Médiá šírili hoaxy o obéznom generálovi Pavelovi, ktorého vraj Putin zo zúfalstva povolal do bojov

7950a051-d8f8-42f3-adb1-f5fb77a5cb49 Údajný generál Pavel, ktorého ruský prezident povolal do bojov na Ukrajine. Foto: Twitter

Niekoľko západných médií minulý mesiac šírilo správy o tom, že ruský prezident Vladimir Putin odvolal z dôchodku obézneho generála a poslal ho slúžiť na Ukrajinu. Holandskí novinári zistili, že ide o hoax.

Na konci júna prišiel britský bulvárny denník The Daily Star s informáciou, že ruská armáda siaha na dno svojich síl. Noviny to tvrdili na základe exkluzívnej informácie od „vysoko postaveného zdroja v rámci spravodajských služieb“. Po zabití viacerých vedúcich členov ruských vojsk mal preto Vladimir Putin povolať do bojov aj 67-ročného generála Pavela.

Na prvý pohľad bilo do očí, že nepoznáme jeho priezvisko, ale dané médium tvrdilo, že Pavel mal v armáde slúžiť štyri desaťročia. Zúčastnil sa vraj na sovietskej invázii do Afganistanu v 80. rokoch a aktívne pôsobil aj v Sýrii. Po odchode do dôchodku si užíval zaslúžený pokoj niekde na predmestí Moskvy. Správa by možno nebola taká šokujúca, nebyť Pavelovho vzhľadu.

Ruský generál bol podľa dostupných informácií morbídne obézny. Západné médiá šírili správy o tom, že má okolo 130 kíl, konzumuje päť jedál denne a zapíja ich litrom vodky. Vraj mu preto vyrobili špeciálnu uniformu na mieru a na ochranu mu dali dve nepriestrelné vesty, lebo jedna by vraj nestačila.

Server citoval svoj zdroj z rozviedky, podľa ktorého Putin v tom čase „vyškrabával zvyšky z dna“. „Väčšinu jeho bitkami zocelených dôstojníkov na Ukrajine zabili alebo zranili, takže sa uchýlil k povolávaniu druhoradých príslušníkov, ktorí ale príliš dlho nevydržia,“ tvrdil zdroj.

Je pravdou, že Rusko od vyvolania invázie na Ukrajinu stratilo už niekoľko generálov. Vysokopostavení armádni činitelia by totiž nemali pôsobiť priamo na bojisku či v bezprostrednej blízkosti bojov. Súčasne však správa o obéznom generálovi vyšla v období, keď ruská armáda po niekoľkých týždňoch obliehania a bojov dobyla východoukrajinský Severodoneck a sústredila svoje sily na boj o Lysyčansk, aby získala pod kontrolu celú Luhanskú oblasť.

Príbeh prevzali aj iné západné noviny: najskôr britské a americké bulvárne médiá, ako napríklad The Sun a New York Post, neskôr aj všetky druhy medzinárodných médií – vrátane tých slovenských. Investigatívna práca dvoch holandských novinárov z médií Knack a VRT NWS však ukazuje, že ide o hoax a na predmetnej fotografii nie je generál Pavel.

Na nedôslednú prácu novinárov sa nachytal aj slovenský generál vo výslužbe a vojenský expert Pavel Macko. „Aby bolo jasné: Veď ja ho ani nesúdim za vzhľad. Aj ja mám rezervy. Určite je skúsený a chytrý. Ide skôr o to, že asi sú na tom dosť zle, ak musia reaktivovať na takúto prácu 67-ročného veterána. To znamená, že nikoho lepšieho a trocha mladšieho už nemajú,“ písal Macko.

Kamufláž pre tanky a člen jednotky 200KgB

Žurnalista Rien Emmery v spolupráci s novinárkou Lotte Lambrechtovou konštatujú, že Pavelova fotka koluje na Twitteri už od 5. júna. Zhruba v rovnakom čase ju možno nájsť aj na diskusnej platforme Reddit, kde sú k nej komentáre ako: „V teréne vás neuvidia, ak ste terén,” „Od elitnej 200KgB jednotky“ alebo akože inzerát „Táto kamufláž dokáže zakryť tri tanky a nikto ich neuvidí prichádzať!“ Používatelia sociálnych sietí sa vysmievajú z vojakovej obezity, robia o ňom mémy a rôzne vtipy. Nikto nespomína presný kontext a to, kto je na fotke zobrazený.

