Európa musí okamžite znížiť spotrebu plynu a robiť si zásoby, varuje medzinárodná energetická agentúra

Výkonný riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol. Foto: Jakub Kotian/TASR Výkonný riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol. Foto: Jakub Kotian/TASR

Európa sa musí rýchlo pripraviť na zimu. Šéf Medzinárodnej energetickej agentúry v odbornej správe varuje, že Európa musí prijať okamžité opatrenia na zníženie spotreby plynu, pretože samotná diverzifikácia nebude postačovať. Odstávka plynovodu Nord Stream 1 navyše vyvoláva vrásky na čele mnohým európskym predstaviteľom. V hre je aj najčernejší scenár.

Šéf Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) Fatih Birol uviedol, že je oveľa lepšie prijať opatrenia na zimu už teraz, ako nechať pohodlie stoviek miliónov ľudí a európskych ekonomík napospas počasiu či zbytočne poskytnúť ďalšie páky ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

V správe zverejnenej v pondelok rozoberá scenár, podľa ktorého by sa po oprave plynovodu Nord Stream 1 obnovili dodávky plynu na úroveň, aká bola pred prerušením. Počíta však s tým, že Rusko 1. októbra odstrihne Európu od plynu. V prípade takejto situácie musí Európa naplniť svoje zásobníky plynu na viac ako 90 percent ich kapacity, aby prežila nadchádzajúcu zimu.

Treba šetriť, kde sa dá

Prvým okamžitým krokom k naplneniu európskych zásobníkov plynu na primeranú úroveň pred zimou je znížiť súčasnú spotrebu plynu v Európe a ušetrený plyn uskladniť,“ píše Birol. Podľa analýzy IEA je potrebné v priebehu nasledujúcich troch mesiacov ušetriť ďalších 12 miliárd kubických metrov plynu, čo by stačilo na naplnenie približne 130 tankerov LNG.

„Nestačí sa spoliehať len na plyn z iných ako ruských zdrojov – tieto dodávky jednoducho nie sú k dispozícii v objemoch potrebných na nahradenie chýbajúcich dodávok z Ruska,“ objasňuje Birol. To podľa neho bude platiť aj v prípade, ak dodávky plynu z Nórska a Azerbajdžanu budú prúdiť na maximálnej úrovni, tie zo severnej Afriky zostanú na úrovni blízkej minulému roku, ťažba plynu v Európe bude pokračovať podľa posledných trendov a ak sa prílev LNG zvýši podobne rekordným tempom ako v prvom polroku tohto roka.

Birol uviedol päť krokov, ktoré by podľa neho pomohli EÚ splniť jej ciele. Ide napríklad o stanovenie noriem pre chladenie a používanie klimatizačných zariadení, výrobu elektriny z uhlia a ropy namiesto plynu s následným prechodom k nízkouhlíkovým zdrojom energie či zavedenie aukčných platforiem, ktoré by motivovali priemyselných odberateľov plynu v EÚ k zníženiu dopytu. Tí by prostredníctvom platforiem mohli ponúknuť časť svojich zmluvných dodávok plynu za kompenzáciu, čo by podľa IEA malo viesť k zvýšeniu efektívnosti.

Prvý stĺpec ukazuje priemerné ruské tržby za predaj ropy a plynu medzi marcom a júlom, posledný stĺpec zobrazuje tržby za rovnaké obdobie v roku 2022, prostredný stĺpec ukazuje priemerné tržby z predaja plynu za vykurovaciu sezónu. Zdroj: IEA

Birol tiež poukazuje na to, že Rusko pri prípadnom stopnutí dodávok plynu nemusí mať problém z výpadku príjmov, ktoré z jeho predaja do Európy získava. Moskva podľa neho už dlho ťaží zo súčasnej európskej energetickej krízy, pričom získala obrovské množstvo peňazí navyše. Samotný prírastok príjmov Ruska z vývozu ropy a plynu za posledných päť mesiacov predstavuje takmer trojnásobok toho, čo Rusko zvyčajne získava z vývozu plynu do Európy počas celej zimy.

Môže to byť ešte horšie

Situácia okolo plynovodu Nord Stream 1, ktorý je hlavnou trasou dodávok do Nemecka a ďalších krajín, je navyše stále viac napätá. Plynovod v súčasnosti prechádza pravidelnou údržbou. Tá má trvať do 21. júla, pričom panujú obavy z toho, či sa po údržbe dodávky plynu obnovia. Kanada už odoslala opravenú turbínu pre kompresorovú stanicu plynovodu Nord Stream 1, a to napriek tomu, že na niektoré súčiastky platili západné sankcie.

Hovorca nemeckého ministerstva hospodárstva pritom uviedol, že ide o náhradný diel, ktorý sa mal používať až od septembra, z čoho by vyplývalo, že jeho absencia nemohla byť skutočným dôvodom poklesu prietoku plynu pred údržbou.

„Znie to ako prvý náznak toho, že dodávky plynu cez Nord Stream 1 sa po skončení 10-dňovej údržby možno neobnovia,“ povedal Hans van Cleef, hlavný energetický ekonóm spoločnosti ABN Amro.

Gazprom navyše v pondelok vyhlásil, že nie je schopný dodávať niektorým odberateľom v Európe plyn. Ruský plynárenský gigant sa odvoláva na vyššiu moc, čo ho chráni pred penále za porušenie zmluvných podmienok. Obchodný zdroj, ktorý si neželal byť menovaný vzhľadom na citlivosť tejto otázky, uviedol, že vyššia moc sa týka dodávok cez plynovod Nord Stream 1.

https://standard.sk/228867/rusi-zrejme-nepustia-plyn-do-europy-ani-po-odstavke-gazprom-sa-odvolava-na-vyssiu-moc/

Ďalšie články