Kresťanské rodiny čelia mnohým nástrahám, pomoc musí byť konkrétna

Corporative Pictures Rehoľníčky z Kolumbie pomáhajú v nemocnici v Keni. Foto: ACN/ Ismael Martínez Sánchéz

V tomto úseku ľudských dejín zažívame bezprecedentné útoky na rodinu. Aj preto v uplynulom roku schválila nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi viac ako 100 projektov zameraných špeciálne na podporu kresťanských rodín v rôznych častiach sveta, od Burundi po Venezuelu, na ktoré vyčlenila takmer 3,5 milióna eur.

Nejde pritom iba o pomoc pre rodiny v existenčnej núdzi. Napríklad vo východnej Európe je to boj s nebezpečnými ideológiami. Len máloktorý štát podporoval kultúru smrti tak vytrvalo ako Sovietsky zväz. Dôsledky sú stále citeľné v krajinách, ako je napríklad Bielorusko, kde stúpa počet potratov, drogových závislostí a samovrážd, a to aj medzi mladými ľuďmi. Tvárou v tvár tejto situácii si miestna cirkev uvedomuje, že musí rodinám poskytnúť ochranu pred tým, čo pápež František nazýva ideologickou kolonizáciou.

V diecéze Minsk – Mahiľov bola zriadená Rada expertov pre život a rodinu. Títo experti pracujú v oblasti ochrany života a rodiny, preverujú návrhy zákonov protirodinnej politiky, radia cirkevným a štátnym predstaviteľom v súvislosti s novými trendmi a právnymi normami a šíria informácie prostredníctvom médií, aby bola spoločnosť adekvátne informovaná. Nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi tu pomáha hradiť náklady na dopravu, technologické vybavenie a tlač publikovaných materiálov.

„Kultúra lásky potrebuje našu podporu. Je nevyhnutná pre existenciu rodiny. Ak sa nebudeme snažiť chrániť naše deti a mladých ľudí, manželstvo a rodinu, potom prívaly zla zmetú naše pevné základy,“ hovorí páter Martin Maria Barta, duchovný asistent ACN.

Boje za rodinu sú na mnohých frontoch

V niektorých prípadoch má pomoc rodinám podobu boja za ľudskú dôstojnosť. Napríklad cirkev v diecéze Hazaribag v severnej Indii tvoria takmer výlučne dalitovia, ktorí sú v indickom kastovom systéme považovaní za celkom najnižšiu kastu, čo sa prejavuje aj v ich sociálnom zázemí. Majú obmedzený prístup k pôde, zamestnaniu, vzdelaniu či zdravotníckej starostlivosti a toto postavenie ovplyvňuje aj ich sebahodnotu. Kristovo posolstvo však je, že všetci majú rovnakú dôstojnosť ako Boží synovia a dcéry – čo tieto komunity uzdravuje a posilňuje.

S pomocou nadácie ACN zriadila diecéza Centrum rodinného poradenstva, ktoré pracuje s rodinami v rôznych fázach. „Rodinné poradenské centrum sa venuje rodinnému apoštolátu a poskytuje poradenstvo rodinám, deťom, mládeži, osamelým rodičom a párom prostredníctvom pravidelných návštev rodín, seminárov, rekolekcií a návštev v domácnostiach, ktoré môžu vďaka podpore ACN zasiahnuť farnosti a dediny diecézy Hazaribag,“ vysvetľujú sestry Mária a Blessy, ktoré centrum založili v roku 2018. Program obnovy rodinného apoštolátu pomohol manželským párom, vdovám a vdovcom i celým rodinám uvedomiť si hodnotu svojho života, vzťahov a obnoviť ich rodinný život, život spoločenstva i osobný život.

V inej časti sveta, v regióne Kananga v Konžskej demokratickej republike zase zúria konflikty, ktoré veľmi rozdeľujú spoločnosť. Páter Louison Kuenda, miestny partner pápežskej nadácie ACN v diecéze Luebo, vysvetľuje, že „pretrvávajúci konflikt spôsobil obrovské škody: 85 škôl a 30 zdravotných staníc bolo vypálených alebo zničených a niekoľko dedín bolo úplne vypálených. Tisíce rodín stále žijú v buši, pretože ich domy sú zničené“.

Pastorálna činnosť a pomoc rodinám v Ugande. Foto: ACN

Na podporu týchto rodín bola založená Diecézna komisia pre pastoráciu, ktorá sa usiluje lepšie porozumieť situácii a reagovať na ňu. Oslovuje rodiny, ktoré žijú v buši a boja sa vrátiť domov, aby sa vrátili a pomohli pri obnove svojich obcí. Školí tiež ľudí a rodiny v oblasti riešenia konfliktov a mierového spolužitia.

Podobných príkladov z celého sveta je mnoho. Ide o lokálne projekty, ktoré riešia špecifické miestne potreby, ale tvoria dôležitú súčasť väčšieho boja.

Každá rodina je malou cirkvou

Rodiny sú už 75 rokov prijímateľmi podpory pápežskej nadácie ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi prostredníctvom širokej škály projektov. V Arménsku podporujeme novomanželov, na Blízkom východe smeruje rodinám pomoc v podobe potravinových balíkov, príspevkov na nájomné či na kúrenie. Rehoľné sestry na celom svete pracujú v programoch zdravotnej starostlivosti a výživy, ktoré sú určené pre chudobné rodiny. ACN podporuje aj vzdelávanie detí a mladých ľudí v cirkevných škôlkach, školách, detských domovoch, v mimoškolských centrách, prázdninových táboroch, na kurzoch. Prispieva k tlači a distribúcii náboženskej literatúry pre rodiny a k rozvoju katolíckych médií. V neposlednom rade ide o pomoc pre miestne cirkvi pri organizovaní kurzov prirodzeného plánovania rodičovstva, ochrany života, prípravy na manželstvo a kurzov sprevádzania.

Rodina ako „domáca cirkev“ a prvé miesto, kde rastie kresťanské povolanie, si zaslúži našu osobitnú pozornosť. Vďaka podpore a modlitbám darcov môže nadácia ACN pomáhať rodinám na celom svete.

Arménska sirota počas nedeľnej omše v Arménsku. Foto: ACN/Ismael Martínez Sánchéz

Ďalšie články