Expremiér proti premiérovi. V Taliansku píšu o absurdnom divadle a úbohých ambíciách politikov

Taliansky prezident odmietol prija demisiu premiéra Draghiho Prezident odmieta demisiu premiéra Draghiho. Foto: AP/TASR

Inštitucionálny dadaizmus. Úbohé ambície niektorých politikov. Komentátori nešetria ďalšiu vládnu krízu v Taliansku. Premiér Draghi požiadal o rezignáciu, čo prezident odmietol.

História sa opakuje. Niekdajší „záchranca vlasti“ Draghi skonštruoval začiatkom minulého roku vládu národnej jednoty uprostred pandémie koronavírusu. Na premiérskom kresle vystriedal Giuseppeho Conteho, ktorý predtým stratil v parlamente dostatočnú vládnu väčšinu. Conte sa potom stal súčasťou vládneho ľavicovo-populistického Hnutia piatich hviezd. Tentoraz kabinet nepodporilo práve Conteho zoskupenie, ako Conte avizoval už pred hlasovaním. Päťhviezdičkoví senátori totiž odišli zo sály pri hlasovaní o dekréte na pomoc rodinám, firmám a pracovníkom, ktorý bol spojený s dôverou vláde. Dekrét prešiel vďaka hlasom iných senátorov.

Mario Draghi následne požiadal o odstúpenie prezidenta. Sergio Mattarella to odmietol s tým, aby šiel do parlamentu, informoval o aktuálnej situácii a „prehodnotil“ ju. Prezidenta na sociálnych médiách obvinili z toho, že bráni proeurópsku a globálnu finančnú oligarchiu, ktorá mala dosadiť do vlády tohto bankára a bývalého predsedu Európskej centrálnej banky. Tieto obvinenia voči Draghimu vzniesli už v januári 2021.

https://standard.sk/35154/mario-draghi-predstavil-program-bude-zachrancom-ci-fackou-talianskemu-ludu/

Aj keď sa nezúčastnilo hlasovania o dôvere vláde, ktorej sú súčasťou, Hnutie piatich hviezd sa oficiálne z vlády nestiahlo, preto je aktuálna kríza „absurdné divadlo“, napísal denník Avvenire v tlačovom vydaní:

“Draghi odstupuje potom, čo získal dôveru v Senáte napriek tomu, že Päť hviezd nehlasovalo a neodstúpilo. Mattarella mu odporúča ísť do (oboch) komôr parlamentu.“

Čo strany spravia teraz?

Bankár Super Mario, ako ho prezývajú tunajšie médiá, má rád veci a ľudí pod kontrolou. Preto radšej odíde, akoby mal trpieť vnútorné roztržky vo vláde takzvanej národnej jednoty. Aj keď nemusí nevyhnutne stratiť väčšinu, je preňho dôležité mať jasnú oporu, zhodujú sa viacerí talianski žurnalisti, ktorých v krátkosti oslovil Štandard. Neúčasť na hlasovaní o dôvere vláde pritom „nemusí znamenať, že jej hnutie vyjadrilo nedôveru“, naznačili aj niektorí päťhviezdičkoví predstavitelia.

Na svojej oficiálnej webstránke politické hnutie v čase uzávierky tohto článku o vládnej kríze nepísalo.

Líder zoskupenia Giuseppe Conte chcel podľa pozorovateľov ukázať svoju silu a dôležitosť najmä potom, keď ho v júni po názorových nezhodách opustil bývalý líder Luigi Di Maio. Aktuálny minister zahraničných vecí si zároveň vytvoril vlastné hnutie Spoločne za budúcnosť a pritiahol k sebe niekoľko desiatok prívržencov. Už vtedy sa niektorí obávali, že vládna jednota sa môže rozsypať.

To sa stalo aj v roku 2019, keď z vládnej Demokratickej strany odišiel expremiér Matteo Renzi a založil si stranu Italia viva s niektorými bývalými kolegami, ktorá je však odvtedy formálne súčasťou koalície. Renzi bol tiež zodpovedný za pád Conteho a následný príchod Draghiho.

https://standard.sk/219688/otrasy-v-talianskej-vlade-pre-spory-o-ukrajinu-sef-diplomacie-sa-zastal-kyjeva-a-zalozil-si-vlastne-hnutie/

Nie je jasné, aké môžu byť kroky politických strán, aby zvrátili Draghiho rozhodnutie, no podľa agentúry AGI istú podporu vidieť v Demokratickej strane, v strane Italia viva a v Maiovom hnutí Spoločne za budúcnosť. Špekuluje sa, že pravicové strany, ktoré sú súčasťou koalície, chcú predčasné voľby.

„Vláda tých ,najlepších´ je nehybná, borí sa s palácovými hrami tej či onej politickej strany. Koniec zľutovania, ihneď k voľbám,“ apelovala Giorgia Meloni, líderka nevládnej národno-konzervatívnej strany Bratia Talianska. Tá je už dlhší čas na prvom mieste v predvolebných prieskumoch.

S veľkým znepokojením sleduje situáciu predseda Talianskej biskupskej konferencie kardinál Matteo Zuppi. Stabilita a „zodpovednosť v mene všeobecného záujmu krajiny“ musia podľa neho „prevážiť aj nad legitímnymi straníckymi postojmi“.

Moskva možnú zmenu vlády víta

Ďalšiu vládnu krízu v stredomorskej krajine si, prirodzene, všímajú aj vo svete, a to obzvlášť v Ruskej federácii. Bývalý ruský prezident Dimitrij Medvedev zverejnil na sociálnej sieti Telegram obrázok, ktorý naznačuje, že môže padnúť ďalší politik. Na fotografii vidieť britského premiéra Borisa Johnsona, Maria Draghiho a potom nasleduje otáznik.

„Kto bude teraz ďalší európsky líder, ktorý sa otvorene postavil proti ruskej vojne na Ukrajine a ktorý bol nútený odstúpiť? Gratulujeme ,referentom´ v Taliansku, ktorí toto všetko umožnili,“ interpretovali Medvedevove „provokačné“ slová talianski používatelia sociálnych sietí.

Minister zahraničia Di Maio poznamenal, že pravdepodobný pád Draghiho oslavujú v Moskve. Na to reagovala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zakharova:

„Toto je problém ministra, nerozumie ničomu z toho, čomu sa venuje. Ide o vnútornú záležitosť Talianska.“


Ďalšie články