New York zaskočil svojich obyvateľov inštruktážnym videom o nukleárnej katastrofe

20. výroèie útokov z 11. septembra Foto: TASR/AP

Mesto New York pre svojich občanov pripravilo inštruktážne video pre prípad nukleárnej katastrofy. Krok prichádza v čase, keď zaznievajú obavy, že vojna na Ukrajine povedie k otvorenému vojenskému stretu medzi Ruskom a USA.

Oddelenie núdzového riadenia mesta New York zverejnilo v pondelkovom verejnom vyhlásení 90-sekundové video, ktoré má občanom poskytnúť nevyhnuté inštrukcie pre prípad, že by sa ocitli v situácii po nukleárnom útoku.

Inštruktáž v krátkom videu vedie žena, ktorá počas minúty a pol zhrnie tri najdôležitejšie kroky pre prípad jadrovej katastrofy. Hlavné je dostať sa do interiéru budovy. “A nie, zostať v aute nie je možnosť,” zdôrazňuje. Dôležité je takisto zatvoriť všetky okná či dvere.

Pre ľudí, ktorí by sa v čase útoku nachádzali vonku, prináša mesto New York špeciálne inštrukcie: “Odstráňte a do vrecúška zabaľte všetok vonkajší odev, aby sa rádioaktívny prach alebo popol nedostali do vášho tela,” hovorí žena vo videu, než prejde k poslednému kroku.

Tým je potreba zostať informovaný formou sledovania médií či oficiálnych nariadení vedenia mesta. “A nechoďte von, kým úradníci nepovedia, že je to bezpečné,” zaznie na záver krátkeho návodu na prežitie nukleárnej katastrofy.

Príspevok oddelenia pre núdzové riadenie je očividnou reakciou na vyhrocujúce sa vzťahy medzi Ruskom a USA. Washington podporuje napadnutú Ukrajinu zbraňami, pričom z Moskvy niekoľkokrát zazneli varovania, že USA touto politikou riskujú vojenský konflikt s Ruskom.

“Pravdepodobnosť incidentu s jadrovými zbraňami v New Yorku alebo jeho blízkosti je veľmi nízka. Je však dôležité, aby obyvatelia New Yorku poznali kroky, ako zostať v bezpečí,” uviedol pre New York Post hovorca oddelenia pre krízový manažment.


Ďalšie články