Pandémia ustupuje, Matovičove grafy zavádzajú

66. zasadnutie Vlády SR Foto: Jaroslav Novák/TASR

Existuje jediný človek, ktorý sa tvári, ako keby lockdowny nefungovali. Je to premiér Matovič. Píše Vladimír Palko.

„Lockdown nezaberá,“ povedal Igor Matovič v nedeľu 10. januára. „Pandemická situácia sa mierne zlepšuje,“ povedal minister zdravotníctva Krajčí v piatok 16. januára. Takže predsa len začína zaberať. Áno, a dodajme, že nové na tom je len to, že to povedalo ministerstvo zdravotníctva. Dva dni predtým to totiž uviedol vedec Pavol Čekan, o deň skôr ako ministerstvo to hovoril na Jojke dátový analytik Ivan Bošnák. Tým nekritizujeme ministerstvo. Politickému orgánu svedčí zdržanlivosť a opatrnosť, než vypovie dôležitú správu. Chceme tým povedať len to, že každý, kto sleduje denné prírastky nakazených a číta grafy so sedemdňovými priemermi týchto prírastkov, tak vidí už niekoľko dní, že súčasná vlna pandémie už zrejme dosiahla vrchol.

Pozrime si Worldometers

Na stránke Worldometers na obrázku vidno vrchol sedemdňových priemerov prírastkov odhalených PCR testami na prelome októbra a novembra a črtajúci sa vrchol posledných dní s tendenciou poklesu.

Lockdown totiž fungoval, aj funguje

Prečo sa situácia zlepšuje? Pretože lockdown, teda výrazné obmedzenie slobody pohybu, funguje. Veď koniec koncov načo by ho experti i vlády všade v Európe presadzovali, keby nefungoval? Skrátka, keď sa ľudia nestretávajú, tak sa mobilita prudko zníži a niet sa od koho nakaziť.

A nielenže lockdown na Slovensku funguje teraz, a myslím tým skutočný lockdown, teda ten od 1. januára. (To, čo tu bolo posledné dva týždne minulého roka, žiadny lockdown nebol). Skutočný lockdown fungoval aj v októbri minulého roku.

Existuje jediný človek, ktorý sa tvári, ako keby lockdowny nefungovali. Je to premiér Matovič. Totiž čím viac lockdown funguje, tým je menej dôvodov na obľúbenú Matovičovu „atómovú zbraň“, ktorým je celoslovenské celoplošné testovanie. Matovičova politická metóda sú totiž mediálne kampane. Lockdown sa mediálne ťažko predáva, veď lockdown je číra nehybnosť. Celoplošné povinné testovanie je presným opakom nehybnosti, je akčné. V jeden deň sa pustia do pohybu milióny, armáda je nasadená do posledného muža, tisíce zdravotníkov idú na pokraj svojich síl, milióny čakajú v radoch. A má to svojho náčelníka, ktorým je premiér. Ak je testovanie iba v jednom meste, v televízii je primátor. Ak je na celom Slovensku, v televízii je premiér. Znamená to mať iniciatívu.

A preto Matovičove grafy nepoznajú úspešnosť lockdownu. A preto zavádzajú.

Igor Matovič počas tlačovej konferencie po rokovaní vlády 11. januára 2021. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Matovičove grafy zavádzajú

Pred pár dňami Igor Matovič zverejnil ďalší graf, ktorý je pokračovaním a doplnením grafu, ktorý zverejnil pred dvomi mesiacmi po celoslovenskom plošnom testovaní. Pozrite sa naň.

V ľavej časti vidíte vývoj denných prírastkov nakazených za október a november. To zverejnil premiér už pred dvomi mesiacmi. Prírastky na grafe do testovania stúpajú, po testovaní klesajú. V Štandarde sme už písali, prečo je ten obraz falošný. Preto, lebo rast prírastkov do testovania nebol taký strmý, ako sa tam naznačuje, v skutočnosti si krivka prírastkov už niekoľko dní pred testovaním začala líhať. V skutočnosti tá krivka pred testovaním vyzerala ako „esíčko“ – takto:

Ďalej na Matovičovom grafe, na tom starom i novom, bola nereálna tá hypotetická červená prerušovaná krivka, ktorá prudko stúpala a mala znázorňovať, ako by vyzerali prírastky nebyť plošného testovania. Nie, nevyzerali by tak. Pandémia slabla už niekoľko dní pred testovaním. A zavádzajúci je tiež ten nápis „Efekt plošného testovania“, ktorý falošne pripisuje pokles krivky prírastkov IBA plošnému testovaniu. Aby bolo jasné, nespochybňujeme, že aj plošné testovanie prispelo k poklesu prírastkov, ale pokles by nasledoval aj bez neho, ak by bol pokračoval lockdown.

Tento názor zastával vtedy aj kolektív okolo Ivana Bošnáka a stránky Dáta bez pátosu. Pred pár dňami tiež presne takto popísal skutočný vývoj v októbri a novembri bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana v rozhovore pre týždenník Týždeň.

Polopravdy sa hovorili pred dvomi mesiacmi aj o pilotnom testovaní na Orave a v Bardejove, ktoré sa konalo týždeň pred celoslovenským. I tam platilo, že testovanie pomohlo. Len sa zamlčalo, že i tam pandémia začala ustupovať už niekoľko dní pred ním, lebo prírastky už jasne klesali. Teda ani pilotné, ani celoslovenské testovanie nebolo onou jedinou záchranou pred akousi kataklizmou.

