Päť dôvodov, prečo vyjsť v sobotu do ulíc

Pochod Hrdí na rodinu v Bratislave

Anton Chromík pozýva na sobotný pochod Hrdí na rodinu. Ponúka päť dôvodov plus jeden bonusový, prečo je to potrebné.

Je toho dosť, čo nás v posledných rokoch zasiahlo. Čo robiť? Schovať sa do klbôčka? Treba sa zabezpečiť na zimu zásobami a drevom? Čo s deťmi? Nad Európou sa preháňajú hrozivé mraky. Všadeprítomný strach sála z obrazoviek televíznych novín, tie sa menia na dejiny čiernej kroniky a zväčšujú naše obavy ako mikroskop vírus. Je najmenej päť dôvodov, prečo by mali rodiny vyjsť do ulíc.

Prvý dôvod: je to normálne

Áno, je normálne, aby rodiny vyšli do ulíc. Komu patria ulice, námestia, ak nie vám a vašim deťom? Čo vidíme, to nás formuje. Tá ulica potrebuje vidieť rodiny s deťmi. Že deti neposlúchajú a rodiny sú nedokonalé? No a? Nejdeme na výstavu, ideme na ulicu. Nepotrebujeme sa hrať na niečo, čo nie sme. Stačí nám tešiť sa z lásky.

Druhý dôvod: strach sa premáha odvahou

Strach zo zhoršujúcej sa situácie, z budúcnosti a vojny sa dá premôcť, ak sa prejdete po ulici so svojimi deťmi a uvidíte, že nie sme sami a že máme k sebe blízko. Vírus,  nevírus, strach, nestrach, neprekonáme ho sami, prekonáme ho len spolu. Nebojte sa! Znovu je čas na stretnutia a na blízkosť! A čas vypustiť večerné správy z mediálneho jedálnička pre vlastnú psychohygienu.

Tretí dôvod: hrdosť na rodinu

Áno, rodiny môžu vyjsť na ulicu kedykoľvek, ale v sobotu 23. júla 2022 v Bratislave o tretej popoludní bude pochod Hrdí na rodinu pre celé Slovensko. Neopakovateľná príležitosť ukázať, že otec a mama nastálo sú pre deti to najlepšie. Všetky strachy, všetky ťažkosti rodina zvláda lepšie.

Štvrtý dôvod: deti

Ukázať to, na čom záleží, je nesmierne dôležité. Deti sú najohrozenejší ľudský druh. Oni sú skutočné obete. Kto sa zastane ich potreby na otca a mamu nastálo? Ja verím, že vy takí ste. Verím, že práve vy nebudete chýbať, aby ste ukázali krásu rodiny. Keď sa rozpadne rodina alebo keď je v rodine niekto „vymazaný“, vždy trpia deti. Dnes je doba svedkov. Nepotrebujeme moralizovať, potrebujeme ukázať, čo je najlepšie. Pravda a dobrý príklad majú stále silu a príťažlivosť.

Piaty dôvod: kedy keď nie teraz? Každý si zaslúži láskavú odpoveď

Prečo zrovna v túto sobotu? Lebo práve vtedy sú tieto otázky a požiadavky vám aj vašej rodine položené. Ostanú bez odpovede? Schováte sa? Alebo má odpovedať niekto iný bez lásky? Každý si zaslúži láskavú odpoveď. A nepotrebujeme slová, môžeme ju spoločne ukázať. Tým, že zdvihnete deti na ramená, chytíte sa za ruku alebo prídete len tak s úsmevom.  A má to zmysel, hoci sa zdá, akoby sa valila nezastaviteľná vlna.

Prvýkrát som sa dopočul o psychológovi Zdeňkovi Matějčekovi zo Sociodiagnostického ústavu v Prahe z úst terajšieho detského ombudsmana Jozefa Mikloška mladšieho. Tento detský psychológ zanechal mimoriadnu stopu. Nebol to človek s hromovým hlasom, nezháňal sa za funkciami a napriek tomu spôsobil, že komunistická protirodinná ideológia kapitulovala. Len tým, že ukázal, ako sú mama a otec nenahraditeľní pre deti. Pozrite si nesmierne silný film, na ktorom spolupracoval, „Děti bez lásky“ a skúste spočítať podobnosti s dnešnou dobou. Aj vďaka nemu skončili týždenné jasle pre malé deti.  A za to, že slovenské mamy sa môžu tešiť trojročnej materskej dovolenke, vďačíme tiež jemu.

Dnes je to na vás. Progresivizmus staronovej ideológie pod novou zástavou takzvaného „zosúlaďovania pracovného a rodinného života“ znovu vracia jasle a môže znovu tvrdiť, že otec alebo mama sú v pokrokovom 21. storočí nahraditeľní. Nebojme sa! Ani kilometre tmy nezahasia jedno svetlo.

V sobotu 23. júla 2022 o 15. hodine na Rudnayovom námestí v Bratislave sa na vás všetkých tešíme.

A namiesto záveru ešte jeden bonusový dôvod

Ach ten bratislavský centrizmus, pomyslí si nejeden Košičan či Žilinčan. Ale pozor! Keď bude organizátor na pochode Hrdí na rodinu vyzývať, aby sa ozvala Orava, Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Trnava, Prešov, Košice, Nitra, Banská Bystrica, budú aj Bratislavčania počuť a vidieť, čo si myslí Slovensko.

Dovidenia v sobotu, priatelia!


Ďalšie články