešte dlho. Najviac o čoraz väčšom a lepšom Lightning Networku, vďaka ktorému sú platby rýchlejšie a lacnejšie ako kedykoľvek predtým. Debaty o tom, že bitcoin je mŕtvy, ignorujú realitu. Cena je len jedno z mnohých čísel, z ktorých je ale väčšina pre budúcnosť bitcoinu nadmieru pozitívna.




Ďalšie články