Rusi zrejme nepustia plyn do Európy ani po odstávke, Gazprom sa odvoláva na vyššiu moc

Schalke 04 predèasne ukonèilo sponzorskú zmluvu s Gazpromom Logo energetickej spoločnosti Gazprom. Foto: TASR/AP

Obavy z čierneho scenára sa začínajú napĺňať. Ruský Gazprom vyhlásil, že nie je schopný dodávať niektorým odberateľom v Európe plyn. Jeden z nich je nemecká spoločnosť Uniper. Gazprom sa odvoláva na vyššiu moc, čo ho chráni pred penále za porušenie zmluvných podmienok.

Ruský plynárenský koncern Gazprom vyhlásil takzvaný stav vyššej moci na dodávky zemného plynu do Európy, pričom vyhlásenie sa týka minimálne jedného veľkého zákazníka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na list Gazpromu zo 14. júla.

V liste sa uvádza, že Gazprom nie je pre „mimoriadne“ okolnosti, ktoré nie sú pod jeho kontrolou, schopný plniť svoje záväzky v oblasti dodávok, pričom klauzula vyššej moci sa vzťahuje retroaktívne na dodávky suroviny od 14. júna. Zdroj z trhu s plynom, na ktorý sa Reuters odvolal, informoval, že list poukazuje na dodávky prostredníctvom plynovodu Nord Stream 1. Gazprom sa k tejto informácii zatiaľ nevyjadril.

Najväčší nemecký dovozca plynu sa ohradil

List dostala napríklad nemecká spoločnosť Uniper, ktorá je najväčším dovozcom ruského plynu do Nemecka. To by znamenalo, že sa Gazprom snaží zbaviť zodpovednosti za neplnenie záväzkov voči Uniperu. Nemecký podnik však oznámenie Gazpromu neuznáva, pretože má retroaktívny účinok od 14. júna, píše portál ceskenoviny.cz.

K využitiu takzvanej „vyššej moci (force majeure)“ sa firmy uchyľujú vtedy, ak sa dostanú do situácie, ktorú nie sú schopné ovplyvniť a záväzky tak plniť. Rozhodnutím využiť spätne klauzulu vyššej moci sa tak Gazprom chráni pred prípadnými kompenzáciami za výpadky v dodávkach, ktoré nasledovali po uvedenom termíne. Táto situácia však s veľkou pravdepodobnosťou ešte zvýši napätie medzi Ruskom a západnými krajinami, ktoré výrazne vzrástlo už po invázii Ruska na Ukrajinu.   

Čakajú na turbínu

Kanada poslala 17. júla lietadlom do Nemecka opravenú turbínu pre kompresorovú stanicu plynovodu Nord Stream 1, informoval ruský denník Kommersant. Ak sa nevyskytnú problémy s logistikou a colnou kontrolou, potrvá ďalších päť až sedem dní, kým sa turbína dostane do Ruska, uviedol denník.

Pôvodne bolo v pláne prepravovať turbínu loďou, napokon však bola zvolená letecká doprava. Ďalej bude turbína prepravovaná trajektom a po súši cez Helsinki do Ruska. Kompresorová stanica Portovaja sa nachádza pri obci Torfianovka ležiacej v Leningradskej oblasti a asi 20 kilometrov od hranice s Fínskom.  

S prihliadnutím na čas potrebný na inštaláciu turbíny na kompresorovej stanici Portovaja by teda mala byť plynová kompresorová jednotka pripravená na čerpanie plynu do Nord Streamu začiatkom augusta.

(tasr, haj)


Ďalšie články