Sprísnenie opatrení: kedy a na čo bude potrebné mať negatívny test?

bežky bežkovanie bežkári Turistika, ilustračná fotografia. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Slovenská vláda predĺžila zákaz vychádzania do 7. februára, pričom od pondelka 18. januára sa bude konať celoštátne testovanie. To bude prebiehať do 26. januára a nebude povinné. Jeho výsledky budú mať vplyv na rozdelenie krajiny na „lepšie“ a „horšie“ okresy.

Počas priebehu celoplošného testovania, teda od dnes do 26. januára, ostávajú obmedzenia rovnaké ako doteraz. Po skončení testovania od 27. januára do 3. februára bude potrebný negatívny antigénový alebo PCR test na cestu do práce, ktorá nemôže byť vykonávaná z domu.

Negatívne testy budú potrebné aj na pobyt v prírode. Z tohto obmedzenia sú vyňaté mladistvé osoby do 15 a seniori nad 65 rokov. Dňa 29. januára sa uskutoční tlačová konferencia, kde minister zdravotníctva Marek Krajčí oznámi zoznamy okresov, ktoré patria do lepšej či horšej skupiny.

V horších okresoch (dokopy 37) bude naďalej potrebné preukázať sa negatívnym antigénovým či PCR testom na cestu do práce alebo do prírody aj po 3. februári. V lepších okresoch táto povinnosť po 3. februári skončí. Mestá Bratislava a Košice sa v tomto prípade považujú za jeden okres.

Kedy a ako sa testovať

Testovanie prebieha od 18. januára do 26. januára, pričom nezáleží, v ktorom dni sa pôjdete otestovať. Týmto testom, ktorého výsledok je platný 7 dní, sa budete preukazovať od 27. januára do 3. februára. Pre ľudí pracujúcich v zahraničí budú akceptované aj testy vykonané v Rakúsku či Čechách.

Pokiaľ sa zdržiavate len doma, kde aj pracujete a len občas chodíte na nákup, testovať sa nutne nemusíte. Test nepotrebujete ani na nákup liekov či zdravotníckych prostriedkov, drogérie, alebo na návštevu lekára. Môžete ísť tiež vyvenčiť domáce zviera do 1 kilometra od svojho bydliska.

Ak však budete chcieť ísť v období od 27. januára do 3. februára do prírody, na poštu, do banky, servisu či do výdajne tovaru internetového obchodu, test už potrebujete.

Testovať sa je možné v 250 mobilných zariadeniach po celom Slovensku, pričom vo viacerých z nich je možné objednať sa na konkrétny čas. Nemusíte teda stáť v rade. Ľudia si môžu zaplatiť aj vykonanie PCR testu.

Ľudia po zaočkovaní a prekonaní

Testovania sa tiež môžu zhostiť firmy, ktoré od štátu dostanú testy a poradenstvo. Budú môcť vydávať certifikát o testovaní, ktorý bude platiť rovnako ako certifikáty od samospráv či iných zariadení.

Pokiaľ ste prekonali ochorenie vírusom COVID-19, tak sa nemusíte ísť testovať. Budete sa však musieť preukázať potvrdením o prekonaní ochorenia, nie starším ako tri mesiace. Toto potvrdenie môžete získať u svojho lekára.

Pokiaľ ste boli očkovaní prvou dávkou vakcíny, nič sa nemení. Platia rovnaké pravidlá ako pri zvyšku populácie a potrebujete sa preukázať negatívnym testom v spomenutých medziach. Ak už však niekto bol zaočkovaný oboma dávkami vakcíny (napr. v zahraničí), tak test nepotrebuje. Od druhej dávky vakcíny však muselo uplynúť aspoň 14 dní.  


Ďalšie články