Covid unikol z laboratória v USA, hlása Jeffrey Sachs. Nápadne pripomína verziu Pekingu

sachs Jeffrey Sachs. Foto: reprofoto YouTube

Známy americký ekonóm Jeffrey Sachs sa blysol šokujúcim vyjadrením. Najnovšie tvrdí, že vírus spôsobujúci COVID-19 unikol z laboratória v USA. Jeho vyjadrenie získalo ohlas v Číne, ktorá vinu za spôsobenie pandémie odmieta. Sachs pritom pracuje pre šéfa európskej diplomacie Josepa Borrela, ktorého meno sa v súvislosti s Čínou skloňovalo v minulosti.

Američan Jeffrey Sachs na adresu vlasti nešetrí kritikou. Najprv USA vinil z toho, že chcú mier na Ukrajine menej ako Rusko, hoci horúcu vojnu rozpútala Moskva. Najnovšie ulahodil Číne, kde sa covidová pandémia začala, keď spojil únik vírusu SARS-CoV-2 z laboratória v USA. Podobne hovorí Peking.

Šokujúce vyjadrenia vrhajúce tieň viny sa dostali na popredné stránky novín. Nečudo, Sachs predsedal komisii pre COVID-19 v prestížnom vedeckom časopise Lancet, viackrát bol zaradený medzi stovku najvplyvnejších ľudí sveta a radí šéfovi európskej diplomacie Josepovi Borrellovi.

Ukázal prstom na USA

„Dva roky som predsedal komisii Lancetu pre COVID-19. Som celkom presvedčený o tom, že to uniklo z amerického laboratória na biotechnológie, nie z prírody,“ vyhlásil Sachs na konferencii Gate Center v Madride. Záznam z podujatia zdieľalo čínske veľvyslanectvo v Paríži.

Pandémia je podľa neho dôkazom, že ide o „biotechnológiu“, nie náhodné prírodné šírenie vírusu. „Aby bolo jasné, nevieme to naisto, ale máme množstvo dôkazov, ktoré treba preveriť, a nevyšetrujú sa,“ dodal ekonóm.

Informovali o tom viaceré médiá vrátane novín TelegraphPolitico.

Pracuje pre Borrella

Sachsove vyjadrenia sa nápadne podobajú na čínske postoje. Peking spochybňoval závery amerických tajných služieb i WHO. Vlani tvrdil, že pandémiu rozšírila americká armáda, v júni tohto roka zasa vyhlásil, že vírus mohol vzniknúť v USA.

Sachs okrem iného pracuje pre vysokého predstaviteľa pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella ako poradca. EÚ pritom rozšírenie či vznik vírusu v USA označila za dezinformáciu.          

„Jeffrey Sachs je externý a neplatený poradca pána Borrella. Externí poradcovia sú nezávislé osobnosti, nie predstavitelia Únie, takže nehovoria v mene vysokého predstaviteľa či Komisie. Hovoria za seba,“ povedal pre Politico hovorca Európskej komisie.

Borrellovo meno sa v súvislosti s Čínou skloňovalo už pred dvoma rokmi. Čelil obvineniam, že správu EÚ o čínskych dezinformáciách o covide pod tlakom Pekingu zmenil a zmiernil. Vyplynulo to z uniknutých e-mailov Borrellových podriadených, ktorí sa okrem iného bavili o tom, že Čína chcela vydanie tohto reportu úplne zastaviť.

Scenár o úniku z laboratória

Inou otázkou je možnosť úniku vírusu z laboratória ako taká. Ešte vlani Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označovala možný únik patogénu SARS-CoV-2 z virologického inštitútu v čínskom meste Wu-chan za veľmi nepravdepodobný. V slovenskom mediálnom prostredí mal tento scenár, hoci preverovaný aj vedcami, nálepku konšpirácie.

Rovnako sa o možnom úniku z laboratória vyjadroval člen vyšetrovacieho tímu WHO, zoológ Peter Daszak: „Do Wu-chanu neboli posielané nijaké netopiere na genetickú analýzu. Chytali sme netopiere, odoberali vzorky a posielali ich do laboratória. Netopiere sme vypúšťali tam, kde sme ich chytali!“ pripomína televízia Sky News jeho tweet z roku 2020.

Keď Sky News získala zábery z výstavby Wu-chanu, kde vidno klietky s netopiermi, zmenil názor a pripustil, že ich tam možno predsa len chovali. Postupne sa tiež ukázalo, že zariadenie bolo špecializované na koronavírusy, ktoré aj zámerne posilňovali (metódou gain of function) pri výskume protilátok a vývoji vakcín.

Únik vírusu z laboratória už momentálne nepatrí medzi uletené konšpirácie, ale reálne scenáre udalostí spred troch rokov. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus pred mesiacom v súkromnom rozhovore povedal, že k úniku podľa neho došlo po „katastrofickej nehode“ v roku 2019.

V osobitnom dokumente zasa Sky News poukázala na to, že v septembri 2019 inštitút vo Wu-chane stiahol vírusovú databázu z internetu, posilnil bezpečnostné opatrenia, menil vzduchotechniku a začal vo veľkom nakupovať zdravotnícke vybavenie a PCR testy.

Naisto sa pravdu zrejme už nikdy nedozvieme. Čína aj po rokoch kritiky odmieta poskytnúť nevyhnutné primárne dáta a neumožňuje vedcom potrebný kompletný audit laboratórií vo Wu-chane.

https://standard.sk/218911/koronavirus-unikol-z-laboratoria-po-katastrofickej-nehode-mal-osobne-priznat-sef-who/

Ďalšie články