Ako sa menia covidové opatrenia v obľúbených európskych destináciách

horúèavy v Taliansku Holub letí okolo sochy Leva pred gotickou katedrálou Duomo v talianskom Miláne vo štvrtok 14. júla 2022. Foto: TASR/AP

Európou sa šíri nová vlna covidu spôsobená subvariantmi omikronu. Prečítajte si, kde sa cez prázdniny dostanete bez obmedzení a kde, naopak, potrebujete covidpas.

Počet infekcií koronavírusom SARS-CoV-2 sa za posledné dva týždne globálne zvýšil o tridsať percent. Epicentrom je opäť starý kontinent, keďže na hromadných podujatiach a letných dovolenkách sa premiešavajú státisíce ľudí. Významnú úlohu v tom zohrávajú nákazlivejšie podvarianty omikronu BA.4 a BA.5.

Nová vlna infekcií zatiaľ nevedie k prudkému nárastu hospitalizovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti ani k vážnemu nárastu počtu úmrtí. Infekcie medzi osobami nad 65 rokov vzrástli v Európe takmer o 32 percent, ale úmrtia vo väčšine krajín celkovo klesli.

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus povedal, že hoci stúpajúci počet pozitívnych treba brať vážne, svet je v lepšej situácii, než bol v roku 2020, keď vypukla pandémia. „Nebudeme rukojemníkmi vírusu ako v posledných dvoch rokoch,“ povedal tajomník na minulotýždňovom brífingu. „Poznáme vírus, máme lepšie nástroje na boj proti nemu.“ Stačí vraj preočkovať rizikové skupiny, dodržiavať opatrenia, používať účinné antivirotiká a dostatočne testovať.

https://twitter.com/ECDC_EU/status/1547535481251971073

Slovensko zatiaľ sprísňovať nebude, aj príchod domov je bez obmedzení

Počet pozitívne testovaných prudko rastie aj u nás. Podľa ministerstva zdravotníctva na Slovensku aktuálne dominuje subvariant omikronu BA.5, ktorý už pred dvomi týždňami predstavoval 70 percent sekvenovaných vzoriek.

Ministerstvo zdravotníctva neočakáva v ďalšej vlne pandémie COVID-19 vysoký nárast hospitalizovaných pacientov s týmto ochorením. Podľa odborníkov zatiaľ netreba nariadiť celoplošné protipandemické opatrenia.

Aj návrat do vlasti ostáva bezproblémový. Nech už prichádzate z akéhokoľvek štátu, nemusíte riešiť žiadne opatrenia. V apríli rezort zrušil vyhlášku, ktorá upravovala režim na hraniciach. Netreba sa teda registrovať na eHranici, ísť do povinnej karantény ani sa preukazovať potvrdením o očkovaní alebo prekonaní covidu.

Pravidlá vycestovania môžu štáty meniť vzhľadom na vývoj ich epidemickej krivky. Preto si ich treba pred cestou overiť. Na to dobre poslúži stránka „Obmedzenia na hraniciach“ ministerstva zahraničných vecí, kde si možno vyhľadať konkrétnu krajinu a rozkliknúť si aktuálne podmienky vstupu do nej.

Bulharsko a Rumunsko

Vstup bez obmedzení. 

Cyprus

Vstup je bez obmedzení, avšak od 8. júla platí povinnosť nosenia rúšok vo všetkých interiérových priestoroch.

Egypt

Vstup bez obmedzení. Pred cestou si však preverte podmienky u prepravnej spoločnosti. Napríklad letecká spoločnosť Egyptair vyžaduje v lietadlách prekrytie horných dýchacích ciest.  

Grécko

V Grécku zaznamenávajú približne 20-tisíc infekcií denne, najviac v hlavnom meste Atény, na Kréte a na ostrovoch v Egejskom a Iónskom mori. Slovenské veľvyslanectvo v Aténach preto odporúča preventívne nosiť rúško pri pohybe vo väčšej skupine ľudí. Okrem toho sú povinné respirátory v hromadnej doprave a v zdravotníckych zariadeniach. Vstup do štátu však ostáva bez obmedzení.

https://standard.sk/227413/v-chorvatsku-su-velke-poziare-vidno-ich-aj-z-vesmiru-ludia-pri-sibeniku-opustaju-domovy/

Chorvátsko

Vstup je možný ako pred vypuknutím pandémie COVID-19. Štát však sužujú nevídané požiare, ktoré bolo tento týždeň vidieť aj z vesmíru. Slovenská ambasáda odporúča riadiť sa inštitúciami a príkazmi záchranných zložiek na mieste. Ak cestujete na dovolenku do týchto oblastí, treba sledovať portály a informácie, ktoré sú napríklad dostupné v aplikáciách. Doklady a hodnotné veci noste vždy so sebou a pre prípad núdze je vhodné mať vždy zbalené veci, aby ste ich mohli rýchlo vziať so sebou.

https://twitter.com/izidor_pelajic/status/1547243330370785281

Malta

Malý ostrovný štát zachováva ako jeden z mála povinnosť preukázať po prechode hraníc svoju bezpríznakovosť. Buď očkovaním s platnosťou od 15. dňa do 270. dňa od druhej dávky a po tretej dávke neobmedzene, negatívnym testom – antigénovým platným 24 hodín alebo PCR platným 72 hodín či potvrdením o prekonaní covidu, ktoré nesmie byť staršie ako 180 dní od pozitívneho testu. Deti do 12 rokov majú výnimku a nemusia ukazovať covidpas. Od 25. júla 2022 by však malo byť cestovanie na Maltu bez obmedzení. Respirátory FFP2 sa vyžadujú v lietadlách a nemocniciach.

Portugalsko

Od 1. júla 2022 zrušilo pre všetky prichádzajúce osoby všetky požiadavky ohľadom testovania, karantény a aj registrácie pri vstupe do krajiny. 

Španielsko

Najväčší štát Pyrenejského polostrova zrušil všetky obmedzenia. Ostali len povinné rúška vo verejnej doprave, v lekárňach, v nemocniciach či domovoch dôchodcov. Cestujúci, ktorí prichádzajú z krajín EÚ, sa teda nemusia preukázať negatívnym testom ani očkovaním. Naopak, ak prichádzate z krajín mimo schengenského priestoru, musíte ukázať covidpas. Pred cestou treba vziať do úvahy aj plánované štrajky niektorých leteckých spoločností v Španielsku. 

Taliansko

Od 1. júna tohto roku je vstup bez obmedzení. V doprave však pretrváva povinnosť nosiť respirátor FFP2 do 30. septembra 2022. Talianska vláda navyše v niekoľkých regiónoch na severe vyhlásila núdzovú situáciu pre dlhotrvajúce sucho a vlnu horúčav. Apeninský polostrov prišiel za posledné dve desaťročia o 19 percent svojich vodných zdrojov, čo ohrozuje až tretinu poľnohospodárskej produkcie.

Žena hasí smäd pred starovekým Koloseom v Ríme v utorok 5. júla 2022. Nezvyčajne vysoké teploty a nedostatok zrážok trvajú na väčšine územia Talianska už niekoľko dní. Foto: TASR/AP

Turecko

Vstup je od 1. júna bez obmedzení. Treba si však skontrolovať cestovný pas – ak je platný menej ako 150 dní, neumožnia vám vstup na územie Turecka. Rúška sú povinné len v nemocniciach.


Ďalšie články