Emmery a Lambrechtová sa preto rozhodli dať si tú námahu a zistiť presnú totožnosť vojaka.

Pomocou nástroja PimEyes na rozpoznávanie tváre najskôr identifikovali dvoch ľudí vedľa „generála Pavla“. Úplne vľavo je zrejme Dmitrij Litvinov, vedúci mestskej správy okresu Jelanskij. Vedľa neho so smartfónom v ruke stojí Alexander Bondarenko, tiež predstaviteľ miestneho úradu z tej istej mestskej časti.

Skupina zrejme stojí v hlavnom parku mesta Jelan. Údaje z Google Maps na predmetnej fotografii lokalizovali vojnový pamätník aj rovnaké dlažobné kocky, aké slúžia ľuďom prechádzajúcim sa v parku.

Okres Jelanskij sa nachádza vo Volgogradskej oblasti na juhozápade Ruska, vedľa federálneho štátu Saratovská oblasť. Vedľa čiernej pamätnej tabule na fotografii sa matne črtá typický ruský červeno-zelený hraničný stĺp. Aj zelené vojenské čiapky, ktoré nosia na hlavách vojaci, sú súčasťou uniformy ruskej pohraničnej stráže, súčasti Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej federácie (FSB).

Keďže mesto Jelan neleží blízko ruských hraníc, novinári usúdili, že ide o monument na pripomienku pohraničníkov a ľudia sa zrejme zišli na nejakú slávnosť. Ich predpoklady sa ukázali ako správne, keď zistili, že v Rusku sa každoročne 28. mája oslavuje Deň pohraničnej stráže. Tým do seba všetky časti skladačky zapadli a investigatívcom bolo jasné, že spomínaná fotografia s takzvaným generálom Pavelom zobrazuje obrad pri príležitosti tohto sviatku v ruskom meste Jelan. Na miestnej spravodajskej stránke Elanskie-Vesti neskôr našli originálnu neorezanú fotku. Na oficiálnej stránke okresu Jelanski na sociálnej sieti Telegram sú z tejto udalosti aj ďalšie zábery „generála Pavela“.

Nevolá sa Pavel a nepôsobil v Afganistane

Holandskí novinári následne na ruskej sociálnej sieti Odnoklassniki vypátrali skupinovú stránku veteránov pohraničnej stráže z Jelanu. Dostali sa aj k osobnému profilu obézneho muža na virálnej fotografii.

Ukázalo sa, že britský bulvár si vymyslel jeho vek, meno aj vojenskú kariéru.

V skutočnosti sa pán volá Ivan Ivanovič Turčin a má 58 rokov. Aktívnym vojakom bol od roku 1982 do roku 2011, pričom posledných 12 rokov kariéry pôsobil na pohraničnej stráži na uzbecko-afganskej hranici.

„Z fotografií, ktoré uverejňuje online, sa zdá, že Turčin sa zúčastňuje na Dni pohraničnej stráže v Jelane minimálne od roku 2013. V posledných týždňoch zverejnil najmä videá ruských šarmantných speváčok, inšpiratívne citáty, staré fotografie a recepty na pirôžky a iné ruské jedlá. Nič nenasvedčuje tomu, že by bol opäť v aktívnej službe, nieto ešte na Ukrajine,“ píše novinár Emmery.

Žurnalisti sa v závere zamýšľajú nad tým, či The Daily Star publikoval článok skutočne na základe informácií nedôveryhodného zdroja alebo si celý príbeh príbeh vymyslel, aby na stránku prilákal čo najviac čitateľov. Redakcia na ich otázky neodpovedala a článok o „generálovi Pavelovi“ jednoducho vymazala. Rovnako reagovali niektoré iné portály, ktoré tento príbeh zdieľali.


Ďalšie články