Kryptomeny vo vojne a protiruské sankcie

Rusko si pripomenulo výroèie víazstva nad nacistickým Nemeckom Vladimir Putin. Ilustračné foto: TASR/AP

Prednedávnom sme písali o využití kryptomien na vojnou ničenej Ukrajine. Krypto je zaujímavé aj z pohľadu druhej strany. Podobne ako Ukrajina, aj Rusko patrí medzi kryptoveľmoci, či už sa to týka používania, developmentu, alebo ťažby. Vojnový use case je však trochu iný. Kým na Ukrajine slúžia kryptomeny na umožnenie menších cielených platieb smerom k jednotlivcom, v Rusku sa hľadá jeho potenciálne použitie v inštitucionálnom medzinárodnom platobnom styku.

Dôvodom sú, samozrejme, sankcie. Tie zásadným spôsobom zmrzačili schopnosť ruských inštitúcií vykonávať medzinárodné platby. Obavy z obchádzania sankcií kryptomenami sa zjavili takmer okamžite. Už v polovici marca americká senátorka Elisabeth Warrenová predstavila návrh zákona, ktorý kryptoburzám v USA zakazuje procesovať platby spojené s ruskými adresami.

Samotní ruskí regulátori dlho zachovávali voči kryptu vlažný prístup. V máji roku 2022 však už začali ruské ministerstvo obchodu a centrálna banka nachádzať zhodu o legalizácii kryptotransakcií, najmä v medzinárodnom platobnom styku. No masívne zahmlievanie v ruskom verejnom sektore má rozsiahlu tradíciu, takže v júni už komunikácia oficiálnych miest znela opäť skôr v neprospech legalizácie kryptomien na domácom trhu. Ministerstvo financií zároveň odmietlo špekulácie, že by umožnilo platbu za ropu v kryptomenách. Na druhej strane, štátne združenie pre inovatívne technológie Rostec v júni oznámilo vytvorenie kryptonáhrady platobného systému SWIFT.

https://standard.sk/216498/na-co-vsetko-sluzia-kryptomeny-vo-vojnou-suzovanej-ukrajine/

Veľkolepo znejúce titulky však zmätú len tých, ktorí nepoznajú hlavný faktor (ne)úspechu platobných systémov – sieťový efekt. Všetky úvahy o obchádzaní sankcií kryptom – či už zo strany Západu, alebo z Ruska – sú zatiaľ len teoretickými cvičeniami. Áno, jednotlivec môže využiť krypto na kúpu sankcionovanej optiky či elektroniky. No na inštitucionálnej úrovni je potrebné, aby boli obe strany schopné kryptoplatbu zapracovať do svojich procesov – legálne. Naviac kryptoplatba predstavuje len jeden smer, druhým je tok sankcionovaných fyzických produktov, ktorý sa do blockchainu nedá schovať.

Debata o obchádzaní sankcií kryptomemani od začiatku vojny už značne vyšumela (nebudeme si klamať, masívny prepad ich cien tomu pomohol). Táto debata bola skôr príležitosťou opäť ukázať na krypto ako neregulovaného zbojníka, ktorý pomáha teroristom a diktátorom. Trocha absurdné v čase, keď desiatky miliárd eur za plyn a ropu tečú do Ruska bez obmedzení.




Ďalšie články