K starému zavádzaniu pridal nové

K situácii spred dvoch mesiacov sme sa vrátili preto, lebo sa opakuje. Premiérova argumentácia o nevyhnutnosti plošného testovania je tu opäť. Opakuje sa v nej polopravda spred dvoch mesiacov a pridávajú sa nové polopravdy o príčinách nárastu epidémie v decembri. V decembri za to vraj môže iba Sulíkovo nenakúpenie testov. Metódou od buka do buka možno obviniť kohokoľvek, i samotného Matoviča. Nemohli by sme sa pýtať napríklad, prečo poriadny lockdown prišiel tak neskoro, až na Nový rok? A či to neprispelo k nárastu nákazy a k tým tisícom mŕtvych? O tom graf však mlčí. Presne tak, ako nerieši účinok zavedenia októbrového lockdownu, tak nerieši účinok nezavedenia decembrového lockdownu.

Necelý týždeň po zverejnení grafu máme možnosť pozrieť si, ako sa plnia jeho predpovede. Tieto riadky píšem v sobotu a nedeľu 16.-17. januára. Podľa pravej svetlooranžovej časti grafu by sme mali mať cez sedem tisíc nových nakazených denne. Ale nemáme. Včera nám vládna stránka o koronavíruse hovorila, že súčet nových nakazených, otestovaných PCR aj AG testami, je menej ako štyritisíc. Dnes to je menej ako dvetisíc. Aj bez celoplošného testovania. No lebo lockdown začína fungovať a premiér sa mýlil, keď tvrdil opak. Veď všetko je inak, aj to, čo vraj bolo, aj to, čo vraj malo byť.

Tiež sa pýtame, ako dospeli tvorcovia grafu k názoru, že po plošných testovaniach by mali o mesiac denné prírastky nakazených klesnúť z tých hypotetických sedemtisíc na úroveň päťsto. V novembri sme sa za dva týždne dostali z 3 000 na 1 500. Podobnú otázku kládol i Martin Smatana. Toto trdenie grafu spochybnil i analytik NBS Martin Schuster.  

Preto je celý Matovičov graf nie analýzou, ale politickou propagandou.

Aby bolo jasné, nebudeme lacno obviňovať, koľko úmrtí má kto na svedomí. Ani premiéra, ani nikoho iného. Dá sa porozumieť aj váhaniu vlády nad tým, koľko ľudia vlastne vydržia, a to pred sviatkami. To obviňovanie kvôli mŕtvym treba celkovo. Mŕtvych majú v celej Európe. To, čo však nikde v Európe nemajú, a máme to len my na Slovensku, je úplný cirkus vo vláde, ktorú spôsobuje premiér svojou komunikáciou. A svojím trvaním na tom, že všetci sa musia podriadiť jeho momentálnej vôli, ktorá nevykazuje žiadnu logiku. Bol totiž dlho nečinný, keď krivka stúpala prudko hore, teraz chce celoštátne manévre, keď stúpanie krivky prestáva. Ľudia už volajú po ukončení tohto cirkusu.

Premiérova posadnutosť celoslovenským testovaním v štýle armádnych manévrov v kombinácii s obviňovaním kdekoho zo zodpovednosti za tisíce mŕtvych od buka do buka so šírením poloprávd, vydávajúcich sa za analýzy, s návrhmi, aby armáda mohla riadiť protipandemickými opatreniami samosprávy, vyvoláva v spoločnosti napätie.

Foto: Jaroslav Novák/TASR

Kombinácia lockdownov s testovaním je rozumná, ale …

Kombinácia lockdownov s testovaním je rozumnou metódou. Ale s lokálnym testovaním tam, kde je problém. Nie však s celoslovenským testovaním. Jednak je to náročné na ľudské zdroje v radoch zdravotníkov. Jednak je otázne, či treba všetkých povinne testovať v okresoch, kde sa  Covid vyskytuje menej alebo ustupuje. Jednak je poburujúce počúvať o dobrovoľnom testovaní, keď vás bez certifikátu nepustia do práce. Jednak seniorov uráža, keď sa im neodporúča zúčastniť sa testovania a zároveň sa im môže stať, že ich ako neotestovaných nevpustia do obchodu nakúpiť si.  A jednak je urážajúce, ak nás niekto chce viesť do celonárodnej akcie na základe grafických manipulácií a poloprávd.  

Tentoraz to Matovičovi nemusí prejsť

Pred dvomi mesiacmi mal Igor Matovič šťastie, že vrchol vlny kulminoval práve v dňoch okolo celoslovenského testovania, resp. pár dní potom. Väčšina médií si ani nevšimla, že ústup vďaka lockdownu prichádzal už pred ním. To umožnilo premiérovi až doteraz opakovať falošnú tézu, že celoplošnosť testovania bola jedinou záchranou.

Teraz také šťastie mať nemusí. Matovič by bol rád, keby sa celoslovenské testovanie konalo v sobotu 23. januára. Ak by však lockdown fungoval naďalej a prírastky by klesali, každým dňom by sa viac ukazovalo, že celoslovenské testovanie je skôr jeho osobitou zbraňou v politickom zápase ako zbraňou proti epidémii. A zatiaľ sa zdá, že lockdown funguje. V spolupráci s lokálnym testovaním. Nie s tým Matovičovým. 

Spor o celoplošné testovanie sa vo vláde zrejme skončí akýmsi kompromisom, pri ktorom má byť vlk sýty a ovca celá. Ale pokoj to neprinesie. Podstata konfiktu totiž vôbec nesúvisí s pandémiou.


Ďalšie články