Pri držbe bitcoinu je lepšie veriť len sám sebe

Ilustračný obrázok, Bitcoin. Foto: TASR/AP Ilustračný obrázok, Bitcoin. Foto: TASR/AP

Udalosti posledných mesiacov potvrdili dôležitosť motta skúsených bitcoinerov: „Not your keys, not your coins.“ Čo sa teda stalo? Trinásteho júna oznámila spoločnosť Celsius, že zastavuje klientske výbery. Celsius bol donedávna jednou z najväčších „krypto bánk“, kam používatelia mohli vkladať bitcoin a kryptomeny v snahe získať výnos.

Používatelia však nebrali do úvahy početné varovania, že Celsius s ich prostriedkami nakladá neuvážene, ba dokonca gamblersky. S prepadom trhu sa Celsius dostal do insolvencie. Na svojom vrchole sa táto firma chválila jedným miliónom používateľov a dvanástimi miliardami dolárov v správe. Začiatkom júla boli používateľské výbery stále zastavené a médiami presakujú informácie, že firma eviduje stratu vo výške dvoch miliárd dolárov.

A to nie je zďaleka všetko. Spoločnosť BlockFi, ponúkajúca podobné služby ako Celsius, mala v čase svojej najväčšej slávy valuáciu vo výške takmer päť miliárd dolárov. Pri prepade trhu sa však táto kryptobanka dostala do problémov, teraz sa hodnota firmy odhaduje na menej ako 250 miliónov dolárov – to znamená prepad valuácie o 95 percent. Zdá sa však, že používatelia majú (zatiaľ) možnosť svoje prostriedky získať späť – netreba však otáľať, pretože držať financie na potápajúcej sa lodi nie je dvakrát prezieravé.

Krachy kryptomenových správcov a búrz a s nimi spojené straty používateľov nie sú nič nové. Jeden z najväčších bankrotov tohto typu – krach burzy Mt Gox so stratou 650-tisíc bitcoinov – nastal už v roku 2014. A práve od tejto udalosti sa stalo populárne motto hovoriace, že kto nekontroluje vlastné kryptografické kľúče, ten ani nie je plnohodnotným vlastníkom.

Jedna z hlavných vlastností bitcoinu je, že ide o takzvaný inštrument na doručiteľa (bearer asset). Jedinec alebo inštitúcie ovládajúce kryptografické kľúče patriace k určitej bitcoinovej adrese majú daný bitcoin pod exkluzívnou kontrolou. Bitcoin má teraz, po trinástich rokoch existencie, už veľmi rozvinutý ekosystém nástrojov na jednoduchú a bezpečnú samosprávu (napríklad v podobe hardvérových peňaženiek). Je preto pochabé zverovať svoje coiny fondom, burzám a bankám, ktoré s používateľskými prostriedkami často nakladajú s neznámou mierou rizika.

Bitcoin nám umožňuje mať vlastné peniaze skutočne pod kontrolou. Využívajme to a nevzdávajme sa tejto možnosti, či už z pohodlnosti, alebo vidiny drobného výnosu. Jedine bitcoin, ktorý si sami držíme, je skutočne náš.


Ďalšie články