Prečo sa bitcoinoví hodleri radujú z prepadu ceny

Na snímke reklamný plagát kryptomeny bitcoin na budove v Hongkongu. Foto: TASR/AP Na snímke reklamný plagát kryptomeny bitcoin na budove v Hongkongu. Foto: TASR/AP

Sme opäť vo fáze, keď sa bitcoinerom ozývajú starí známi. V čase rastu – typicky na samotnom vrchole – sa známi spravidla pýtajú na to, ako kúpiť Bitcoin, v čase prepadu – typicky blízko dna – naopak ponúkajú svoje kondolencie či sarkastické komentáre. Dlhoroční bitcoineri prijímajú oboje so zenovým pokojom: všetko tu už bolo a všetko sa bude ešte nespočetnekrát opakovať.

Pri cenovom prepade v roku 2013 – z vtedy nevídaných výšin okolo 1000 dolárov – sa prvýkrát objavil termín „hodl“, ktorý vznikol ako preklep z anglického hold, držať. Hodl sa postupne stal neoddeliteľnou súčasťou bitcoinovej kultúry. Hodler je jedinec, ktorý drží Bitcoin, nech už je jeho cena akákoľvek. To na „Bitcoinom nedotknutých“ väčšinou pôsobí ako dôkaz pochabosti. Bitcoinoví hodleri však dobre vedia, prečo tejto kryptomene dlhodobo veria a z prepadov ceny si nič nerobia, či z nich majú dokonca aj radosť.

Prvý, skôr anekdotický dôvod na zenové rozpoloženie hodlerov je, že pády ceny a následné medvedie trhy nie sú ničím nevídaným: v minulosti sme už zažili prepady až o 80 alebo 90 percent z predchádzajúceho cenového rekordu. V roku 2011 sa Bitcoin prepadol z rekordnej hodnoty tridsiatich dolárov, v roku 2013 z viac ako tisíc dolárov, v roku 2017 z takmer dvadsiatich tisíc dolárov. V tomto cykle ide o pád z takmer sedemdesiatich tisíc dolárov. Bitcoin dosahuje čoraz vyššie vrcholy a následne aj padá na čoraz vyššie dná.

Druhý – a zásadný – dôvod je, že na fundamentálnej hodnote Bitcoinu sa nič nezmenilo. Tohtoročný cenový prepad je spôsobený trhovou psychológiou a makroekonomickou situáciou (keď špekulanti pri začínajúcej recesii a prepade trhov utekajú do domnelo bezpečného dolára), nie Bitcoinom ako takým. Bitcoin je stále ten najlepší pokus o globálne neštátne peniaze, s neutrálnou a predvídateľnou menovou politikou, odstraňujúcou z peňazí nutnosť dôvery.

Tretím pozitívnym faktorom prepadu je, že sa kryptomenové odvetvie prečistí od prílišnej páky, špekulácií a veľkého množstva podvodov a mylných investícií vo forme altcoinov, NFTs, Web 3, metaversa a ďalších prázdnych buzzwordov. V tejto oblasti nie sú žiadne bailouty, krachy jednotlivých investorov, pomýlených projektov aj veľkých fondov tak dávajú poznať, čo predstavuje hodnotný signál a čo naopak zbytočný šum.

A preto majú bitcoinoví hodleri z cenového prepadu radosť. Máme možnosť za svoje lokálne štátne peniaze získať väčšie množstvo globálnych neštátnych peňazí a trh sa rovnako ako v predchádzajúcich cykloch očistí od nezmyslov a akumulovaného rizika.


Ďalšie články